Inlägg från: Anonym (Stina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stina)

    partner med klistriga bonusbarn

    Är själv på väg att lämna min man nu efter flera år tillsammans eftersom jag märker att det blir inte bättre.

    Hans dotter är nu 19 år gammal men är fortfarande nån sorts miniwife. När hon var 10 år gammal så tänkte jag att det där beteendet skulle lägga sig när hon blir vuxen men det gör inte det så nu ger jag upp.

    Äter vi middag ihop eller äter middag med andra så placerar hon sig så att hon blockerar sin pappa från att kommunicera med nån annan, de sitter tätt o pratar bara med varann o påminner om lady o lufsen. Vi fick oplanerat ett gemensamt barn ihop för tre år sen o det har varit samma sak där. Hon tillät aldrig oss att ihop gå ut med den lilla till parken utan hon följde alltid med, hon o min man gick båda bredvid varann o höll i barnvagnsstyret o jag gick fem meter bakom som en barnflicka. Omgivningen lär ha trott att det var dem som var mamma o pappa. Satt vi o mös i soffan så skulle hon krypa upp bredvid honom o be honom om en nackmassage eller nåt liknande.

    Det här var bara exempel. Vad jag vill ha sagt med det här är att många bonusfamiljer har det tufft men när pappan har en miniwife till son eller dotter så är det helt omöjligt att få rätsida på problemen för männen ser det verkligen inte som nåt problem som ska förändras. Han är ju dyrkad av sitt barn o blir aldrig emotsagd o det är så han vill ha det, klagar du är du bara svartsjuk o så är det med det. Sen så har min man nästan blivit utbränd av henne just för att deras relation är så himla intensiv, han är helt färdig när hon inte är hos oss. Då finns ingen ork till mig och vårt gemensamma barn o den där gulliga tonen som han har mot henne finns inte mot oss, då är han mest vresig o sur o jag står inte ut längre.

    Ge dig inte in i det här, både för din egen skull men först o främst för din sons. Han ska inte behöva uppleva den där konstiga dynamiken som kommer uppstå utan låt honom växa upp i en sund hemmiljö.

  • Anonym (Stina)
    Anonym (Carin) skrev 2020-08-16 08:21:50 följande:

    Åh, stackars dig! Fy, så sorgligt. Kan du inte prata med din man om mini-wife syndrome? Jag har gjort det gång på gång och till slut grillar poletten ner...men det har tagit tre år :/ Jag känner igen det där med att ens msn blir utbränd av att relationen är så intensiv och måste vila så fort barnet har åkt till mamman eller bara gått och lagt sig för kvällen! Och att han har en gullig ton och ett oändligt tålamod med sitt favoritbarn samtidigt som han är vresig mot övriga.


    Precis som i TS fall så började jag googla mycket på nätet för att få reda på om det finns fler som har det så här. Kunde inte relatera till många andra bonusfamiljer där det finns andra typer av konflikter utan här kändes det som att jag hamnat i en konstig polygam relation med en man där hans dotter var första frun.

    Har försökt kommunicera genom åren med honom o även hans föräldrar o vänner har pratat med honom men det bemöts med kalla handen. Det är väl känsligt antar jag?

    Enda gången han faktiskt har sett ledsen ut o lyssnat på vad jag har att säga om deras sjuka relation var nu när jag fyllde år, jämn siffra t o m o den födelsedagen slutade med tårar istället. Allt för att hans barn genom manipulation valde att sabba den o han lät henne göra det.

    Så har det varit här också. Han är så färdig när hon åker så han orkar knappt sköta sitt jobb den veckan, ännu mindre ta hand om sitt lilla barn. Han har lite som livsuppgift att göra hennes liv till en prinsess-saga, till vilket pris som helst.

    Nu håller han på att förlora mig o det verkar han inte vilja fatta men så är det.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Mimmi) skrev 2020-08-16 09:31:57 följande:

    Hur löser han det när det yngre barnet vill ha uppmärksamhet?

