• Anonym (Mo)

    Särbegåvning

    Det låter nästan exakt som min son. Han kunde hela alfabetet vid två års ålder och läste obehindrat vid 4 års ålder. Har alltid haft specialintressen. Kunde identifiera över 100 olika dinosaurier på bild och kunde deras namn på både svenska och engelska vid 4-5 är osv. Extremt kunskapstörstande. Han längtade så efter att börja skolan och äntligen få lära sig saker. Nu när han i somras gått ut första klass säger han att skolan är tråkig för att han redan kan allt som de andra sitter och tragglar med på lektionerna. Vi har tagit upp det med läraren så hon är medveten om problemet och försöker att anpassa, men det är ändå inte optimalt. En del barn kan ju inte ens alfabetet än så det är flera svenskalektioner varje dag. Svårt för en lärare att anpassa när det skiljer 5 år mellan när det första och sista barnet lär sig alfabetet. Jag tror att vårt barn hade passat mycket bättre i en högre klass när det gäller intellektet, men han är väldigt omogen socialt så det skulle inte funka bra på raster och i grupparbeten. Jag vet dock inte om min son är särbegåvad. När jag har läst på om särbegåvning så tycker jag att de barnen låter smartare än mitt barn.

  • Anonym (Mo)
    Anonym (Linda) skrev 2020-08-09 16:10:50 följande:

    Precis huvudet på spiken! Min son är också omogen socialt. Behöver fortf stöd där. Men funkar samtidigt bättre med något äldre barn. Förvisso då för att de liksom ?lär? honom. Tror jag. Barn i hans ålder eller yngre är inte lika förutsägbara och har inte alltid språket med sig helt samt inte så intresse av att sitta och hålla på med alfabetet eller studera och undra över världsfenomen eller hur elektroniken bakom strömbrytare funkar, eller hur dinosaurierna levde för alla miljoner år sen, eller hur tromber funkar, planeterna, osv. Senaste nu är hur man får saker att flyga.

    Missförstå ej. Han kan busa till det rejält och leka pyssla med annat så hela dagarna går inte ut på ovanstående saker. Men det är liksom han. Att lära sig. Lilla systern har inte samma törst som honom.


    De låter onekligen lika våra barn. Upplever också att andra barn har svårt att förstå mitt barn då de själva inte kan de ord han använder eller känner till det han har läst sig till och pratar om. Han sitter ofta och läser olika faktaböcker, men älskar också att leka med kompisar. Då blir han lätt väldigt Intensiv, högljudd och barnslig och känns nästan yngre än sina sju år.
Svar på tråden Särbegåvning