• Fridalouise

    partner med klistriga bonusbarn

    Nu har jag surfat runt och visserligen hittat liknande problemställningar med efterföljande svar. Det verkar inte som att min/vår situation är helt ovanlig. Men startar ändå en ny tråd. 


    Funderat över ingången. Problemen är flera. Mina tankar snurrar runt. Behöver vädra allt möjligt. Ska försöka att uttrycka mig konscist. 


    Bakgrunden är att vi står inför att flytta ihop. Jag har ett barn (14) sedan tidigare som har bott med mig på heltid sedan han var 2 år. Min partner har två döttrar på 7 och snart 12. Han har dem varannan vecka sedan ca 3 år. Vi blev ihop för 2 år sedan och är seriösa med att det är vi, planerat giftermål etc. 


    Min pojke är helt okej med situationen. Han är rätt smidig. Självständig. Men inte bara nu, utan det har han varit länge. Eftersom jag varit ensam med honom och själv månar om egentid och min egen integritet och ork som ensamstående förälder har jag varit mån om att låta honom sova i egen säng tidigt, njutit av att kunna vara uppe själv när han somnat. Jag har säkert varit kass, haft en rätt låg standard, kan jag tänka ibland. Jag har varit där för honom, ensam försörjare osv, men varit jäkligt nöjd när han hittat på saker för sig själv på sitt rum, så att jag hittat stunder för egen återhämtning. När han var i sjuårsåldern var han ofta med kompisar, antingen precis utanför där vi bor eller på sitt rum med dem. Om jag hade tvätt när han var 3-4 år hängde han med till tvättstugan, det fanns inga alternativ. Besök på tråkig myndighet: han hängde med, inget tal om annat. Ända tills han var stor nog att vara helt ensam längre stunder. Hans personlighet har formats av detta, såklart. 


    Min partner däremot, är helt annorlunda. Och det är kanske först nu jag pejlat in hur extremt problematiskt jag tycker att det är. I somras har nämligen min sons pappa kommit och hälsat på hos oss, vilket gjort att jag tillfälligt tillbringat några veckor heltid hos min partner och hans barn som då alltså är där varannan vecka. 


    Dagen barnen kom fick jag flytta ut ur partners dubbelsäng. Där skulle döttrarna sova, de vill inget annat. Han lägger sig med den yngsta och nattningen tar flera timmar. Ofta somnar han utmattad i samband med nattningen. De lyssnar på sagor och jag gick in och kollade vid 01:30, barnet satt i sängen, min partner hade slocknat. Elvaåringen har under sommaren fått vara uppe så länge hon vill. 


    När jag undrat över planen om att de ska sova i egna sängar fick jag ett försvarstal om attachment parenting och att det var så mysigt att sova ihop. Det här var helt nyligen. Jag hade nog missuppfattat men nu inser jag att han är rätt nöjd med det hela. 


    Snart 12-åringen har ett eget litet rum med en fin säng, men hon "känner sig ensam i den" och sover allra helst bredvid pappa, i andra hand på soffan. Jag har inte vetat hur jag ska sova och flyttat mellan soffan och flickans säng, beroende på hur och var hon somnat. 7åriga tjejen saknar egen säng. Jag har regaerat på att hon inte ens har ett alternativ utan är hänvisad till dubbelsängen. Klart att hon inte kommer att flytta till egen säng - hon har ju ingen! Jag vet att försvarare av liknande arrangemang ofta ställer frågan "vet du ens hur traumatiskt det är med en separation, och sen kommer nya vuxna och lägger sig i!?"


    Men separationen gick smidigt. Föräldrarna är vänner, bor rätt nära. Jag skulle inte kalla det för ett trauma. Ingen vårdnadstvist alls. Enligt mamman, som jag pratat med, tog det slut på grund av att pappan sedan barnen kom, helt slutade prata med henne och bara fokuserade på döttrarna. Det jag upplever är alltså exakt samma sak som utgjorde anledningen till att föräldrarna separaredae. Det är nämligen mycket svårt att ha en vuxen relation med en man som väljer att vara med barnen 24/7 och som hellre sover med dem än sin partner. Att det funkat i över två år beror ju på att han varannan vecka varit utan dem. Men jag tycker att det är lite sorgligt...


