• Fridalouise

    partner med klistriga bonusbarn

    Nu har jag surfat runt och visserligen hittat liknande problemställningar med efterföljande svar. Det verkar inte som att min/vår situation är helt ovanlig. Men startar ändå en ny tråd. 


    Funderat över ingången. Problemen är flera. Mina tankar snurrar runt. Behöver vädra allt möjligt. Ska försöka att uttrycka mig konscist. 


    Bakgrunden är att vi står inför att flytta ihop. Jag har ett barn (14) sedan tidigare som har bott med mig på heltid sedan han var 2 år. Min partner har två döttrar på 7 och snart 12. Han har dem varannan vecka sedan ca 3 år. Vi blev ihop för 2 år sedan och är seriösa med att det är vi, planerat giftermål etc. 


    Min pojke är helt okej med situationen. Han är rätt smidig. Självständig. Men inte bara nu, utan det har han varit länge. Eftersom jag varit ensam med honom och själv månar om egentid och min egen integritet och ork som ensamstående förälder har jag varit mån om att låta honom sova i egen säng tidigt, njutit av att kunna vara uppe själv när han somnat. Jag har säkert varit kass, haft en rätt låg standard, kan jag tänka ibland. Jag har varit där för honom, ensam försörjare osv, men varit jäkligt nöjd när han hittat på saker för sig själv på sitt rum, så att jag hittat stunder för egen återhämtning. När han var i sjuårsåldern var han ofta med kompisar, antingen precis utanför där vi bor eller på sitt rum med dem. Om jag hade tvätt när han var 3-4 år hängde han med till tvättstugan, det fanns inga alternativ. Besök på tråkig myndighet: han hängde med, inget tal om annat. Ända tills han var stor nog att vara helt ensam längre stunder. Hans personlighet har formats av detta, såklart. 


    Min partner däremot, är helt annorlunda. Och det är kanske först nu jag pejlat in hur extremt problematiskt jag tycker att det är. I somras har nämligen min sons pappa kommit och hälsat på hos oss, vilket gjort att jag tillfälligt tillbringat några veckor heltid hos min partner och hans barn som då alltså är där varannan vecka. 


    Dagen barnen kom fick jag flytta ut ur partners dubbelsäng. Där skulle döttrarna sova, de vill inget annat. Han lägger sig med den yngsta och nattningen tar flera timmar. Ofta somnar han utmattad i samband med nattningen. De lyssnar på sagor och jag gick in och kollade vid 01:30, barnet satt i sängen, min partner hade slocknat. Elvaåringen har under sommaren fått vara uppe så länge hon vill. 


    När jag undrat över planen om att de ska sova i egna sängar fick jag ett försvarstal om attachment parenting och att det var så mysigt att sova ihop. Det här var helt nyligen. Jag hade nog missuppfattat men nu inser jag att han är rätt nöjd med det hela. 


    Snart 12-åringen har ett eget litet rum med en fin säng, men hon "känner sig ensam i den" och sover allra helst bredvid pappa, i andra hand på soffan. Jag har inte vetat hur jag ska sova och flyttat mellan soffan och flickans säng, beroende på hur och var hon somnat. 7åriga tjejen saknar egen säng. Jag har regaerat på att hon inte ens har ett alternativ utan är hänvisad till dubbelsängen. Klart att hon inte kommer att flytta till egen säng - hon har ju ingen! Jag vet att försvarare av liknande arrangemang ofta ställer frågan "vet du ens hur traumatiskt det är med en separation, och sen kommer nya vuxna och lägger sig i!?"


    Men separationen gick smidigt. Föräldrarna är vänner, bor rätt nära. Jag skulle inte kalla det för ett trauma. Ingen vårdnadstvist alls. Enligt mamman, som jag pratat med, tog det slut på grund av att pappan sedan barnen kom, helt slutade prata med henne och bara fokuserade på döttrarna. Det jag upplever är alltså exakt samma sak som utgjorde anledningen till att föräldrarna separaredae. Det är nämligen mycket svårt att ha en vuxen relation med en man som väljer att vara med barnen 24/7 och som hellre sover med dem än sin partner. Att det funkat i över två år beror ju på att han varannan vecka varit utan dem. Men jag tycker att det är lite sorgligt...