    För övrigt tycker jag att det är ett helt sjukligt föräldrabeteende?


    Det har sett väldigt varierat ut.

    Jag drar det mesta av lasset med vårt gemensamma barn men sen så kan jag ofta känna att den lilla tas in lite i gemenskapen när dottern är här. Det blir lite som att de leker lite mamma pappa barn o jag är utanför. Delegerar jag nåt till honom när jag jobbar sent te x o ber honom att bada den lilla så slutar det i princip alltid med att dottern gör det istället. Lite som att hon tar bort vår lilla helt från honom o gör de rutinerna istället bara för att han inte ska fokusera på vårt gemensamma barn, jag kan känna att det beror mycket på att han inte ska uppmärksamma det yngre syskonet så mycket o det mest för att hon ogärna hjälper till med sysslor annars. Är hon själv med mig o den lilla så är hon helt off.

    Det är ett helt sjukt föräldrabeteende men efter att ha läst runt lite här o på andra sajter så har jag förstått att fenomenet finns.

    Får också be om ursäkt till TS om jag kapade tråden. Kändes bara som att det här var en tråd som jag kunde startat för flera år sen o det knöt sig i magen.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Leni) skrev 2020-08-16 09:46:47 följande:

    Eller så bryr han sig inte om han förlorar dig, det är inte du som är hans prio i livet, inte heller erat barn. Separera är nog det bästa.


    Det är så jag ser det också o det är därför jag lämnar. Ord betyder inte så mycket längre.

    När jag nu sa till honom att jag lämnar så grät han som ett barn o bad mig att ge honom en ny chans, han sa även att han ser till att dottern inte behöver bo med oss utan gör allt för att jag ska stanna kvar.

    Tror du att jag går på den? Han kastar ut henne, hon blir martyr o hamnar ännu högre på piedestalen? Den går jag inte på.

    Han är väldigt lustig o förvirrad som person måste jag säga. Ska bli skönt att slippa det här snart.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Carin) skrev 2020-08-16 09:39:43 följande:

    Fy vad sorgligt. Jag känner så med dig! Och han försummar sitt minsta barn vilket inte är ok. Har ni testat familjerådgivning? Vi har gått i flera år och det har hjälpt oss. Även att jag har tagit en mer aktiv roll, numera säger jag till om bonusbarnet enbart pratar med sin pappa vid måltiderna tex. Det är ju väldigt oartigt mot lillasyskonet och sänder inte ut några bra signaler.Det är en sorts social uppfostran som uteblir mot bonusbarnet i såna här familjer. Och det gynnar inte någon. Här har även mina födelsedagar förstörts av surande och drama från bonusbarnets håll, för att inte tala om Alla hjärtans dag och dejter...det är fruktansvärt svårt att komma åt. Heja dig som har stått ut! Jag förstår att det är laddat att prata om. Har er minsta hamnat i kläm pga detta?


    Har varit i parterapi med min man men efter andra besöket blev han irriterad o vägrade gå dit igen. Han gör liksom inget fel i hans värld o alla som försöker prata med honom bemöter han med locket på.

    När jag fick barn gick jag också in o blev lite mer auktoritär i min roll o sa ifrån. Det måste jag få göra som mamma, det intressanta då har varsitt att det har reagerats med chock o irritation från deras håll. I början var det jobbigt men efter ett tag har jag vant mig vid den ständiga 2 mot 1 situationen.

    Vissa män går att förändras men min har inte gjort det o backar mig aldrig. Tror att TS kille är av liknande art som min.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Carin) skrev 2020-08-16 10:15:05 följande:

    Usch vad svårt. Som du skriver så kommer man inte ens en centimeter framåt om inte ens man är med på det. Här sa jag ifrån till min man att parterapi är avhängigt för att vi ska fortsätta bo under samma tak. Det är inget han kan vägra, då förlorar han mig. Det är han som måste föra förändringen framåt, det kan man inte göra som styvmamma ensam. Vad bra att du lämnar! Du kommer att få det sååå mycket bättre utan dom. Att leva i en 2 mot 1 situation i sin egen familj är så dränerande.


