Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Kommer du att vaccinera dig och/eller ditt/dina barn?

    Anonym (Grundimmun?) skrev 2020-07-29 08:58:23 följande:
    Heller intensivvård än narkolepsi eller annan obotlig sjukdom.
    Allvarligt? Min svåger har narkolepsi (inte från en vaccination). Han har fått nån ADHD-medicin och det löser problemet. Han har inga problem i vardagen med sjukdomen. Däremot har många bestående skador i lungorna efter svår covid-19, och en del verkar också traumatiserade. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-29 09:57:53 följande:
    Vilka biverkninar vaccinerna mot covid-19 kan komma att ha kan vi ju inte veta än.

    Jag har en bekant vars barn drabbades av Pandemrix och där har det inte varit så enkelt att det hjälper med lite amfetamin för att pigga upp.

    Här en av årets sommarpratare som berättar om hur hennes dotter drabbades

    https://www.expressen.se/noje/sofia-wistams-dotter-drabbades-av-narkolepsi/
    Nej, det är klart att vi inte vet än hur det blir. Och narkolepsin som ungdomar fått av Pandemrix verkar skilja sig ganska mycket ifrån vanlig narkolepsi. Konstigt att det inte fick en egen beteckning då. Men det har ju inte hänt såna saker innan, om jag minns rätt. Jag minns inte några bestående biverkningar vid vaccinationer. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-30 08:42:25 följande:
    Jag utesluter heller inte att någon som redan är immun mot covid-19 och låter sig vaccineras potentiellt kan drabbas av andra biverkningar än de som förekommer när ickeimmuna vaccineras.
    Har sånt förekommit tidigare, tid andra vaccinationer? 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-30 16:04:19 följande:
    Jag vet inte - men lek med tanken att du har en T-cellsimmunitet mot covid-19 och tar ett vaccin som avser att framkalla antikroppar - hur påverkar det ditt immunförsvar?

    Jag tycker att frågeställningen är relevant, i synnerhet mot bakrund av att många svenskar verkar ha T-cellsimmunitet men utan påvisbara mängder antikroppar.

    I sammanhanget är det kanske inte oväsentligt att det inte är viruset i sig som i första hand skadat de allvarligast sjuka utan deras egna immunförsvar som "skenat". Jag tror inte detta är särskilt vanligt för andra sjukdomar vi vaccineras emot, utom möjligen för vaccinet mot det första sarsviruset där vaccinet tycks ha inneburit att de vaccinerade blev sjukare än de ovaccinerade.

    En gammal artikel men ändå intressant i sammanhanget

    https://www.dn.se/debatt/inte-sa-sakert-att-vaccinet-ar-losningen-pa-coronakrisen/
    Jo, det kan vara relevant, men jag är ingen expert, så jag vet inte hur sannolikt det är. 

    Synd att det var en betalartikel. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-30 17:34:48 följande:
    Han skriver bland annat att det är osäkert om man kan få fram ett fungerande vaccin och om man nu får det så menar han att det kan vara svårt att övertyga unga människor att vaccinera sig:

    Men ett stort bekymmer när det gäller detta vaccin, som sällan diskuteras är att yngre människor, från lägre medelålder och nedåt, löper mycket liten risk att dö, eller ens få bestående skador av viruset. Varför skulle de vilja utsätta sig för riskerna med ett nytt vaccin?  
    Det är klart att den risken finns, att unga människor inte vaccinerar sig. Men måste de det? Räcker det inte med att de som är i fara vaccinerar sig? 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-30 18:29:52 följande:
    FDFMGA skrev 2020-07-30 18:20:32 följande:
    Till riskgrupperna hör personer med nedsatt immunförsvar som inte kan vaccinera sig.
    Alltså syftet med massvaccination är inte enbart att skydda de som vaccineras utan också att uppnå en väsentlig grad av flockimmunitet och på så sätt även indirekt skydda ovaccinerade.

    Ungefär samma som vi delvis uppnått här i Stockholm genom att så många av de som rör sig frekvent i utemiljöer redan är immuna.


    Det är bakgrunden till den rätt drastiska uppfattning den där smittskyddsläkaren i Norrbotten förespråkar. Mycket tveksamt etiskt men sannolikt en effektiv metod att skydda riskgrupper.
    Jo, jag vet att det ska bidra till flockimmunitet. Skillnaden är då väl att folk som har gått igenom sjukdomen fortfarande kan ge den vidare? Och så är det då inte med vaccinet? Men det här viruset är ju lite ovanlig på många sätt, vem vet om det inte skiljer sig nåt där också. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-30 18:46:52 följande:
    Är man immun på grund av genomgången sjukdom så sprider man ingen smitta, mer än möjligen indirekt, t ex att man bär ett kontaminerat munskydd.

    Hur det är med vaccin vet jag inte. I början av testerna på AstraZenecas vaccin så hindrade det inte försöksdjuren från att smitta, däremot så blev aporna lindrigare sjuka.

    Det är alltså det vaccin Sverige tingat fyra miljoner doser av.

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/astrazenecas-vaccin-mot-covid-19-ifragasatts
    Jag kan ha fel, men jag har i bakhuvudet att det skiljer sig mellan olika sjukdomar. Alltså att det kan finnas sjukdomar då man kan föra vidare smittan om man har gått igenom sjukdomen. Man blir inte sjuk, men kan föra vidare det. 
Svar på tråden Kommer du att vaccinera dig och/eller ditt/dina barn?