• En1gma

    Hur var fördelningen av hushållssysslor under er graviditet?

    Jag och min sambo har en dispyt här hemma. Jag handlar all mat, lagar all mat och står för 80% av disken. De övriga sysslorna delar vi ganska lika på.


    Här om dagen blev hon upprörd över att jag inte tog undan min tallrik ifrån bordet, och påpekade att det minsann händer rätt ofta. Jag vill hävda att det inte händer särskilt ofta, men oavsett så känns det märkligt att hon blir så sur över att hon nån gång får sätta in min tallrik i diskmaskinen då jag gör så mycket mer i hemmet. Hon blev då ännu mer upprörd sa att jag inte ska känna mig så nöjd med mig själv och vad jag gör för att det är fullkomligt normalt att mannen tar nästan alla hushållssysslor under graviditeten.


    Då hon är i vecka 9 och mår väldigt illa så gör jag dessa saker gladeligen, det är inte det jag vänder mig mot, det jag vänder mig mot är det att hon hävdar att det är fullkomligt normalt att mannen tar allt under graviditeten och hon därför inte behöver vara det minsta tacksam över allt jag gör för att underlätta hennes tillvaro, och till och med har rätt att skälla på mig om jag missat något eller inte börjar laga mat precis när hon blir hungrig.


    Därför startar jag denna omröstning för att se hur "normalt" det faktiskt är att mannen bär så mycket av hemmets sysslor som jag gör. Åter igen, jag fortsätter mer än gärna bära den större delen av hemmets sysslor under graviditeten jag vill bara veta om jag har rätt att tycka att jag gör ett bra jobb som partner eller endast ett mediokert.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur var fördelningen av hushållssysslor under er graviditet?
  • Lucia N

    Jag tycker faktiskt att hon inte ska behöva vara överdrivet tacksam över att du lagar mat och diskar lite oftare än henne. Med tanke på hennes mående och vad hon går igenom för er skull.

    Men, jag förstår din frustration av att bli ?skälld på? för något du uppfattar som en liten grej i sammanhanget.

    Jag skulle i den situationen uttrycka att jag känner mig påhoppad, om hon tex lät väldigt arg/använde hårda ord. Men samtidigt säga att jag ska anstränga mig mer för att komma ihåg min tallrik.

    Då visar du att du förstått att det är viktigt för henne men samtidigt att du skulle uppskatta om hon uttryckte sig annorlunda.

  • Anonym (hemmafru)

    Som vanligt, dvs jag gjorde det mesta. Jag har mått ganska bra under mina graviditeter så det mesta har blivit gjort, men kanske inte exakt när det ska. Maken har förstås hjälpt till när jag bett honom. 

  • Mint

    Det handlar ju om hur man mår? Min man gör i princip allt just nu, inte för att jag är gravid utan för att jag har hemskt ont. Precis som att jag skulle göra i princip allt om han inte orkade delta, oavsett orsak (förutom lathet).

  • wes20

    Jag skulle inte säga att det är normalt att mannen tar 80% av hushållsarbetet oavsett graviditet eller inte.

    Vad som däremot är helt normalt är humörsvängningar och allmänt dåligt mående under graviditeten vilket kan vara varför hon reagerade som hon gjorde för en liten skitgrej. Så lite extra tålamod är på sin plats under denna tid. Det betyder inte att hon får behandla dig illa ofta dock.

    Samtidigt blir jag jäkligt trött på det typiska manliga beteendet att man förväntar sig medalj för att man utför mer hushållsarbete. Det inga kvinnor som får någonsin.

  • Mimosa86
    wes20 skrev 2022-06-10 14:41:26 följande:

    Jag skulle inte säga att det är normalt att mannen tar 80% av hushållsarbetet oavsett graviditet eller inte.

    Vad som däremot är helt normalt är humörsvängningar och allmänt dåligt mående under graviditeten vilket kan vara varför hon reagerade som hon gjorde för en liten skitgrej. Så lite extra tålamod är på sin plats under denna tid. Det betyder inte att hon får behandla dig illa ofta dock.

    Samtidigt blir jag jäkligt trött på det typiska manliga beteendet att man förväntar sig medalj för att man utför mer hushållsarbete. Det inga kvinnor som får någonsin.


