• Wed 5 Aug 2020 09:02
    4778 visningar
    46 svar
    46
    4778

    Hur många semesterveckor har du varje år?

    Hur många semesterveckor har du per år och hur brukar du fördela dem?

    Räkna med såväl betald- som obetald semester. Jag är enbart intresserad av hur många veckor du tillåts att vara ledig, alt. tillåter dig själv (egenföretagare) att vara ledig, varje år.

    Skriv gärna en kommentar.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur många semesterveckor har du varje år?
  • Anonym (Anna)
    Wed 5 Aug 2020 09:17
    #1

    Vi har sex veckors semester i vårt kollektivavtal. Den extra veckan är som kompensation för att vi ej har rätt till övertidsersättning mm.

    Tror säkert att jag skulle kunna få ta nån vecka utan lön om det funkade för jobbet. Det är dock aldrig något som jag har haft behov av.

    Hur jag har tagit ut har varierat både beroende på mina och jobbets behov. Jag hade rätt mycket semester sparat så i år har jag haft extra lång semester på sommaren. Jag brukar ta en vecka på vintern också för att åka skidor.

  • Wed 5 Aug 2020 09:23
    #2

    Tar så många jag vill. Men det är ju dyrt att vara ledig med eget företag men brukar bli runt 7-8 veckor per år om man räknar in klämdagarna.

  • Wed 5 Aug 2020 09:23
    #3

    Jag jobbar statligt och är över 40 år så jag har 35 semesterdagar per år. Och jag tar ut alla dagar om jag inte aktivt försöker spara inför kommande år, tex pga en planerad resa.

  • Anonym (1)
    Wed 5 Aug 2020 09:25
    #4

    Som statsanställd över 40 har jag sju veckor. Tar fem på sommaren, resten sparar jag eller tar ut vid behov.

  • Anonym (8)
    Wed 5 Aug 2020 09:51
    #5

    Jag har 8 semesterveckor.

    Jag fördelar de lite olika från år till år, men det vanligaste är:

    5 veckor på sommaren (oftast hela juli och en vecka i början av augusti)

    2 veckor kring jul (för att täcka upp hela jullovet)

    1 vecka placerad på höst- eller sportlovet (beroende på vilken typ av resa vi vill göra) Alt. 3 dagar innan helgen under höstlovet + 2 dagar innan helgen på sportlovet, eller tvärtom (om man bara vill ha två långweekends).

    Jag har också lagt semestern enligt följande några gånger:

    6 veckor på sommaren (sista veckan i juni, hela juli, första veckan i augusti)

    2 veckor kring jul (för att täcka upp hela jullovet. Men förra året räckte 5 dagar vid jul för att ändå få 2,5 veckor ledigt, tack vare hur alla röda dagar föll sig. Då valde jag 5 veckor på sommaren, 1 vecka på höstlovet, 1 vecka på julen och 1 vecka på sportlovet).

    Påsklovet tar jag aldrig ledigt då det är så nära sportlovet och sommarlovet, samt att lovet kring påsk ändå innehåller så pass mycket ledighet med tanke på röda dagar.

    Mitt krav på nya jobbet var 10-12 veckors ledighet. Men efter lite kompromissande blev det 8 veckors betald semester, samt arbetstid 08:00-14:00 med en timmes betald lunch och högre timlön. Tiderna passar perfekt då mitt barn går i skolan mellan 08:00-14:00 varje dag och går själv till- och från skolan sedan årskurs 1.

    Man ska aldrig nöja sig med mindre än man förtjänar.

  • Wed 5 Aug 2020 09:57
    #6

    Är privat anställd och följer fackets avtal om 5 veckors semester.

    Har ut 3 veckor på sommaren och sparar 2 veckor till klämdagar och strödagar och när jag behöver göra annat. Några dagar brukar alltid sparas till nästa år.

  • Wed 5 Aug 2020 10:04
    #7

    Privat anställd och har 5 veckor (som räcker gott och väl, tycker jag). Brukar ta 2-3 veckor på sommaren (aldrig mer - slöseri med tid enl. mig) och sedan flera kortare long-weekend under året - det just dessa korta avbrott från rutinen som gör mest nytta i vardagen.

  • Skogss­port
    Wed 5 Aug 2020 10:16
    #8
    brallison skrev 2020-08-05 10:04:16 följande:

    Privat anställd och har 5 veckor (som räcker gott och väl, tycker jag). Brukar ta 2-3 veckor på sommaren (aldrig mer - slöseri med tid enl. mig) och sedan flera kortare long-weekend under året - det just dessa korta avbrott från rutinen som gör mest nytta i vardagen.


    Det är nog väldigt olika. Jag älskar längre ledigheter, då laddar jag batterierna som bäst (är alltid ledig fre, lör, sön).

    Har 5 veckor betald semester. Brukar ta ut 4 på sommaren och 1 på vintern (som oftast blir längre tack vare röda dagar).

    Har möjlighet att ta ut obetald semester också. Det händer då och då, särskilt kring 1-veckorsloven som skolorna har.
  • Anonym (Ellen­)
    Wed 5 Aug 2020 10:20
    #9

    Har 31 dagar per år, kan växla till mig ytterligare 7 om jag nollar mina semesterdagstillägg.

    Hittills har det inte "behövts" dock pga tar ofta ut ett par veckor föräldraledighet också. Eftersom mina barn är äldre är min föräldraledighet inte semesterlönegrundande så det brukar försvinna någon dag där.
    Men jag brukar ta nån dag kring jul/nyår/trettonhelgen för att få en lite längre ledighet kring jullovet. Alltså inte ledig hela jullovet men gärna så att det någonstans där blir 5-6 dagar ledigt i sträck.

    Sen några dagar antingen påsk-eller sportlov. Och nån enstaka fredag för att få långhelg. 4-5v ledighet totalt på sommaren men då både föräldraledighet + semester. Och sen höstlovet. 

  • Wed 5 Aug 2020 10:24
    #10

    Har 5 veckors semester jag tar ut 1-2 på sommaren och resten i strödagar .

Svar på tråden Hur många semesterveckor har du varje år?