• Vildbi
    Vildbi skrev 2020-08-11 00:35:22 följande:

    Jag fattar ingenting: sv.m.wikipedia.org/wiki/Klassisk_betingning

    Jag fick läsa den där texten femtioelva gånger men jag fattar fortfarande ingenting?


    Då ett tidigare neutralt stimulus upprepade gånger förekommer samtidigt som det obetingade stimuluset, blir det neutrala stimuluset ett betingat stimulus, som väcker den betingade responsen utan att det obetingade stimuluset förekommer.

    Va?????
  • Vildbi
    Anonym (Skitnödigt!) skrev 2020-08-11 00:55:44 följande:

    Att flytta låter lite väl drastiskt, men förslagen om att hitta negativa saker kanske kunde fungera.Helt plötsligt känns mitt lilla -problem- extremt litet i förhållande till ditt.

    Jag vet inte mer vad jag ska säga, än att jag beklagar din förlust och hoppas att du kommer över honom snart.Ett exempel kan vara att se personen på en bild och varje gång man ser personen så får man en elektrisk stöt genom kroppen, eller kräkmedel i munnen, eller något annat extremt obehagligt som gör att man till slut kopplar personen till det obehagliga.

    Det har fungerat på kvinnomisshandlare som ska sluta slå kvinnor (de har fått se misshandel på film och fått elchocker i samband med det). Det har även fungerat på rökare som vill sluta röka, genom att koppla ihop cigaretter med något äckligt (t.ex. en extremt stinkande stank).

    Man kopplar helt enkelt ihop problemet, eller (o)vanan, med något negativt, vilket till slut leder till att minsta påminnelse om problemet eller ovanan orsakar ångest av något slag.

    Exempelvis skulle det räcka för rökaren att bara se en cigarett, för att med ens påminnas om den äckliga stanken som hens hjärna kopplat ihop cigaretter och rökning med.

    Googla pavlovs hundar så förstår du. Jag håller med om att beskrivningen i din länk var extremt invecklad och onödigt krånglig.

    Tillläggas bör att jag var lite smått ironisk i min text när jag skrev om hypnos, klassisk betingning och andra galna metoder.


Svar på tråden Det är något seriöst FEL på mig!