    Utöver det tycker jag att han är rätt gränslös med dem. Ja, jag har googlat "miniwife" och ja, det finns lite sådanna element. 


    Döttrarna tävlar varje minut sinsemellen om hans gunst och jag ser aldrig att han väljer att vika undan och måna om sig själv. Istället är det ett delande av tiden som går ut på att om ena dottern får sitta i knät en stund, gosar han med andra därefter. Om ena dottern masserar honom en stund framför TV:n får den andra mysstund efteråt. De frågar i kär: älskar du mig? Ja, jag älskar dig. Hela tiden ska det frågas. 


    När jag så kommer in i hushållet blir det såklart pannkaka. Häromdagen vek jag undan, (det här är under vår "gemensamma semester") höll mig borta hela dagen till ca 22:15, då jag dök upp. Jag visste att han då varit sedan 07 på morgonen med båda, men främst 11-åringen. De hade ätit lyxbuffé ihop, badat, shoppat, gjort allt hon ville, och när jag smög hem hade jag hoppats kunna sitta och snacka med honom på balkongen med ett glas vin. Men han satt i soffan med 11-åringen som ville ha massage på massage, och när jag satte mig bredvid bröt hon nästan ihop. Hon sa: Men pappa, när ska du SE MIG? Han sa då i och för sig att de varit ihop hela dagen, men hon verkade helt förstörd. Jag gick in på hennes rum vid midnatt och sa godnatt, för det fanns inga tecken på att han skulle få henne i säng, utan hon gjorde klart att hon ville somna i soffan medan han satt där. De satt kvar och "gosade". Sen har det fortsatt. Varvat med att jag får sån ångest av hela situationen att jag faktiskt gått därifrån och sovit någon helt annanstans. 


    Min partner, 11-åringen och jag kollade på TV. en missbildad man skymtade på TV. Han frågar till mig: Skulle du älska mig om jag hade en sån missbildning? Det vete fan, sa jag lite retsamt. 11-åringen poppar upp och lutar sig mot honom: Pappa, jag skulle i alla fall älska dig hur du än såg ut. Åh mitt älskade barn, svarar han. 


    Jag. Pallar. Inte. Godnatt på er, sa jag. Så sitter de kvar tätt sammanslingrade och tittar på skräckfilmer ihop. 


    Han får ju redan all intimetet man behöver genom barnen, tänker jag nu. Jag är ju liksom helt överflödig. Det känns så obekvämt och dessutom skulle han aldrig någonsin kännas vid hela resonemanget, utan mena att han kör nån attachment parenting-stil som gör barnen trygga. Jag å min sida tycker att min son är väsentligt mycket tryggare än de här två. Meddelandena som skickas mellan 11-åriga dottern och pappan är bara fyllda av hjärtan och älskling hit och dit. Hon ringer och gråter och säger att hon räknar dagarna tills de får ses, om hon är borta. När hon varit borta 6 dagar får hon första tjing på att sitta bredvid honom jämt och han förklarar allt med att "Nu var det ju ett tag sedan vi sågs, så nu vill hon väl ha mig för sig själv." Vi var på en släktmiddag nyligen och där fanns ett vuxenbord och ett barnbord. Alla andra barn gillade läget och höll sig till barnbordet, men hans döttrar kom krypandes och 11-åringen pratade med bebisröst och bad om att få sitta bredvid pappa istället för att sitta med sina jämngamla tjejkusiner. Hon satte sig då mellan oss och konversationen vi hade vuxna emellan bröst genast. Hon såg jättenöjd ut. Sen försökte jag ta mig en promenad med min partner, men hon ville vara med. Man får alltså inte ens fem minyter ensamma när de är med. De vill aldrig leka med jämngamla barn utan bara klänga på sin "söta fina pappa".