    Han blev arg på terapeuten för hur kan denne kritisera honom som har en fantastisk relation med sitt barn. Där slutade det o jag kommer inte kämpa mer.

    Det här är en familjedynamik som aldrig funkar, vissa av oss kämpar i 2 månader o andra i 20 år. Det blir inte bättre så bara att lägga ner.
  • Anonym (Stina)
    Fridalouise skrev 2020-08-16 17:40:56 följande:

    Usch, det låter inget vidare för er. Beklagar. Det där om att han blir nästan utbränd känner jag också igen. Jag blir inte kallad svartsjuk, snarare "måste du gnälla hela tiden?". Jag har tagit upp det kanske två gånger. Jag kan känna att det är del av samma problem. För rent objektivt sett gnäller hans barn från morgon till kväll, och om det har han inget att påpeka. Det är alltså inte en dynamik som är att flickorna enbart är små mysänglar och de sitter och jollrar ikapp alla tre. Utan det är varvat med många vredesutbrott dagligen, den lilla rivs och bits och slår gärna en knytnäve i magen på honom - han säger inte ifrån, utan försöker möjligtvis vara roliga pappan som avleder. Det funkar sällan. Tjafsen och vredesutbrotten leder till att barnen får igenom sin vilja jämt. Under en eftermiddag kan det komma 3-4 långdragna surdegar. Han har händerna fulla av saker, jag med. Vi ska gå 100 meter från en parkering. Sjuåringen sätter igång.  "Men pappa du är elak!" upprepat gånger 100. "Men jag är väl inte elak, jag tycker jag är jättesnäll." "Du är elak. Bär mig. Bäääär mig." Han sätter ner sakerna på marken, får gå två gånger snarare än att hon går själv, och lyfter flickan, säger "min fina lilla tös." Hon kan då slå honom och bitas, och sätter igång med "men pappa du är elak, du vill inte vara med mig, du är bara med X..."men det leder ingen annanstans än att hon är så gullig och söt.

    Om jag så mycket som ger en trött blick åt detta, blir han vresig mot mig. Och här kommer igenkänningen till vad (Stina) skriver:  när de väl gått säckar han ihop, då visar det sig att han egentligen är helt tömd på energi, nästan deprimerad, och förklarar för mig att han är jättejättetrött. Så veckan utan barnen är han så trött, så trött. Han ser också till att städa inför att barnen kommer, lite som inför julafton. Det går aldrig att städa MED barnen, som jag gjort i alla år. Utan "Vår tid" är tråktiden då det städas och storhandlas inför att flickorna ska komma till dukat bord. De stackars flickorna ska inte behöva tvätta, städa, köpa mat, utan det är bara ridning, båtturer, köpa glass, åka karusell, extra allt. Och ändå gnäller och klagar de mer än några andra barn jag någonsin träffat. Det här kan jag verkligen tycka är fel. De är verkligen bortskämda delux. Säger aldrig tack. 

    Jag fattar inte varför han måste förställa sig och liksom upprätthålla den nivån, det tar musten ur honom. I och med att jag varit ensam med min son har jag aldrig kunnat ha en sån nivå ens om jag velat, man orkar inte. Men han kan bara  inte tagga ner, det ska svingas och hissas i vartenda träd, han bär gärna båda flickorna, en på ryggen och en i famnen, ljudnivån är upptrissad och hög, det ska sjungas ramsor och lekas lekar exakt hela tiden, osv osv. 

    Det tänker jag är del av problemet. 


    Du har frågat två gånger? Fråga några gånger till så får du se hur han reagerar.

    Det är klart att deras prinsessor inte är några drömungar för nån annan för föräldrarna själva. Det är ängsligt o allt ska det nötas o pipas om. Inget är logiskt o lätt o det har jag tröttnat på, förstår du vad jag menar med det?