    Utöver det tycker jag att han är rätt gränslös med dem. Ja, jag har googlat "miniwife" och ja, det finns lite sådanna element. 


    Döttrarna tävlar varje minut sinsemellen om hans gunst och jag ser aldrig att han väljer att vika undan och måna om sig själv. Istället är det ett delande av tiden som går ut på att om ena dottern får sitta i knät en stund, gosar han med andra därefter. Om ena dottern masserar honom en stund framför TV:n får den andra mysstund efteråt. De frågar i kär: älskar du mig? Ja, jag älskar dig. Hela tiden ska det frågas. 


    När jag så kommer in i hushållet blir det såklart pannkaka. Häromdagen vek jag undan, (det här är under vår "gemensamma semester") höll mig borta hela dagen till ca 22:15, då jag dök upp. Jag visste att han då varit sedan 07 på morgonen med båda, men främst 11-åringen. De hade ätit lyxbuffé ihop, badat, shoppat, gjort allt hon ville, och när jag smög hem hade jag hoppats kunna sitta och snacka med honom på balkongen med ett glas vin. Men han satt i soffan med 11-åringen som ville ha massage på massage, och när jag satte mig bredvid bröt hon nästan ihop. Hon sa: Men pappa, när ska du SE MIG? Han sa då i och för sig att de varit ihop hela dagen, men hon verkade helt förstörd. Jag gick in på hennes rum vid midnatt och sa godnatt, för det fanns inga tecken på att han skulle få henne i säng, utan hon gjorde klart att hon ville somna i soffan medan han satt där. De satt kvar och "gosade". Sen har det fortsatt. Varvat med att jag får sån ångest av hela situationen att jag faktiskt gått därifrån och sovit någon helt annanstans. 


    Min partner, 11-åringen och jag kollade på TV. en missbildad man skymtade på TV. Han frågar till mig: Skulle du älska mig om jag hade en sån missbildning? Det vete fan, sa jag lite retsamt. 11-åringen poppar upp och lutar sig mot honom: Pappa, jag skulle i alla fall älska dig hur du än såg ut. Åh mitt älskade barn, svarar han. 


    Jag. Pallar. Inte. Godnatt på er, sa jag. Så sitter de kvar tätt sammanslingrade och tittar på skräckfilmer ihop. 


    Han får ju redan all intimetet man behöver genom barnen, tänker jag nu. Jag är ju liksom helt överflödig. Det känns så obekvämt och dessutom skulle han aldrig någonsin kännas vid hela resonemanget, utan mena att han kör nån attachment parenting-stil som gör barnen trygga. Jag å min sida tycker att min son är väsentligt mycket tryggare än de här två. Meddelandena som skickas mellan 11-åriga dottern och pappan är bara fyllda av hjärtan och älskling hit och dit. Hon ringer och gråter och säger att hon räknar dagarna tills de får ses, om hon är borta. När hon varit borta 6 dagar får hon första tjing på att sitta bredvid honom jämt och han förklarar allt med att "Nu var det ju ett tag sedan vi sågs, så nu vill hon väl ha mig för sig själv." Vi var på en släktmiddag nyligen och där fanns ett vuxenbord och ett barnbord. Alla andra barn gillade läget och höll sig till barnbordet, men hans döttrar kom krypandes och 11-åringen pratade med bebisröst och bad om att få sitta bredvid pappa istället för att sitta med sina jämngamla tjejkusiner. Hon satte sig då mellan oss och konversationen vi hade vuxna emellan bröst genast. Hon såg jättenöjd ut. Sen försökte jag ta mig en promenad med min partner, men hon ville vara med. Man får alltså inte ens fem minyter ensamma när de är med. De vill aldrig leka med jämngamla barn utan bara klänga på sin "söta fina pappa".


    Jag får fundera på hur det går att lösa, men har väl insett att det inte är något jag kan göra mer än att dra mig undan. 


     

  • Svar på tråden partner med klistriga bonusbarn
  • Anonym (Men din son då?)