    Jag får fundera på hur det går att lösa, men har väl insett att det inte är något jag kan göra mer än att dra mig undan. 


     

  • Svar på tråden partner med klistriga bonusbarn
  • Fridalouise
    Limeblad skrev 2020-08-16 18:55:41 följande:

    Herregud. Så stört. För din och din sons skull (framförallt hans skull), flytta inte ihop. Alla liknande trådar jag stött på här på FL tyder på att det inte kommer bli bra.

    Är du säker på att din son är okej med situationen som den är idag? Låter ju väldigt dysfunktionellt.


    Nej, vi avvaktar lite nu. Min son har varit med på dagsturer ihop, annars bor han aldrig ihop med bonusbarnen. Han är rätt cool. Han knyter ihop deras annorlunda beteende med två saker: fri skärmtid och för mycket socker. Han kan ha en poäng, och jag låter det vara hans förklaring till varför de är så fruktansvärt stissiga, klängiga på sin pappa osv. Min son tänker väl att när han var liten lekte man ute, eller byggde lego, "Dagens barn kan inte leka, de är helt klistrade vid datorspel, youtube, tiktok" tycker han. Och så säger han: "Herregud vad de äter socker, jag tycker faktiskt synd om dem." De här tjejerna kan skippa i princip alla måltider och bara gå på godis-glass-chips-kladdkaka-muffins-möjligtvis sushi-diet. Den yngsta äter så kasst att jag verkligen hajat till. Utöver all skräpmat har jag sett henne på sin höjd få i sig några gurkskivor och nån smörad brödskiva. Annars bara chips, godis, glass, efterrätter. Varje dag.


    Det är naturligtvis inte heller bra. Men det kan höra ihop med att pappan inte kan ta några som helst konflikter med dem utan bara låter dem göra precis som de vill, så "är alla glada och nöjda" och han kan vara den snälla pappan. 

  • Anonym (Stina)
    Fridalouise skrev 2020-08-16 17:40:56 följande:

    Usch, det låter inget vidare för er. Beklagar. Det där om att han blir nästan utbränd känner jag också igen. Jag blir inte kallad svartsjuk, snarare "måste du gnälla hela tiden?". Jag har tagit upp det kanske två gånger. Jag kan känna att det är del av samma problem. För rent objektivt sett gnäller hans barn från morgon till kväll, och om det har han inget att påpeka. Det är alltså inte en dynamik som är att flickorna enbart är små mysänglar och de sitter och jollrar ikapp alla tre. Utan det är varvat med många vredesutbrott dagligen, den lilla rivs och bits och slår gärna en knytnäve i magen på honom - han säger inte ifrån, utan försöker möjligtvis vara roliga pappan som avleder. Det funkar sällan. Tjafsen och vredesutbrotten leder till att barnen får igenom sin vilja jämt. Under en eftermiddag kan det komma 3-4 långdragna surdegar. Han har händerna fulla av saker, jag med. Vi ska gå 100 meter från en parkering. Sjuåringen sätter igång.  "Men pappa du är elak!" upprepat gånger 100. "Men jag är väl inte elak, jag tycker jag är jättesnäll." "Du är elak. Bär mig. Bäääär mig." Han sätter ner sakerna på marken, får gå två gånger snarare än att hon går själv, och lyfter flickan, säger "min fina lilla tös." Hon kan då slå honom och bitas, och sätter igång med "men pappa du är elak, du vill inte vara med mig, du är bara med X..."men det leder ingen annanstans än att hon är så gullig och söt.