    Har du pratat om sovsituationen förresten? Du bör inte flytta ihop med honom men var tanken att du skulle sova i ett barnrum när han har tjejerna eller vad hade han tänkt?
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Carin) skrev 2020-08-17 08:23:59 följande:

    Jag känner flera kvinnor som är i din situation. Om det kan trösta dig så finns det begrepp för det på engelska - Disneyland dads och mini-wife (som sagt). Frånskilda pappor som har som ett hål i sig själva som dom fyller med bekräftelse från barnen, kombinerat med dåligt samvete över separationen och lågt självförtroende som pappor. Det måste till professionell hjälp om man ska bryta det där, och en egen vilja från mannens håll. Jag har kämpat så hårt för att förändra vår bonusfamilj! Men det är bara för att vi har gemensamma barn, annars så skulle jag ha lämnat för länge sedan. Men jag kan tillägga att för oss så HAR det blivit bättre och vi har brutit många mönster. Så det går, med lite god vilja! Man får dock vara beredd på att dra hela lasset själv och utbilda så att säga. Det finns mycket mer info och tips till bonusmammor än vad det finns till män som har separerat och ska starta ny familj. Det finns sorgligt lite hjälp och info till pappor som separerar, vissa av dom borde få mycket mer guidning än vad dom får. Majoriteten av dom har liksom knappt tagit ut föräldraledighet eller varit huvudförälder för barnen under tiden som kärnfamilj så hur ska de då snabbt kunna växla om och ta fulla ansvaret varannan vecka efter separationen?


    Hade lämnat för länge länge längesedan om det inte vore att jag blev plötsligt oplanerat gravid. Det var en liknande situation i deras relation innan men då struntade jag lite i det. Jag stack iväg o gjorde egna saker under barnveckorna men när bebisen kom så ställdes allt mot sin spets. Jag var mer låst i hemmet o med hans dotter.

    Egen vilja från mannens håll är det enda som hjälper men det har inte skett med min man, självinsikten skevar o nån form av självkritik finns liksom inte. Hon avgudar honom o skulle aldrig revoltera på nåt sätt o det är enligt honom ett kvitto på att han har gjort ett bra jobb. Han pekar gärna mot andra barn i samma ålder o kritiserar att den o dens barn festar o är allmänt bråkig. Hans lilla prinsessa skulle aldrig göra så o där tar han illa vid sig när jag kritiserar honom.

    Det är enligt mig mer sunt med 19 åringar som är ute o röjer än som sitter o ger pappa fotmassage framför På spåret på fredagarna om du frågar mig. Jag trodde inte att såna här relationer mellan pappor o barn existerade innan jag själv hamnade i en sån familj själv.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Carin) skrev 2020-08-17 10:03:52 följande:

    Nej jag förstår att du aldrig hade kunnat föreställa dig det. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle befinna mig i en sån här familj heller. Jag tycker som sagt att du ska lämna om du inte får med din man i parterapi. Det är inte värt det och dom gemensamma barnen påverkas mer än vad man tror, dom har tex en sur och vresig pappa varannan vecka som drar sig undan, för att sedan återuppstå igen nästa vecka som någon jävla Jesus. Vad säger det till det gemensamma barnet egentligen? Jo, att han eller hon inte är värd en engagerad pappa på heltid. DET är skäl nog att lämna.


    Helt korrekt! De egna barnen far illa och lär undra varför pappa är oengagerad när inte storasyskonet är där för att sen förvandlas till en dampig inkastare utanför barerna på Rhodos så fort stjärnan ska komma.

    Det här är mitt största irritationsmoment faktiskt o främsta skälet till att jag lämnar honom. I terapin blev han sur när just det här började diskuteras, det blev för jobbigt för honom o då får han fortsätta i samma gamla hjulspår utan oss.
  • Anonym (Stina)
    Fridalouise skrev 2020-08-18 13:55:08 följande:

    Vad bra att du orkat!