    Det där hattandet som du kallar det tror jag kan ha bidragit till tjejernas beteende. De känner ingen riktig trygghet och det finns inga rutiner.

    Kan ni gång familjeterapi så att han kanske får upp ögonen för hans och döttrarnas osunda relation och stöd i att hitta nya strukturer innan ni flyttar ihop.

    Dessutom, om du vill fortsätta planerna att flytta ihop är det väl klokt att ni flyttar till något nytt så att det inte är du och din son som flyttar in till dem (dvs inkräktar på tjejernas revir).

  • Fridalouise
    Anonym (Men din son då?) skrev 2020-09-06 11:18:46 följande:

    Det där hattandet som du kallar det tror jag kan ha bidragit till tjejernas beteende. De känner ingen riktig trygghet och det finns inga rutiner.

    Kan ni gång familjeterapi så att han kanske får upp ögonen för hans och döttrarnas osunda relation och stöd i att hitta nya strukturer innan ni flyttar ihop.

    Dessutom, om du vill fortsätta planerna att flytta ihop är det väl klokt att ni flyttar till något nytt så att det inte är du och din son som flyttar in till dem (dvs inkräktar på tjejernas revir).


    Ja men visst är det så. Och vi skulle självklart inte flytta in hos dem. De bor dessutom trängre än vad vi gör.

    Jag har föreslagit terapi i alla dess former! :) Men tror nästan det är föräldrarna som behöver det mest. Föräldraterapi för frånskilda, om det finns?
  • Anonym (ooo)
    Fridalouise skrev 2020-09-06 22:46:36 följande:
    Ja men visst är det så. Och vi skulle självklart inte flytta in hos dem. De bor dessutom trängre än vad vi gör.

    Jag har föreslagit terapi i alla dess former! :) Men tror nästan det är föräldrarna som behöver det mest. Föräldraterapi för frånskilda, om det finns?
    de kan ha samtal på familjerätten, kring hur de ska hantera rutiner kring sina barn 
  • Anonym (ooo)

    Glömde: jag vet ett skilt par som haft samtal via soc, de har ju olika typer av föräldrastöd. Där hade de samtal tillsammans och sedan hade tonåringen det gällde, ensamma samtal med samma person, som då kunde bolla tonåringens åsikter till föräldrarna. (de var inte redo att sitta alla tre i samma rum) 

  • Fridalouise

    Försöker verkligen att "inte göra det till en grej", osv. Men har märkt att äldsta tjejen varit väldigt fysiskt markerande på sistone. Ex. Vi äter söndagsmiddag allihop och pratar glatt om det ena och det andra. "ja, snart börjar det och det TV-programmet!"

    Plötsligt går hon från sin sittplats och ställer sig tätt intill sin pappa och TEATERVISKAR med kupad hand över hans öra: "kan vi sitta bredvid varandra i soffan ensamma sen?"

    Minns inte vad han sa ens. Det var väldigt kort. Hon satte sig sen.

    Men sen var jag inte välkommen i soffan. Hon satt tätt intill med benen i hans knä och när jag kom in i rummet kastade hon sig om honom medan hon tittade på mig.

    Jag gick in och ut med disk och reagerade inte.

    Det hände igen. Hämtar nåt glas och går förbi, hon pressar sig och håller fast honom.

    När jag burit ut vårt middagsstök och städat nån halvtimme medan de "gosat lite" (tänker jag - nu måste hon väl fått sin kvot?) ska jag joina TV-kvällen som vi ju pratat om. Ska sätta mig bredvid, då RUSAR hon upp och stampar uväg över golvet, upprörd.

    Vad hände? undrar jag. Pappan skakar väl bara lite på huvudet. Han reser sig inte. Hon får väl tjura på sitt rum tycker han.

    Vi kollar TV nån stund. Sen börjar hans telefon på bordet framför vibrera. Och igen. Och det är alltså dottern som inifrån rummet kräver att han ska komma och krama henne i hennes säng istället för att "du bara iggar mig."