    Om jag så mycket som ger en trött blick åt detta, blir han vresig mot mig. Och här kommer igenkänningen till vad (Stina) skriver:  när de väl gått säckar han ihop, då visar det sig att han egentligen är helt tömd på energi, nästan deprimerad, och förklarar för mig att han är jättejättetrött. Så veckan utan barnen är han så trött, så trött. Han ser också till att städa inför att barnen kommer, lite som inför julafton. Det går aldrig att städa MED barnen, som jag gjort i alla år. Utan "Vår tid" är tråktiden då det städas och storhandlas inför att flickorna ska komma till dukat bord. De stackars flickorna ska inte behöva tvätta, städa, köpa mat, utan det är bara ridning, båtturer, köpa glass, åka karusell, extra allt. Och ändå gnäller och klagar de mer än några andra barn jag någonsin träffat. Det här kan jag verkligen tycka är fel. De är verkligen bortskämda delux. Säger aldrig tack. 

    Jag fattar inte varför han måste förställa sig och liksom upprätthålla den nivån, det tar musten ur honom. I och med att jag varit ensam med min son har jag aldrig kunnat ha en sån nivå ens om jag velat, man orkar inte. Men han kan bara  inte tagga ner, det ska svingas och hissas i vartenda träd, han bär gärna båda flickorna, en på ryggen och en i famnen, ljudnivån är upptrissad och hög, det ska sjungas ramsor och lekas lekar exakt hela tiden, osv osv. 

    Det tänker jag är del av problemet. 


    Du har frågat två gånger? Fråga några gånger till så får du se hur han reagerar.

    Det är klart att deras prinsessor inte är några drömungar för nån annan för föräldrarna själva. Det är ängsligt o allt ska det nötas o pipas om. Inget är logiskt o lätt o det har jag tröttnat på, förstår du vad jag menar med det?

    Har du pratat om sovsituationen förresten? Du bör inte flytta ihop med honom men var tanken att du skulle sova i ett barnrum när han har tjejerna eller vad hade han tänkt?
  • Anonym (Zxcv)

    Herregud. Blir ännu mer matt när jag läser dina senare inlägg. Stämpla ut från vansinnet medan du kan.

  • Anonym (quentin)
    Anonym (dessa pappor?) skrev 2020-08-16 18:58:31 följande:

    Jag har barn som är i förskoleåldern och de kan bete sig som bonusbarnen här bara att det skiljer sig sådär 10 år. Helt sjukt.

    Verkar som att bonuspapporna ( ja, det tas ju upp några exempel i den här tråden) här vill kompensera för dåligt samvete över att de skiljt sig, de verkar inte vilja försumma barnen på något sätt och får kanskr den bekräftelse de kanske inte fått under sin uppväxt? Något är det de fylls av genom att ha denna relation med sina barn, är det att få känna sig behövda och bekräftade? De verkar söka en kärlek som de någonstans saknat. Vad vet jag men jag skulle vilja sätta sig in i huvudet på dessa män som blivit pappor som inte kan säga nej eller sätta gränser mot sina barn. Vad söker de och vad är det för tomrum som måste fyllas? Har de inte fått en trygg uppväxt själva och är den här formen av relation med sina barn som blir konsekvensen av det?


    Det är vanligt med oro för att barnen inte ska vilja komma till dom, att bli bortvald.

    Min sambo kunde sopa saker under mattan för att barnet snart skulle till mamman, det tyckte jag var illa nog, han undvek konflikter som hade varit viktiga att ta. Jag tror det var dels enklast för stunden, dels att han inte ville avsluta umgänget med en konflikt. De här Disneyland Dads som vill skapa en fasad av livet som ett enda nöjesfält, det gör mig helt utmattad att höra om.