    Precis. såklart det inte är kul med en partner som snäser åt en men just den tiden i graviditeten där hormonerna rusar i kroppen och man är så förbannat trött och ev hänger med huvudet i toaletten och kräks i tid och otid.... här får faktiskt mannen välja sina strider. Att stå och kasta skit på varandra i det läget när den ena är ganska påverkad av graviditeten är inte schysst.

    Min man kan gladeligen ställa disk här och var i huset, men när han låg i feber med magsjuka och muttrade så insåg jag ju (såklart) att detta inte är rätt läge att gå till attack/motattack att påpeka att han borde vara tacksam att jag tar hand om allt medan han ligger sjuk i sängen.

    Man måste faktisk ha ett långsiktigt perspektiv här. Om hon är grinig generellt och bara klagar. Då är det ett problem. Om hon beter sig så här för att hon mår dåligt och är trött- välj då att ta striden en annan gång.
  • bullmamman2

    Vi har fortsatt i princip på samma sätt som innan jag var gravid. Vi tar ungefär hälften var, jag har haft problem med foglossning till och från och även väldigt trött emellanåt det han har gjort extra är väl att skjutsa barnen på träningar. Annars har jag klarat av att göra mitt men skulle jag inte orka skulle han givetvis göra mer. 

  • Anonym (Teddy)
    Tow2Mater skrev 2020-08-06 14:43:06 följande:

    Gnälliga gravida kvinnor är jobbiga. Hoppas det inte fortsätter med typ "jag ammar ju minsann" efter barnet är fött.


    Varför skulle hon inte säga så då? Jag ammade på heltid de första månaderna. Man blev väääldigt trött.
  • Anonym (olika)
    Anonym (Alltså..) skrev 2020-08-06 18:32:57 följande:
    Och du tror inte det är påfrestande för kroppen att producera mjölk dygnet runt och amma var 3e timme (ibland varannan) Dygnet runt oupphörligt i 6 månaders tid? Man förbränner ca 500-800 kalorier extra per dag av amningen, blir sjukt törstig och hungrig eftersom det tar så mycket av kroppens energi.

    Dessutom är det trixigt att få amnings att funka och detta ska komma igång direkt efter att man är nyförlöst med en livmoder som ska gå tillbaka från att ha varit kroppens största organ till en storlek av en apelsin, sårat underliv, avslag som blöder i veckor och magmuskler som åter ska läkas i hop och ett bäcken som ska återskapa det som luckrats upp. Lägg till enorm sömnbrist på detta.

    Menar du då på allvar att en kvinna då ska fungera som en icke gravid/förlöst människa?? Nog för att kvinnokroppen är otrolig, men vi är inte stålmannen.
    Jo men jo för många av oss så funkar kroppen ungefär som för en icke gravid när man ammar. Tror inte det är många som lider så mycket som du verkar göra när du ammar. Inte för att ta ifrån dig din upplevelse, det är olika för alla. 
  • Anonym (Det mesta)

    Jag gjorde allt som vanligt under min graviditet. Jag sköter det mesta i hemmet, min man ansvarar för skottning/gräs/bilar osv mest för att vi tycker det är bra så. 
    Det enda var mot slutet av graviditeten, det var jobbigt att tömma ur diskmaskinen och att behöva böja sig ner hela tiden för att plocka in ren disk i skåpen. Så då hjälpte min man mig. Samma sak med tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren, det var jobbigt att stå böjt och plocka.

    Jag stod och dammsög mellan värkarna för att tänka på annat och ville ha ett rent hem att komma hem till från bb Skrattande

  • Anonym (Edna)

    Dom första tolv veckorna under graviditeten så mådde jag fruktansvärt illa och spydde varje dag. Var även sjukskriven. Under dom veckorna så fick min man sköta hushållet. Konstigt vore det annars. Det är ju som att vara magsjuk, fast i många många veckor. Nu mår jag bra i mitten av graviditeten och då delar vi lika på allt. Men troligtvis så blir jag tung och trött den sista månaden före bf, då brukar många kvinnor även ha foglossning och sova dåligt, så då är det ju naturligt att mannen sköter det mesta hushållet. När bebisen är nyfödd och man ammar så brukar hushållet också sacka efter. Då brukar både mamma och pappa vara trötta. Så det låter som om ni har det helt normalt. Ställ in dig på att slutet av graviditeten och tiden efter bf kommer att vara tuff, städa gärna innan och gör matlådor.

Svar på tråden Hur var fördelningen av hushållssysslor under er graviditet?