    Och det finns liknande saker som händer ofta. Jag vet inte varför man blir sån (att vilja äga en förälder som trots allt ändå hela tiden är närvarande, kramig, som ser barnet osv) och som jag redan sagt var jag raka motsatsen som flicka (slank obekvämt iväg om nån vuxen försökte fånga in mig för en kram, möjligen kramade jag morfar när man skulle därifrån, annars hade jag inget behov av att få massage av tex pappa varje dag) - failar att fatta det hela.

  • Anonym (Men nej...)
    Fridalouise skrev 2020-10-15 09:42:14 följande:

    Försöker verkligen att "inte göra det till en grej", osv. Men har märkt att äldsta tjejen varit väldigt fysiskt markerande på sistone. Ex. Vi äter söndagsmiddag allihop och pratar glatt om det ena och det andra. "ja, snart börjar det och det TV-programmet!"

    Plötsligt går hon från sin sittplats och ställer sig tätt intill sin pappa och TEATERVISKAR med kupad hand över hans öra: "kan vi sitta bredvid varandra i soffan ensamma sen?"

    Minns inte vad han sa ens. Det var väldigt kort. Hon satte sig sen.

    Men sen var jag inte välkommen i soffan. Hon satt tätt intill med benen i hans knä och när jag kom in i rummet kastade hon sig om honom medan hon tittade på mig.

    Jag gick in och ut med disk och reagerade inte.

    Det hände igen. Hämtar nåt glas och går förbi, hon pressar sig och håller fast honom.

    När jag burit ut vårt middagsstök och städat nån halvtimme medan de "gosat lite" (tänker jag - nu måste hon väl fått sin kvot?) ska jag joina TV-kvällen som vi ju pratat om. Ska sätta mig bredvid, då RUSAR hon upp och stampar uväg över golvet, upprörd.

    Vad hände? undrar jag. Pappan skakar väl bara lite på huvudet. Han reser sig inte. Hon får väl tjura på sitt rum tycker han.

    Vi kollar TV nån stund. Sen börjar hans telefon på bordet framför vibrera. Och igen. Och det är alltså dottern som inifrån rummet kräver att han ska komma och krama henne i hennes säng istället för att "du bara iggar mig."

    Och det finns liknande saker som händer ofta. Jag vet inte varför man blir sån (att vilja äga en förälder som trots allt ändå hela tiden är närvarande, kramig, som ser barnet osv) och som jag redan sagt var jag raka motsatsen som flicka (slank obekvämt iväg om nån vuxen försökte fånga in mig för en kram, möjligen kramade jag morfar när man skulle därifrån, annars hade jag inget behov av att få massage av tex pappa varje dag) - failar att fatta det hela.


    Men alltså. Iew. Det låter bara så fruktansvärt osunt och jobbigt att jag knappt vet vad jag ska svara. Orkar du verkligen med ett sånt här förhållande? Han verkar ju inte så intresserad av att förändra situationen även om han sagt det? Kändes snarare som något han bara hasplade ur sig för att du skulle stanna...

    Jag hade fan sprungit. Killen kan vara hur gullig som helst i övrigt men HERREGUD.
  • Bjoer

    Utan att ha läst hela tråden säger jag bara: Oh. My. God!

    Ärligt talat, han verkar helt ha missuppfattat sin roll som förälder. Hans roll är inte att se till att barnen hela tiden är lyckliga och nöjda, hans roll är att förbereda dem inför vuxenlivet. Hur förberedd tror du ett barn som alltid har fått hjälp, stöd och prioritet hos sin far och aldrig behövt klara sig på egen hand, interagera med sina jämnåriga eller uppleva något negativt är? Vuxenlivet kommer bli en chock. Resten av världen kommer inte dalta med henne på samma sätt. Bara det att en 11-åring sover i samma säng istället för mannens partner.

    Om jag vore du skulle jag nog först ta ett snack med hans ex. Uppenbarligen har hon ju erfarenhet av situationen. Sen ett snack med honom. Sen en fundering på hur mycket tid och ork du vill lägga på att lösa situationen. För nu verkar det ju ohållbart.