    Jag känner igen mig i att barnet aldrig fick uppleva att pappan behövde städa, det passade han på att göra när barnet var hos mamman. Jag kan förstå att det lätt blir så som ensamstående frånskild förälder men när han väl träffade mig så funkade det inte för oss som par så på det sättet hade han inte förberett sig för att ta in en partner i sitt liv. Det gör det inte lättare för en kvinna att flytta ihop ifall barnet upplever att pappa inte har lika mycket tid och den tid det egentligen handlar om är vanliga hushållssysslor som alla vuxna människor måste göra. Även dessa barn när de blir vuxna.
  • Anonym (Cc)

    Lämnade min sambo som gjorde så med sin 10 åring. Nog värsta tiden i mitt liv för mig och min tonåring. Haft som du TS med uppfostran med min son. Såg ju detta i början innan vi flyttade ihop men eftersom som han hade sin son varannan vecka trodde jag vi skulle få ordning på det hela ihop. Men det blev inte så då det fanns inget varannan vecka. 10 åring var nu varje dag hos sin pappa (kollade aldrig av med mig & våra planer ställdes in) för hos sin elaka mamma fick han inte vara uppe hela natten få utbrott skrika på data spel, så de som skulle jobba och till skolan inte fick sömn. Mamman hade ju inte råd äta resturang mat som pappa kunde varje dag på krediter heller. En lördag på 8 månader var 10 åringen hos sin mamma då sambon & jag gick på restaurang drack & åt. Efter en timme fick vi gå & hämta upp hans son som hade ett utbrott för hans elaka mamma drack ett glas vin med sin vän. Detta ex fattar än idag inte varför vi valde att flytta isär även om hans föräldrar & vännerna han inte har förstår. För vem behöver sambo & vänner när man har sin 10 åring som kan ta den rollen. Usch aldrig mer!!!

  • Anonym (Jjj)

    Usch vad kladdigt. Inte i frågan om Incest och såna vibbar. Bara kladdigt och gränslöst, och ja kanske något sjukligt av det hela med.

    Min dotter är lika gammal, fyller 12 och har alltid tytt sig till hennes pappa och min sambo. Hon sov också visserligen länge hos oss och hos honom. Vi bor trångt och vi sover i bäddsoffa så ibland sover han i hennes stora säng.

    Hon vänder sig till honom om frågor osv. Men aldrig nånsin att varken han eller jag skulle acceptera nåt liknande beteende. Bli masserad hela tiden och tävla om pappans kärlek, hon börjar bli stor. Det är rent elakt av honom att aldrig visa att han behöver tid för dig, den andra dottern och sig själv.

    Alltså totalt gränslöst.

    Min första tanke var att mkt ändå verkar handla om separationen, barnen måste försäkra sig om att han älskar dom. Men han måste sätta gränser för fan!

  • Anonym (Jjj)

    Nu blev jag dock lite fundersam när jag läser alla inlägg om mini-wife.

    Är det vanligt att barn väljer en att ty sig till? Man har ju kallat det mammig eller pappig.

    Sonen har alltid tytt sig mer till mig och dottern till pappan.

    Det är ju inte i NÄRHETEN av ta situation. Däremot känns det som att dottern är allierad med min sambo när vi är ensamma. Hon väljer alltid hans parti om man hamnar i den sitsen. Nu bråkar inte vi ofta men ibland när jag blir irriterad på sambon kan hon pusha på som att hon nästan ville att sambon ska var sur på mig. Dock ber hon om ursäkt sen, men vad det än gäller skulle hon aldrig försvara mig i nån diskussion.

    Nu är vi dom vuxna och det är knappast hon som styr på det viset, men jag har märkt detta. Och har inte tänkt på det först nu. Han gör också allt för henne, kör henne varje dag till aktiviteter i veckan.

    När hon skriker hemma säger jag åt henne att försöka själv först i stället för att bara gapa på oss och bli sur, smälla i dörr osv. ibland har han kallar mig lat. Kan vara att leta fram nåt plagg till vad som helst enkelt. Hon måste försöka själv och han håller med mig. Säger att han bara skojar. Hon säger sen förlåt för att hon skrek.

    Sen är det inte mer med det. Vi har mycket egentid och det sätter hon sig inte emot. Även om hon nångång frågat varför vi låser dörren hemma.

