Inlägg från: Anonym (de jure) |Visa alla inlägg
  • Anonym (de jure)

    Gnälltråd kollega som reser trots corona

    Läs här:
    https://www.tholin.se/coronaviruset-vanliga-fraagor-foer-arbetsgivare/



    Anställdas semesterresor


    Hur hanterar vi anställda som återvänder från semesterresor? 


    Normalt bör anställda som återkommer från egna semesterresor återgå i arbete. Precis som vid tjänsteresor (se ovan) bör var och en vara uppmärksamma på hur de mår. Om de får symptom ska kontakt med 1177 vårdguiden tas för vidare bedömning.


    Om en anställd kommer hem från en semesterresa som under frånvaron blev ett område som UD avråder från - t ex norra Italien - bör arbetsgivaren vidta försiktighetsåtgärder. Samråd med den anställde och kom överens om att arbetet utförs från hemmet under 14 dagar.


    Om arbetet inte går att utföra från hemmet bör den anställde uppmanas att vara hemma med betald lön under denna tid.


    Hur hanterar vi anställda som väljer att åka på semester till ett land som UD avråder ifrån? 

    Arbetsgivaren bör kontakta den anställde innan hen återgår till arbetet). Avtala ? om möjligt ? att den anställde arbetar från hemmet under 14 dagar, s k frivillig karantän.


    Om arbetet inte går att utföras från hemmet torde arbetsgivaren kunna beordra att den anställde inte får återgå till arbetsplatsen under två veckor. Denna ledighet torde kunna vara obetald.


    Enligt smittskyddslagen 2 kap 1§ ska var och en genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Om den anställde väljer att åka till områden som UD avråder ifrån ? och är medveten om detta ? kan det inte anses uppfylla kravet enligt smittskyddslagen.


    Arbetsgivaren bör dock göra en bedömning i varje enskilt fall och bör även ha informerat den anställde om detta före avresan.


    Vad gäller om en anställd inte kan återgå i arbete p g a karantän? 


    I vissa fall kan anställda inte kan återgå i arbete efter en semesterresa utomlands. Anledningen kan t ex vara att de inte får lämna respektive land på grund av de hålls i karantän.


    Om detta inträffar i samband med en semesterresa har den anställde inte rätt till lön under frånvaron.


    Givetvis kan arbetsgivaren och den anställde komma överens om att arbetet utförs på distans (om det är möjligt). Andra lösningar kan vara att fler semesterdagar tas ut, alternativ komptid och liknande.


    Är det möjligt att återkalla en anställds semester? 


    Huvudregeln är att varken arbetsgivaren eller den anställde ensidigt kan återkalla en beviljad semester, varken en planerad eller pågående. Det kan dock finnas situationer där arbetsgivaren bedömer att de måste dra tillbaka en beviljad semester, t ex på grund av personalbrist eller att den anställde har en sådan befattning som gör att hen måste vara på arbetsplatsen.


  • Anonym (de jure)

    Vidare:


    Smittbärarpenning


    När har en anställd rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan? 


    En anställd har rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan om personen är ? eller kan vara ? smittat av en allmänfarlig och/eller samhällsfarlig sjukdom dit (Coronaviruset räknas).


    Den anställde måste ha ett läkarintyg som styrker att hen inte får arbeta på grund av risken för smitta krävs.


    Smittbärarpenning kan även betalas ut om den anställde har varit på läkarkontroll/provtagning för att utreda eventuell smitta. Den anställde ska då kunna uppvisa ett intyg eller kvitto från sjukvården.


    Vilka löneavdrag görs för ledighet med smittbärarpenning? 


    Det finns inga lagbestämmelser om vilka löneavdrag en arbetsgivare ska göra. Detta kan finnas reglerat i kollektivavtal. Det vanliga är att löneavdrag görs enligt följande:


    Frånvaro dag 1 - 14: avdrag per timma eller arbetsdag
    Frånvaro dag 15 och framåt: kalenderdagsavdrag

    Den anställde får ersättning från Försäkringskassan fr o m den första dagen i frånvaroperioden. Den anställde drabbas alltså inte av ett karensavdrag. Detta innebär att arbetsgivaren gör löneavdrag fr o m den första dagen i frånvaroperioden.

  • Anonym (de jure)

    Om det inte finns något i ert kollektivavtal eller fölretagets policy om ersättning när semester blir indragen pga speciella omständigheter så tycker jag du ska försöka förhandla om det.

    Oftast får man inte i närheten så mycket som man borde oavsett var i arbetslivet man befinner sig, men kanske det går att prata sig till någon extra semesterdag till senare i alla fall. Pengar lär nog vara svårare om det är vården vi talar om men min kunskap om vad som är möjligt där är bristfällig.

    Om din kollega får smittpenning från F-kassan istället borde dock det som skulle varit hennes lön för motsvarande tid bli över i budgeten.

  • Anonym (de jure)
    Anonym (Arg!) skrev 2020-08-06 18:19:43 följande:
    Det var inte jag som kontaktade chefen, utan hen själv som ville får klarhet (dessvärre inte det svar hen ville ha). Jag gissar att jag har rätt till kompensation av något slag, lär visa sig. Är ju ett jävla meck att få svar just nu när alla är borta och på sin höjd kollar mailen då och då. Extra arg är jag ju för att det stod klart redan i våras att kollegan ämnade köra över mig gällande semesterönskemål, dvs om jag ansökt om samma veckor (28-32) så skulle hen istället söka föräldraledigt. Så jag fick vacker välja, tidig, sen eller uppdelad. Fick som tur 3 fina veckor 25-27 och är så här i efterhand glad att ha jobbat under katastrofjuli. Nu har hens egoism och kortsynthet återigen drabbat mig negativt.

    Vi är specialister inom vårt område och har ägnat sista dryga året åt att starta upp en ny maskin som bara vi två kan operera. Från v.34 ska den ersätta vår äldre maskinpark när verksamheten drar igång igen efter semestrarna och vi har ganska mycket funktionstester kvar, som nu lämnas åt mig.
    Drygt. Men då allt hänger på dig så borde ju företaget i så fall vara ganska tvungna att inte göra dig argare just nu och därför tycker jag att du ska fråga din chef vad hen tycker att du bör få i kompensation för utebliven semester. 

    Vad hade hen själv varit nöjd med? Flört (kan bli ett bra slagträ till senare om inget annat)
  • Anonym (de jure)
    H4llongr0ttan skrev 2020-08-06 18:14:22 följande:

    Ja jag blev själv satt i karantän 14 dagar utan lön så visst, det får man tydligen göra.



    Men det beror givetvis på vad som står i avtalet och om man har en ful arbetsgivare. I min Tholins- länk ovan framgår tydligt att huvudregeln/det vanligaste är att man får lön under karantän.
  • Anonym (de jure)
    Anonym (Arg!) skrev 2020-08-06 18:30:43 följande:
    Är i normala fall ytterst ointresserad av allt kring avtal m.m. men får nog ta och dra ut kollektivavtalen och lusläsa. Min chef är grym, men borta ytterligare 3 veckor, så länge är det den sluga avdelningschefen som får hantera sånt här. Men det var ett bra argument om det känns orimligt.
    Du kan inte ringa till ditt facks jourtelefon? Semestern borde ju börja dra över nu så kanske det går att få tag i nån.
Svar på tråden Gnälltråd kollega som reser trots corona