Inlägg från: Anonym (Anna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anna)

    Bo hemma som vuxen

    Har just läst trådar om ämnet myndiga barn som bor kvar i föräldrahemmet efter att de slutat gymnasiet. Trådarna har handlat om huruvida de bör bidra ekonomiskt hemma eller ej, men det är inte det jag vill disskutera här.

    Flera i trådarna har nämnt det som självklart att barnen får bo kvar så länge de studerar. Jag är helt OK med det men undrar - Vem vill bo kvar med föräldrarna i den åldern? Själv upplevde jag att jag inte kunde bli vuxen förrän jag flyttat hemifrån. Pluggar man i fyra år hinner man ju bli 23 eller kanske 24 år innan man flyttar!

    Ingen av mina vänner bodde kvar hos föräldrarna hösten efter studenten. Bara några enstaka bodde ens kvar på orten (som ändå är en universitetsstad). Resten gav sig iväg antingen till studier i Sverige någonstans och några längre ut i världen för att resa och/eller jobba.

    Det är var på 90-talet. Har det ändrats sedan dess? Eller var det i det gänget jag umgicks som det här var norm?

    Hur gjorde ni och era kompisar?

    Ni som har 18-19-åringar idag: hur gör de och deras vänner?

  • Svar på tråden Bo hemma som vuxen
  • Anonym (Anna)

    Tack alla som gett trevliga svar!

    Givetvis spelar bristen på bostäder in. Men vi bodde inte i egna lägenheter på min tid - det hade ingen råd med. Flera kompisar gick ihop och delade bostad. Och de flesta hyrde i andra hand och flyttade jätteofta. Och vi bodde i inackorderingsrum hos galna tanter i förorter. De som gick folkhögskola bodde på skolan. Egen lägenhet var väldigt ovanligt. Jag var 23 när jag fick min första egna lägenhet, förstahandskontrakt. Då hade jag bott på andra sätt i fem år. Den var sliten och låg långt ut i betongförorten med skitdåligt rykte.

  • Anonym (Anna)
    Anonym (Student) skrev 2020-08-13 16:36:03 följande:

    Jag var student i Stockholm 1990-94 och många av mina kursare bodde hemma hela studietiden, fast de blev både 25, 26 och 27 år.

    ?Hemma? flyttade alla hemifrån direkt efter gymnasiet. Halvstor stad i Mellansverige.


    Jag har förstått att Stockholmarna gärna bor kvar. Så klart delvis pga bostadsbrist men jag tror att det är en kulturskillnad också. Om många kompisar gör likadant blir det säkert ett mer naturligt val att bo kvar.

    Minns att jag som ung träffade på en Stockholmstjej som bodde hemma vid 25 års ålder. Min första tanke var att något var fel - typ att hon var allvarligt sjuk, missbrukade eller något sånt. Så var det ju inte alls!
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Annorlunda) skrev 2020-08-13 17:00:58 följande:

    Hyran i min första lägenhet var 584:-i månaden. Man kan som lugnt säga att det blitt aningens dyrare än då.


    När var det?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Annorlunda) skrev 2020-08-13 17:13:02 följande:

    1987. De höjde hyran yttepyttelite året därpå. Bodde där 2 år. 26 kvm med ett litet kök och badrum med badkar. Stortrivdes.


    Härligt! Jag roade mig med att räkna om det till dagens penningvärde - en dryg tusenlapp. Det får man ingen lägenhet för idag. Min första lägenhet kostade typ fyra och ett halvt tusen/mån i dagen penningvärde, men det var långt senare. Inte mycket kvar av studiemedlet när den hyran plus busskort var betald.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Annorlunda) skrev 2020-08-13 17:25:35 följande:

    Vår lägenhet innan vi köpte hus för 12 år sen låg på ca 4700:- Idag törs jag inte tänka på vad hyrorna ligger på. Betydligt mer än vi lägger på vårt huslån i alla fall.


    Jag kollade vad ettorna i området jag bodde i då kostar nu. Det var ungefär samma (en storstadsförort). Men det skiljer sig såklart mellan olika platser.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (MinVäg) skrev 2020-08-13 17:33:17 följande:

    Jag bodde hemma tills jag var 27. Då började det bli lite pinsamt, men det är mest på grund av andras fördomar. Dels är det supersvårt att få hyreslägenhet i min stad och dels ville jag spara ihop en ordentlig buffert inför framtiden. Jobbade massor och var absolut inte lat. Är nöjd med mitt val idag för det har gjort mig till miljonär istället för skuldsatt som jag vet att vissa som flyttade direkt efter studenten är.