    Men hon säger även att hon tycker att vi ska ta en promenad själva, åka till landet nån gång bara han och jag.

    Så det är ju inte så att hon ska ha hans uppmärksamhet hela tiden. Vill sitta nära och sånt, inte alls på det viset. Men det finns ju vibbar av detta mini-wife No pratar om.

  • Anonym (Jjj)

    Man läser bara om föräldrar som skiljt sig, men dom vars är ihop då som i mitt fall?

    Min sambo är helt omedveten om detta, det kanske iof alla är. Men han beter sig ju sig som dessa pappor i mångt och mycket. Låter dottern få precis allt.

    Hon skulle rida, av en miss åkte hon ur ridgruppen. Jag sa att hon kan ta ridlektioner då hon antagligen lär sig mer än i hennes ridgrupp som hon ändå inte är så nöjd över. Hon kan stå i kö till en annan så länge.

    Vi åkte runt till en massa andra klubbar, då på samma dag har hon fått samtal om att fortsätta i sin ridgrupp och även i en annan. Alltså två ggr per vecka. I mitt huvud var det bara självklart: vilken väljer hon?

    Sambon tycker att hon ska gå bägge. Inkl gymnastik resten av veckans alla dar. Det är alltså 15.000 som ska in nu i augusti.

    För mig är det helt ok, det är han som skjutsar, jag har inte ens körkort så vill han skjutsa så visst. Jag tycker att det är bra att hon ägnar tid till annat som hennes vänner gör med noll aktiviteter, även om det låter för mkt.

    Jag sa att en av hennes obligatoriska träningar till gympan är en sen fredag vilket betyder att vi inte kommer att kunna åka till landet. Nä det håller han med om, hon får hoppa över det.

    Nu är det inte han som bestämmer som det låter, vi tar gemensamma beslut.

    Förlåt att jag kapar tråden men det kanske också fyller nåt behov hos honom. Han blir ju mer eller mindre dyrkad av henne och han liksom dessa andra pappor kanske är nöjda med detta??

    Som sagt håller hon inte på och ska kramas och samsova. Såna saker... Anledningen till att dom gör det i enstaka fall beror på att vi bor trångt och alla sover hur som helst. Ibland sover jag också hos dottern.

    Frågan är varför dottern håller på som hon gör? Jag har aldrig uppfattat henne som avundsjuk och "ska ha honom för sig själv"

    Inte på det viset, men hon kör ju med honom. Det är honom hon ringer. Honom hon pratar med om hon har nåt problem, det kan jag sakna. Det kanske bara är så att dom har en bättre relation än jag och hon.

    Och att jag och sonen har det kanske han känner samma sak innerst inne.

  • Anonym (quentin)
    Anonym (Jjj) skrev 2020-08-17 00:59:44 följande:

    Nu blev jag dock lite fundersam när jag läser alla inlägg om mini-wife.

    Är det vanligt att barn väljer en att ty sig till? Man har ju kallat det mammig eller pappig.

    Sonen har alltid tytt sig mer till mig och dottern till pappan.

    Det är ju inte i NÄRHETEN av ta situation. Däremot känns det som att dottern är allierad med min sambo när vi är ensamma. Hon väljer alltid hans parti om man hamnar i den sitsen. Nu bråkar inte vi ofta men ibland när jag blir irriterad på sambon kan hon pusha på som att hon nästan ville att sambon ska var sur på mig. Dock ber hon om ursäkt sen, men vad det än gäller skulle hon aldrig försvara mig i nån diskussion.

    Nu är vi dom vuxna och det är knappast hon som styr på det viset, men jag har märkt detta. Och har inte tänkt på det först nu. Han gör också allt för henne, kör henne varje dag till aktiviteter i veckan.

    När hon skriker hemma säger jag åt henne att försöka själv först i stället för att bara gapa på oss och bli sur, smälla i dörr osv. ibland har han kallar mig lat. Kan vara att leta fram nåt plagg till vad som helst enkelt. Hon måste försöka själv och han håller med mig. Säger att han bara skojar. Hon säger sen förlåt för att hon skrek.