    Nu senast var han ensam med sin äldsta dotter (yngsta hos mamman) och jag trodde att jag skulle sova i dubbelsängen då, men 11-åringen paxade den. För det första var hon uppe till midnatt, satt vid TV:n med oss och det finns inte att han säger att hon ska gå och lägga sig. När jag var på väg att lägga mig hoppade hon glatt ner i dubbelsängen och han ursäktade det med att hon var stressad inför skolstart och att hon skulle till sin mamma dagen efter så hon ville ha extra egentid med pappa innan hon åkte (för att ses igen om 6 dagar.) 

    Det blev ingen diskussion, jag bara åkte därifrån utan drama, alternativet hade varit att sova i flickrummet medan de sov i dubbelsängen och det hade känts för knäppt, så godnattkram till  båda, sen hejdå. Men grejen är att allt man bygger upp tills detta ventileras blir ju som en tryckkokare. 

    Samtidigt har vi diskuterat det lite, en första öppning. 


    Bra jobbat! Klart du inte ska vara kvar där o förvisas in i barnrummet.

    Men helt seriöst så borde du faktiskt fundera på om det är en sån här relation du verkligen vill ha? Tänk på att tjejerna är rätt små o beteendet kan hålla på för evigt, bara att titta på hur jag har det med en 19 åring. Det är inte värt det, hitta en man som har lite mer liknande värderingar o skön attityd till föräldraskap som du har istället. Det skulle du må bättre av.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (dessa pappor?) skrev 2020-08-18 15:38:17 följande:

    Eftersom dottern ändå inte sover i sin säng vore det smidigare att ha en dubbelsäng i hennes rum och att din särbo skulle sova i den m3d sitt barn. Sen skulle det aldrig vara accepterat att hon sover i hans säng när du är där för där skulle du självklart sova om du sover över. Det är sjukt ändå alltihop men det skulle iaf kanske vara en början till att du faktisk intar hans sovrum.


    Eller så sätter han in två sängar eller en dubbelsäng i barnens rum så får tjejerna sova ihop, är de mörkrädda så har de sällskap av varann o TS o mannen får vuxentid under kvällarna där de också sover. Så gjorde folk förr o borde funka idag också. Verkar som att curlingföräldrar krånglar till det.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (dessa pappor?) skrev 2020-08-18 18:37:12 följande:

    Precis och så kan han sova där om han nu känner att han måste. Han kanske tycker själv att det blir lite konstigt att han flyttar in i sina barns rum. Det borde vara ts man som sov i barnrummet inte ts. Sen är det dax att barnen får lära sig sova själva och börja bryta dessa mönster.


    Jag förstod din poäng där faktiskt men var tvungen att inflika. Skäms han inte? Tar in en ny kvinna i sitt liv som han påstår sig vara kär i men förvisar henne till ett barnrum medans han själv ska ligga o gosa med barn. Upplägget är så fel o faktiskt lite perverst, 11 o 7 åringen tävlar om vem som ska få sova med pappa på nätterna o han njuter av uppmärksamheten o deras tävlan som en tupp. För att bryta denna konkurrens tjejerna emellan men ändå visa hänsyn till att ingen av dem ska behöva sova ensam på nätterna så borde tjejerna sova ihop.

    Här har vi det. Om TS vill ta honom på pulsen lite så skulle hon vara på om att tjejerna ska sova ihop på nätterna o använda argumentet som jag gav ovan, att ta bort konkurrensen om pappans gunst. Ställa lite krav på honom o se hur han reagerar. Vara lite rolig o lite käckt säga det att nu åker vi till Ikea o handlar det som behövs för att inreda detta gulliga tjejerna. Sparkar han då bakut o börjar hänvisa till nån parenting attachment eller vad det nu var ännu än gång så får TS ge honom långfingret o gå vidare i livet.

    Jag låter kanske lite arg men det handlar mer om been there done that.
Svar på tråden partner med klistriga bonusbarn