    Tack för ditt svar! Bra att du är nöjd. Hur var det att bli vuxen och frigöra sig från föräldrarna när du bodde med dem? Var det inte svårt att bjuda hem vänner, älskare mfl? Jag tänker på allt jag gjorde i den åldern som inte hade gått att göra i mina föräldrars hem...
  • Anonym (Anna)
    Anonym (MinVäg) skrev 2020-08-13 17:56:55 följande:

    Jo det är definitivt det största problemet. Efter studenten kände jag att jag var tillräckligt vuxen så runt den åldern slutade jag ta hem personer av motsatta könet. Vi sågs hos den personen eller någon annanstans istället. Annars är det inga konstigheter. Kan tänka mig att det känns ungefär likadant att vara inneboende hos några man känner.


    Jag vet en som flyttade in hos sina föräldrar igen efter några år i eget boende. Hon sa samma sak, att det kändes som att vara inneboende.

    Hade du din egen mat eller åt ni tillsammans?
  • Anonym (Anna)

    Tack för alla intressanta svar! Kul med alla olika infallsvinklar.

    Det här med att säga att det inte finns någonstans att flytta - för i Bergsjön eller Angered kan man ju inte bo - tycker jag är intressant. Det var just i ett sånt område min första egna lägenhet låg. Jag var jätteglad för den, för innan jag fick den bodde jag på en madrass på ett golv... Men så bodde jag också i en stad rätt långt från mina föräldrar. Skulle jag flyttat till dem hade jag måst avsluta min utbildning. Hade mina föräldrar bott i samma stad hade jag helt säkert bett om att få bo där, iaf tills den där förortslägenheten dykte upp.

    Det framkommer också lite i tråden att det saknas små bostäder och att det är en anledning att bo kvar. Det gjorde det för 20 år sedan också så vi gick ihop och bodde tillsammans. Det var rätt vanligt att 3-4 st bodde ihop. Gör inte ungdomar så längre? Går kollektivtrenden i vågor?

  • Anonym (Anna)
    Illusion skrev 2020-08-14 23:24:03 följande:

    Jag flyttade hemifrån när jag var 18 år, och det är ingenting jag rekommenderar. Det har gjort att jag har behövt arbeta en massa under mina studier. Under masterutbildningen jobbade jag dessutom heltid. Fruktansvärt kämpigt! Jag har därför rekommenderat barnen att stanna hemma så länge som möjligt. Då slipper de ta studielån. Förhoppningsvis möjliggör ett hus en känsla av ett privatliv.

    Jag skämmer gärna bort mina barn så länge de tar hand om sig själva och sin omgivning genom att leva ett liv som genomsyras av god hälsa och utbildning.


    Varför behövde du jobba så mycket? Nog för att jag slet ekonomiskt med bara studiemedel och lite sommarjobb, men det gick ju.

    Jag flyttade också hemifrån som 18-åring och trots de ekonomiska vedermödorna rekommenderar jag det varmt. Jag hjälper hellre mina barn med reda pengar, än att de bor kvar - för deras skull. Men alla är så klart olika!

    Det jag hade behövt för att slippa ständig ekonomisk oro var typ en tusenlapp till i månaden och studiemedlet idag är ca 1000 kr högre än på min tid (penningvärdet omräknat), så ger jag mina barn en slant varje månad borde de kunna leva gott på det.

    Studielånen kan man betala av hyfsat snabbt sen bara man får ett jobb. Det tog mig ca 10 år och då var jag periodvis arbetslös och har inget höglöneyrke, typ svensk medelinkomst.

    Men kanske har mina barn inte alls den frihetslängtan som jag hade. Vi får se. Jag ville bara ut och iväg, vara egen, vuxen och fri! Kosta vad det kosta ville!
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Elsa) skrev 2020-08-14 22:22:35 följande:

    Hyresmarknaden är helt klart annorlunda nu än för ett eller ett par decennier sedan. Hyresvärdarna har blivit mycket hårdare med vem som får ta över ett kontrakt. Det går inte längre att ha studentkollektiv där den som står på kontraktet lämnar över det till någon annan när hen flyttar ut. Du kan inte heller ringa runt till hyresvärdar och få en lägenhet för att du verkar vara en rekorderlig person och råkar ringa just när de fått något ledigt; du måste stå i kö. Och om du skriver kontrakt på en halvbra lägenhet ryker alla dina köpoäng och du är lika långt ifrån drömlägenheten som du var när du först ställde dig i kön.


    Fast sådär var det när jag pluggade också. Förutom att man kunde ringa runt till privatvärdar då, men det kan man ju fortfarande. Samma som då, de stora värdarna har kö, de små får man smickra sig in hos.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Tidig) skrev 2020-08-15 14:15:06 följande:

    Fast hade det inte varit bättre kunna spara ihop till några hundra tusen under något år hemma istället. Bara för att man bor hemma betyder det ju inte att man inte växer upp och tar ansvar för sitt eget liv.

    Och vill man satsa på sina studier så är ju förutsättningarna bättre med studiero och mindre avledande kring saker (markservice).

