• nFOaW

    Planera föräldraledighet vettigt.

    Vi har precis fått vårt första barn och klurar på hur vi bäst ska göra för att maximera föräldraledigheten / FP / Kvalitetstid med familjen.

    Rent ekonomiskt så har vi löner på ca 35 och 25 innan skatt och bör klara oss ganska långt på en lön då våra utgifter inte är så stora. 

    För mig som pappa tänker jag mig att jag inte kommer ta ut någon större föräldraledighet i närtid då jag är permitterad (jobbar 40% hemifrån) och kommer troligtvis göra det ett tag till vilket gör att jag får tid med familjen utan att ta ut ledighet förutom de 10 dagarna + ca 2v semester. Senare tänker jag att jag ska ta ut FP fre-sön eftersom jag tjänar mest av oss. 

    Vi tänkte först att sambon som annars jobbar natt 85% skulle ta ut FP ca 5 dagar i veckan redan från början men efter att ha läst massa här lär man sig massor om hur ni andra har gjort och tänkt. Värdet i dagarna är mycket mer än den ekonomiska biten framförallt lite längre fram. 

    För oss som nya föräldrar har jag inte så jättestor koll på vad dagarna behövs till som vi inte har tänk på tex, inskolningar, planeringsdagar, lov osv...

    Alla tips är välkomna! Tänker jag någorlunda rätt?

  • Svar på tråden Planera föräldraledighet vettigt.
  • nFOaW
    Alexi skrev 2020-07-15 23:28:31 följande:

    Hur mycket extra får ni av era arbetsgivare vid föräldraledighet? Och vilka förutsättningar har de för det bidraget?


    Vi får inget extra från våra arbetsgivare!
    MRAKas skrev 2020-07-15 23:59:06 följande:

    Jag ser att du naturligt faller in i tänket att du som man ska bränna av dagar även på helgen för att maxa ekonomin o kvinnan är hemma på heltid...

    Det underlättar om kvinnan är hemma på heltid i början pga amningen, men så fort ni kommit igång med ersättning/pumpning så finns inget fog för det längre.


    Ja om jag tänker rent ekonomiskt på det så är det väl bra att göra så. Jag har också stora möjligheter att jobba hemifrån vilket gör att jag genom det kan vara hemma och dra mitt strå till stacken. 

    Tolkar jag dig rätt att du menar att sambon ska återgå till arbetet relativt snart om hon kan/vill det? Om det är så du menar tror jag många mår bra av det på många plan men det är upp till var och en. 

    Vi har jobbat hårt för att inte vara skuldsatta med betalt hus/bilar osv. så vi "behöver" inte planera FP för att få det att gå runt men kan man göra det och ändå få det hela rättvist är det ju bra. 
    Anonym (Hej) skrev 2020-07-16 06:37:36 följande:

    Är tanken att hon tar föräldrapenning från start? Om så är fallet. Är det ekonomisk bättre att DU lägger föräldraledigt fre-sön? Ni kanske får ut lika mycket på dina tre dagar som om hon lägger fem?

    Första året kan man verkligen laborera då sgi är skyddad. Efter att barnet fyllt 1 år så måste ni lägga föräldrapenning lika mycket som ni är lediga. Så vill ni spara dagar så är det under första året ni ska göra det.

    Hur länge vill ni vara hemma på heltid? Hur mycket vill ni vara lediga på sommar och lov? Räkna på detta och räkna swdan hur mycket ni behöver lägga ut första året för att bara ha 90 dagar kvar när barnet fyller 4


    Ja det va lite så vi tänkte från början men nu lutar det mer åt att leva på en lön/sparpengar första året om det fungerar för oss. Ja det är lite så jag tänkte också på det ekonomiska planet.

    Vi har nog inte tänkt så mycket på hur/när vi vill vara lediga, det va lite det jag ville ha hjälp med men vi har hur som helst 400 dagar att göra av med innan han fyller 4. 
Svar på tråden Planera föräldraledighet vettigt.