Inlägg från: Anonym (Tidig) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tidig)

    Bo hemma som vuxen

    Är född på 70-talet. Flyttade som 15 åring eftersom gymnasiet låg 8 mil bort (inte helt ovanligt i byn jag bodde i att göra det). Fick studiebidrag plus extra bostadstillägg. Mina föräldrar betalade hyra, el, telefon, kläder. 

    Mitt vuxna barn (22 år) bor dock hemma med mig än. H*n har pendlat till universitet. Tänker även bo hemma något år medan den jobbar för att spara ihop till bra grundplåt. (H*n har ca 150 000 sparat nu).

    Då det bara är vi två i hyfsat stort hus ser jag inga problem med detta. Skönt ha hjälp när man behöver det också.

  • Anonym (Tidig)
    Anonym (Anna) skrev 2020-08-15 08:57:29 följande:
    Varför behövde du jobba så mycket? Nog för att jag slet ekonomiskt med bara studiemedel och lite sommarjobb, men det gick ju.
    Jag flyttade också hemifrån som 18-åring och trots de ekonomiska vedermödorna rekommenderar jag det varmt. Jag hjälper hellre mina barn med reda pengar, än att de bor kvar - för deras skull. Men alla är så klart olika!
    Det jag hade behövt för att slippa ständig ekonomisk oro var typ en tusenlapp till i månaden och studiemedlet idag är ca 1000 kr högre än på min tid (penningvärdet omräknat), så ger jag mina barn en slant varje månad borde de kunna leva gott på det.
    Studielånen kan man betala av hyfsat snabbt sen bara man får ett jobb. Det tog mig ca 10 år och då var jag periodvis arbetslös och har inget höglöneyrke, typ svensk medelinkomst.
    Men kanske har mina barn inte alls den frihetslängtan som jag hade. Vi får se. Jag ville bara ut och iväg, vara egen, vuxen och fri! Kosta vad det kosta ville!
    Fast hade det inte varit bättre kunna spara ihop till några hundra tusen under något år hemma istället. Bara för att man bor hemma betyder det ju inte att man inte växer upp och tar ansvar för sitt eget liv.

    Och vill man satsa på sina studier så är ju förutsättningarna bättre med studiero och mindre avledande kring saker (markservice).

    Eftersom jag flyttade som 15 åring så visst växte man upp lite fortare (var i stort sett less på festande när jag fyllde 20) och studier var inte speciellt högt upp på listan precis. Mitt barn 23 år är idag mognare än h*ns pappa är idag som snart 60 åring.. 
Svar på tråden Bo hemma som vuxen