    Eftersom jag flyttade som 15 åring så visst växte man upp lite fortare (var i stort sett less på festande när jag fyllde 20) och studier var inte speciellt högt upp på listan precis. Mitt barn 23 år är idag mognare än h*ns pappa är idag som snart 60 åring.. 


    Vad gäller det första: Inte för min del. Jag hade stor längtan efter eget boende redan som 16/17-åring. Kände mig instängd och ofri. Om andra bor hemma är det helt ok med mig men jag, precis som någon annan skrev, hade hellre bott i en hydda i skogen är kvar hos föräldrarna (och då har jag ändå snälla och bra föräldrar). Just för att längtan efter ett fritt, eget liv var så stor hos mig är jag nyfiken på de som inte känner så. Dessutom blir det inga pengar över att spara när man lever på studiemedel.

    Vad gäller det där med att växa upp och ta eget ansvar är vi helt enkelt inte överens. I mitt tycke tar man inte eget ansvar för sitt eget liv om man lägger över det du kallar markservice på någon annan, eller lever på andras pengar så att man istället kan spara sina egna.

    Det var så jag kände som tonåring också. Jag ville sköta mig själv.
  • Anonym (Anna)
    Åsa skrev 2020-08-15 17:05:59 följande:

    Nu utgår du från att den som bor i föräldrahemmet inte bidrar som en vuxen, men det kan lika gärna vara så att han/hon gör minst sin del av hemarbetet och bidrar med sin del av kostnaderna. Det blir i de flesta fall betydligt billigare och mindre hemarbete om man är flera vuxna som delar på det än med separata boenden. Hur sammanboendet läggs upp för vuxna som lever tillsammans är ju upp till dem själva att bestämma, oavsett vilken relation de har till varandra.

    En slacker som bara går till sitt eget jobb och inte lagar mat, diskar, tvättar, städar etc, eller någon som inte bidrar ekonomiskt, kräver ju dels ett vuxet barn som vill leva så, dels föräldrar som accepterar det. Sak samma som om ett par väljer/accepterar att ha det så i en samborelation eller äktenskap.


    Illusion skrev 2020-08-15 17:06:41 följande:

    Jag tycker emellertid att man tar ansvar över sitt liv om man som 18 åring bor hemma medan man studerar på universitetet. Har man dessutom riktigt höga krav på sig och vill satsa på att i framtiden kunna doktorera så är det helt okej för vår familj att vi tar större delen av markservicen de veckor studierna är som intensivast. Efter studierna är det även klokt att kunna bo hemma för att spara ihop till en större kontantinsats, och därmed inget vi betraktar som oansvarigt i betydelsen att det skulle vara ett slappt beteende. Vi är ett team där vi hjälps åt och där vi föräldrar ger mer eftersom vi i regel har hunnit bygga upp en stabil tillvaro med helt andra ekonomiska muskler. Detsamma gäller även när barnen får barn, att de även hjälper de på samma sätt. 

    Däremot är det en helt annan sak om man vill flytta hemifrån för att man har det behovet (eller kanske lever i en dysfunktionell familj). Men jag kommer inte betrakta det som mer ansvarsfullt om ett av mina barn väljer den vägen. Jag förstår dock och respekterar det valet. Mina barn är alltid välkomna hem om de ändrar sig och vi kommer att försöka hjälpa dom så mycket vi kan. 


    Ja, så kan det ju vara. Det har ni rätt i. Att spara pengar är att ta ansvar på sikt. Jag har mest tänkt på det där med att hitta själv hur man vill sköta sitt hem, laga sin mat, komma och gå utan att föräldrarna vet vad man gör, se andra platser, bo på nya sätt, möta nya människor - den känslomässiga delen av att bli vuxen och hitta sin plats i världen.

    Det livet jag levde i den åldern var liksom inte förenligt med att bo kvar i flickrummet. Och det var inget vilt liv, men fritt och eget.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (hemma inte hemma) skrev 2020-08-15 19:57:45 följande:

    Jag undrar fortfarande vad som skulle vara pinsamt med att bo i samma parhus som sina föräldrar.


    Jag förstår inte heller. Vi kanske kan gissa att den som tyckte det har svans och bor i ett berg i skogen...
  • Anonym (Anna)

    Tack för alla vyvidgande svar! Jag har varit fast i tanken på hur jag och mina vänner gjorde när vi tagit studenten. Alla flyttade iväg till andra städer/länder. Många flyttade dessutom sen en eller flera gånger för att kunna byta lärosäte och få en så bra utbildning som möjligt. Och när jag och mina kursare pluggat klart flyttade vi igen för att få jobb. Ingen av de jag pluggade med bor kvar i den universitetsstaden. Att flytta har för mig blivit synonymt med att ta sig fram i livet. Men det finns så klart andra sätt att göra det.

Svar på tråden Bo hemma som vuxen