Inlägg från: Studentpappa |Visa alla inlägg
  • Studentpappa

    Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget

    Idén är ju inte så dum men någon stor vinst går det knappast att göra men det går ju för någon som har egen elbil att få ner sig kostnad för laddbox etc. Men dom jag har hört fundera på det är folk med fjällstuga och elbil i typ Åre. 

    tjänsten finns och då sätter du priset via ett konto i tillhörande app. Den som vill ladda behöver i sin tur ett konto för att köpa laddning. Rätt enkelt antagligen, kostar normalt 2,50:-/KWh att ladda bilen hos t.ex Fortum charge & drive funkar på samma sätt. 

    Något ansvar för bilen behöver ni inte ta det gör ingen annan heller där du laddar. Lämnar du bilen på stan tar knappast någon annan ansvar för den. Jag har laddhybrid och kollar när jag ska någonstans på uppladdning.nu var det finns laddplatser, är de i närheten använder jag dem om jag kan. 

    Sen tillkommer ju frågor som vad ni har i huvudsäkring i fastigheten? Ni klarar förmodligen inte så stor effekt på laddboxen, ska ni gå upp i strl på huvudsäkringen för detta blir det ju genast en sämre kalkyl..


    Ride it like you stole it
  • Studentpappa
    Jemp skrev 2020-07-03 07:15:22 följande:

    Nej det handlar om att det finns regler för att starta företag och än mer om man hanterar livsmedel, samt regler för vad minderåriga får göra.


    Går det inte att följa dem då menar du?
    Ride it like you stole it
  • Studentpappa
    cosinus skrev 2020-06-30 20:53:35 följande:

    Kollade nu. Vår elbil har under vintermånaderna laddat ca 400 kWh på en månad här hemma.

    Priset per kWh enligt Google är typ 50 öre / kWh så isf landar vi på 200 kr/månad via laddboxen. Nu i juni har vi inte ens kommit upp i 200 kWh. Jag har dålig koll på elpriser men även om det skulle vara det dubbla mot vad jag fick fram när jag googlade så är det iaf inga stora summor per dag.

    Vår laddbox kan leverera 16 A, då går det relativt fort att ladda, i gengäld går huvudsäkringarna som popcorn om vi har elkrävande saker igång i huset samtidigt. Även om vi drar ner den till 10 A kan säkringar gå. Sällan men det händer. Vi har den nu oftast på 6 A för då klarar sig alltid säkringarna men då laddar den så långsamt att den inte blir full över natten om den är nästan tom. Vi har en bil med relativt litet batteri, kör ungefär 15 mil fulladdad. Det vi gör är att vi, de gånger vi behöver ladda fort, ställer upp boxen på 16 A temporärt men är noga med att just då inte köra annat som slukar el. Det är ju korta perioder det handlar om och så laddar vi långsamt nattetid.

    Så att tro att man ska kunna A) ta några stora summor för laddning och B) helt okritiskt kunna använda hushållselen som man vill under laddning på högre Ampere är synnerligen optimistiskt.

    Jag har ännu aldrig betalat för laddning någonstans. Laddar sällan annat än hemma för att jag sällan behöver det men det händer att jag laddar på Ica eller parkeringshus i stan om jag ändå behöver stå där och då ingår elen i parkeringspriset jag ändå betalat.


    Låter som ni borde kontakta er elektriker och installera lastbalansering till er box.
    Ride it like you stole it
  • Studentpappa
    cosinus skrev 2020-07-03 10:39:21 följande:

    Boxen ligger och drar över alla tre huvudsäkringarna. Problemet är att i grunden är den ena redan på gränsen. De lyckades stoppa både bastu, torktumlare, ugn, diskmaskin och uttagen i köket (läs vattenkokare) på samma huvudsäkring vilket gör att vi redan innan boxen haft ett antal proppar vi fått byta när vi inte tänkt oss för. Med boxen igång så minskar såklart marginalen och framförallt om den drar max.

    Har en släkting som är elektriker, han ska få flytta om lite vid tillfälle men eg är det inget stort problem. Vi kan utan problem ladda långsamt utom när vi verkligen behöver ladda snabbt och då inte starta allt som vi vet är kritiskt samtidigt. Men vi har bytt så många huvudsäkringar nakna i handduk genom åren eftersom vi oftast lyckats vara just i bastun när det smäller så vi ledsnade och tog till lite marginal :)

    Menade mest att beroende på vad man har för el sen innan kanske man inte kan räkna med att det funkar att köra boxen max om man inte gör om lite. 


    Så är det såklart, men samtidigt så är inte lastbalansering till boxen en så stor investering att det är något att gruva sig för.
    Ride it like you stole it
Svar på tråden Min sambo vill satsa våra semester pengar och starta eget