• nnnnnnnn

    Planera föräldraledighet vettigt.

    VÄnta med att ta ut FP-dagar första året, se om det går utan att ta ut några.

    Gå igenom alla utgifter, behöver ni alla prenumerationer? Har ni bästa avtalen? Kan ni pausa amorteringar? Gå gärna igenom gamla trådar här på FL som handlar om att spara pengar...

    Vi såg det som att tid hemma = jobbet är att spara pengar tex genom att lägga ut saker på blocket/trradera, baka bröd/fika, göra långkok, kolla upp billiga/nyttiga recept osv.
    Då kan man klara sig långt... Vi levde på 1/2 lön länge under första året med baby.

    Så länge du är permitterad så är du "föräldraledig" utan att få så mycket lönesänkning eller behöva ta ut FP-dagar = låt detta fortgå utan att ändra något.
    Din partner kan börja med att ta ut sin semester = får lön ett tag till. Sen testar ni att leva på enbart din inkomst + ev. sparpengar.

    När ditt jobb är tillbaka i normalläge så tar du ledigt en dag/vecka som du tänkt, men fundera gärna på om måndag är en bättre dag att vara ledig? Det är inte så mkt folk som är lediga då = lättare att få ärenden gjorda, tider på BVC osv. Dessutom verkar det som att många retar sig på att alla jämt ska vara FL på just fredagar, som om det är en mer magisk dag än måndagar...
    Har ni råd så tar du en dag till ledigt, kanske tisdag så ni får långhelg eller delar du upp veckan tex ledig måndag + går hem efter halva onsdagen och halva fredagen. 
    Då du har högst lön så tar du ut SGI-dagar alla dagar du är ledig dvs lör + sön + mån/fre + ev andra lediga dagar/halvdagar.
    Du tar också ut SGI-dagar om du är arbetsledig 5 dagar i rad tex vid klämdagar mm. OM ni behöver mer pengar!

    Din partner behöver bara ta ut 90 SGI-dagar, så det är smartast att spara dem till efter 1 årsdagen, tex jobba deltid och fylla upp med SGI-dagar så man inte förlorar sin SGI. En ledig dag/vecka gör att 90 SGI-dagar räcker i nästan 2 år.

    Ni får bara spara 96 dagar efter 4årsdagen = räkna baklänges! Använd alla andra dagar före den dagen...

  • nnnnnnnn
    Elin P skrev 2020-07-18 15:06:07 följande:
    Tänk på att man bara får spara 96 dagar efter att barnet fyllt 4 år. Vi har tagit ut ganska lite dagar i början eftersom vi varit sparsamma och klarat oss på lite. Men sen blev det faktiskt en stress att hinna ta ut dagarna så de inte frös inne. Av flera orsaker. Både min man och jag tycker om våra jobb och har inte velat ta ut så väldigt långa ledigheter efter att barnet börjat förskolan. Varken jag eller mannen vill tex vara hemma hela sommaren utan tycker det räcker med 5-6 veckor. Vi har också skiftjobb så barnen är inte så mycket på fsk. Att då vara fl mycket gör ju att de typ aldrig är där. Så med facit i hand hade vi kunnat ta ut lite mer alldeles i början istället. Andra kanske vill ha långa ledigheter även när barnen är större så det är ju olika, men värt att fundera på.

    Tips nr ett är ju annars att dela lika på tiden så ni båda är ensamma hemma med barnet en längre period. Kan lova att det är väldigt bra för förhållandet, man får en bättre förståelse för varandra.
    Lågnivådagarna kan man ta ut på lediga dagar även om man jobbar 100%, så är man ledig lördag+söndag så får man ta ut dessa dagar även om man inte tar FL från jobbet.

    SGI-dagar får man ta ut om man är ledig 5 dagar i sträck tex vid jul, påsk och liknande om man är lite ledig med klämdagar osv. Så man kan ta ut 5 st SGI-dagar även om man jobbar 100% och inte tagit FL från jobbet.

    Har man föräldraledigt fre eller mån, så kan man ta ut SGI-dagar i motsvarande utsträckning under helgen med, säkert samma vid skiftarbete/oregelbundna arbetstider, man kan lägga in 1 dag FL och sen ta ut SGI-dagar på de arbetslediga dagarna som ligger ihop med den dagen.

    Man kan skippa att ta ut semester under sommaren och bara ta FL tex 6 veckor = kan få ut 42 SGI-dagar på sommaren utan att vara mer ledig än man tänkt.

    Så det finns ju rätt många sätt att få ut sina FP-dagar utan att vara så värst mycket föräldraledig.

    Antar att ni använde dessa knep, men tänkte tipsa TS om detta, även om det verkar som att TS vill vara hemma mycket med barnen och inte bara få ut FP-dagarna och jobba på för fullt.
Svar på tråden Planera föräldraledighet vettigt.