Inlägg från: Anonym (Hold my beer) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hold my beer)

    -dotter som ett av förnamnen?

    Klart hon får heta -dotter, det finns egentligen väldigt få regler för förnamn, MEN det är inte kul att heta "Persdotter Andersson", eller liknande. Och att ha vad som tekniskt sett är ett efternamn som förnamn låter, ursäkta, inte riktigt klokt. Hon ska leva med det där resten av livet, eller så kommer hon att byta namn på sin 18-årsdag, om hon inte blivit söndermobbad för länge sedan.

  • Anonym (Hold my beer)
    Mint skrev 2020-07-08 11:14:44 följande:
    Om vi bestämmer oss för namnet kommer det som sagt att vara ett av förnamnen, inte tilltalsnamn och alltså inte synas i klasslistorna.

    Vem blir sönderbombad för att heta Persdotter i passet? Verkar konstigt eftersom det finns så många märkliga namn och namnkombinationer nu för tiden.
    Om man har Persdotter som tilltalsnamn så blir man nog mobbad, det är väl ingen överraskning...?

    Men lägg det i så fall närmast efternamnet så blir det ändå som ett mellannamn, även om det tekniskt sett inte verkar existera numera.
  • Anonym (Hold my beer)
    Mint skrev 2020-07-08 12:41:46 följande:
    Håller med om att Persdotter vore ett konstigt förnamn, det har det heller aldrig varit frågan om.
    Du skriver ju i din trådstart på ett sådant sätt att det verkar som ni hade tänkt det som tilltalsnamn och så ett namn till utöver det:
    Mint skrev 2020-07-08 07:33:59 följande:

    Vårt barn kommer få mitt efternamn. Pappan har ett av Sveriges absolut vanligaste efternamn och har dessutom redan ett barn med det namnet, så det känns helt rimligt och rättvist.

    Vi är lite inne på ett patronymikon, alltså typ Persdotter för att ändå få med pappans namn, även om det i detta fallet blir hans förnamn.

    Någon mer som gjort så? Satte ni det då som förnamn eller efternamn? Mellannamn finns ju inte längre, annars hade kanske det varit den logiska placeringen.

    Barnet kommer få minst ett förnamn till utöver tilltalsnamnet.


  • Anonym (Hold my beer)
    Mint skrev 2020-07-08 13:10:46 följande:
    Ja, det var i så fall ett missförstånd, utgick nog från att ingen kunde se Persdotter eller motsvarande som ett tilltalsnamn.

    Tanken är Tilltalsnamn Förnamn Persdotter Efternamn.
    Jo men det ser väl vettigt ut. Jag vet flera stycken som har den varianten i sina namn.
  • Anonym (Hold my beer)
    Ignoramus skrev 2020-07-08 13:23:41 följande:

    Men det var kanske enligt de gamla reglerna med mellannamn? Hursomhelst tycker jag det är tramsigt av skatteverket. I vårt fall har vi två vanliga -sonefternamn så ingen vill ta över den andres samtidigt som vi inte vill slå ihop dem. Så att sätta det ena som ett gammalt mellannamn hade ju varit perfekt, och ingenting som någon någonsin hade reagerat på. Det som spelar roll är ju tilltalsnamnet och efternamnet, att kalla de andra för förnamn förstorar dess betydelse.


    Jag har verkligen noll koll på när det ändrades men det var väl av praktiska skäl kan tänkas. För att svara på din fråga så är det mellannamn för de personerna, och med tanke på en tidigare kommentar om att namn som kan uppfattas som efternamn inte får vara förnamn, men mellannamn inte finns längre, så kanske det inte kommer att gå ändå för ts del. Men man kan alltid försöka.
Svar på tråden -dotter som ett av förnamnen?