    Sen är det inte mer med det. Vi har mycket egentid och det sätter hon sig inte emot. Även om hon nångång frågat varför vi låser dörren hemma.

    Men hon säger även att hon tycker att vi ska ta en promenad själva, åka till landet nån gång bara han och jag.

    Så det är ju inte så att hon ska ha hans uppmärksamhet hela tiden. Vill sitta nära och sånt, inte alls på det viset. Men det finns ju vibbar av detta mini-wife No pratar om.


    Mini-wife-begreppet syftar inte på att ett barn tyr sig, det handlar om att ett barn som efter en separation får ta en roll som förälderns partner. 

    Det du beskriver med din sambo och dotter låter som att de lierar sig mot dig. Det låter inte schysst. Din sambo skämtar om dig på din bekostnad. Din sambo och dotter borde inte förstärka sin samhörighet genom att göra sig lustiga över dig. Det låter som att de har en bra relation så de kan nog klara sig bra utan att göra det på din bekostnad. 

    Jag tror inte att din dotter är som en mini-wife, men om han börjar ta beslut med dottern som han borde ta med dig, då lyser varningslamporna.
  • fjanten

    Jag är också för ett nära föräldraskap, eller attachment parenting, men det är ju INTE samma sak som att låta barnen bestämma allt och aldrig säga nej... Din partner verkar helt ha missförstått det där! Om vi tar sovsituationen: Samsovning är ganska vanligt i synnerhet hos gruppen "nära föräldrar", men det är minst lika vanligt att på ett NÄRA sätt lära barnen känna trygghet i egen säng (eller kanske med ett syskon?) när samsovning med föräldern inte fungerar/inte längre fungerar. T.ex. nu när hans äldsta kanske börjar bli könsmogen snart och s.a.s. börjar få behov av egen säng av vissa anledningar, eller det att det helt enkelt inte fungerar eftersom 7-åringen uppenbarligen inte får nog med sömn om hon inte somnat 01:30!! Då är det helt enkelt dags att hitta nya lösningar, och det ska även en 'nära' förälder fatta OCH lösa. Här fick våra äldre barn, då 3 och 4, lära sig sova i egen säng när ett syskon kom och höll dem vakna hela nätterna i vårt sovrum. Och jag måste sova i vår säng då den är specialgjord för just min rygg. Däremot låter vi barnen sova i samma säng, och de finner trygghet i varandra (och får såklart komma in till oss på natten om någon blir rädd, men det händer väldigt sällan).

    Nära föräldraskap handlar heller inte om att låta barnen äta precis vad de vill och aldrig säga nej. Hur många barn skulle inte leva på godis då!? Vill barnen ha sött får man ju förklara att man har full förståelse för det, MEN man kan inte äta godis hela tiden därför att bla bla bla. Så får barnen ha sin reaktion och man får bemöta den - inte ge vika och låta barnen leva på sött!

    Så får man ju ha sin kroppsliga integritet även som nära förälder. Jag vill inte alltid att någon sitter jättejättenära mig på soffan, ibland vill jag ju ha min kropp för mig själv. Det är helt OK att förklara sånt för sina barn - hur ska de annars lära sig sätta gränser kring sin egen kropp om de aldrig sett någon annan göra det? Jag skulle heller aldrig tillåta att barnen frös ut min man/sin pappa som hans barn gör mot dig. Eller komma in och avbryta diskussioner. O.s.v.

    Det är så mycket som är dysfunktionellt i hans föräldraskap att man häpnar. Tycker ärligt talat synd om döttrarna, för de får ju allt annat än en normal barndom med honom som pappa.

    Den där relationen hade jag definitivt gett upp, för han fattar ju verkligen inte vilka fel han gör.

Svar på tråden partner med klistriga bonusbarn