    Förövrigt, googlar man på "attachment parenting" så verkar det mest ha med småbarn att göra. Dvs, under 2 år. Dessutom: "The term attachment parenting was coined by the American pediatrician William Sears. There is no conclusive body of research that shows Sears? approach to be superior to "mainstream parenting"."

  • Anonym (H)

    Men oj vad jag känner igen mig i din trådstart TS! Jag har varit med om ungefär samma.

    Jag är ensamstående med min son och han är också självständig, lugn och harmonisk. Han har fått kärlek och närhet i överflöd men precis som du har jag inte kunnat ge honom konstant uppmärksamhet och service. Det tror jag har gjort honom gott eftersom han vet att det inte betyder att jag inte bryr mig utan bara att andra människor också har behov.

    Jag träffade en man som den du beskriver och valde till slut att gå. Framför allt var det väldigt jobbigt för min son att umgås med honom och hans döttrar. Sonen har alltid varit snäll och tillmötesgående och han blev helt överkörd. Döttrarna såg honom som en konkurrent och pappan var alltid på döttrarnas sida även när de var elaka mot sonen.

    En sak jag har insett med den här typen av föräldrar är att bara en mindre andel av deras agerande handlar om barnen. För mitt ex var det främst en uppvisning i vilken fantastisk självuppoffrande förälder han är. För mig är det otroligt viktigt att respektera barns integritet och låta dem vara individer men han pratade nästan bara om bilden av sitt föräldraskap. Han lärde dem indirekt att spela spel och vara en del av hans show för att få vad de ville och döttrarna såg andra som oviktiga, mindre värda personer eftersom allt i pappans beteende gav det budskapet.

    Döttrarna fick problem med andra barn i skolan men exet kunde inte för sitt liv förstå vad lärarna menade. Däremot hade han en massa synpunkter på min uppfostran trots att det aldrig har varit några problem med sonen. Det var som om han blev irriterad på sonen för att han var lugn och sansad med döttrarna bröt ihop och grät då de inte fick som de ville. När han började vara nedlåtande mot sonen var det tack och hej för min del. Jag gick och såg mig aldrig om.

    Mitt råd till dig är att absolut inte flytta ihop med den här mannen. Hans beteende har sannolikt djupare orsaker än teorier om barnuppfostran. Han projicerar antagligen sina egna hang ups på döttrarna och det betyder att han i så fall inte ens har börjat reflektera över varför han beter sig så här.

    Varför byta en okomplicerad och trevlig tillvaro med din son mot en neverending Norén-scen? Jag kände en otrolig lättnad när jag lämnade exet och hans spektakel. Ibland när jag ser sönderstressade föräldrar som försöker serva sina barn så att de inte ska få utbrott känner jag en sådan tacksamhet över att sonen och jag har det så lugnt och bra och att jag slipper exet.

    Du kan hitta en man som tillför energi i ditt liv i stället för att ta som den här mannen TS. Det är alltid sorgligt att avsluta en relation men du verkar vara en stark person och det går över efter ett tag. Läs det du själv skriver en gång till, vill du verkligen leva så?

  • Fridalouise

    Vad kul att se fler svar! Ska läsa mer noggrant ikväll.

    Jag tänkte mest inflika att det egentligen inte tar energi direkt. Inte som jag känner. Ägnar så lite energi åt det som möjligt och har umgåtts mindre med hans döttrar närvarande senaste månaden. Jag mår inte heller dåligt över det. Men strategin har då varit att umgås mindre med barnen där och ses när de är hos sin mamma. Med några undantag. Vi har ju en fantastisk relation i alla andra delar.

    Hör gärna fler tankar. Finns det någon ålder beteendet kan bli mindre uttalat, tex? ("Vid 23 års ålder slutar döttrar vilja sova med pappa") hehe. Ja nä, jag vet att det är märkligt. Men tänker, rimligen borde det lugna ner sig?

  • Fridalouise

    Ps. Ser att jag i TS använt ordet "ångest". Det var kanske lite överdrivet, mer som förstärkning åt nån slags...frustration. Men var klart ännu mer frustrerad i somras. Tricket att dra sig undan lite har därmed funkat, sen om det är långsiktigt hållbart vet jag inte.

Svar på tråden partner med klistriga bonusbarn