• Anonym (X)

    Nekad byte av adhd medicin, ska jag överklaga?

    Robinw skrev 2020-08-20 15:40:06 följande:

    Borde detta överklagas ordentligt eller hur tycker ni jag ska göra i mitt fall? 


    Tar du Elvanse samtidigt som fet mat t.ex. grekisk yoghurt? Annars testa det direkt.

    Attentin är bara godkänd för barn och unga dessutom har den stor missbrukspotential, så du kan nog inte "överklaga" någonstans. Dessutom är det läkaren som bestämmer behandlingen, du kan inte kräva en viss medicin.

    Sen finns det regioner som har totalförbud på nyinsättning av Attentin till vuxna (som Region Gävleborg).
  • Anonym (X)

    Kan tillägga att du kan testa att höja dosen också, högre dos på Elvanse betyder längre verkningstid.

  • Anonym (X)
    Anonym (ADHD-tjej) skrev 2020-08-20 18:46:12 följande:
    Har haft Attentin i många år. Som vuxen. Och innan dess föregångarna, vad den nu hette. Det stämmer inte att bara barn har den.
    Om du läste vad jag skrev så var det att den inte var godkänd för vuxna. Att vuxna ändå kan få det "off-label" är självklart och det vet jag, jag har det själv.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-21 10:44:06 följande:

     Jag äter havregryn, mjölk, jordnötssmör (för fettet) och lite proteinpulver så medicinen kan möjligtvis absorberas bättre.
    [....]
    Tycker ni jag ska testa concerta, ritalin?


    Låter lite svagt ändå om du inte tar väldigt mycket jordnötssmör, skulle provat med 10% yoghurt också. Protein spelar ingen roll vad jag vet.

    Om du speedad av metylfenidat har du nog för hög dos.Trodde du testat Concerta och Ritalin redan?
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-21 19:21:58 följande:
    Jag ska absolut testa att köra lite fetare frukost, tack för tipset. Nej concerta och ritalin har jag inte testat, utan det preparat jag fick var metylfenidat (mylan), som det stod på förpackningen. Men själva substansen metylfenidat finns väl också i concerta och ritalin? Därav tyckte läkaren att jag direkt skulle övergå till Elvanse även fast jag föreslog att testa concerta och ritalin. Jag har en burk hemma med metylfenidat, borde jag testa igen med en lägre dos (18mg)? Jag menar, jag kunde åtminstone sova på det, är villig att ge det en chans till. Eller borde jag fråga om byte till concerta/ritalin?

    Tror ni Elvanse lämpar sig mer mot ADHD av den hyperaktiva typen, medans concerta/ritalin lämpar sig mot ADD, de som är lite lugnare och mindre hyperaktiva/utåtagerande?
    Fick du börja med 36mg? Man borde börja med 18mg och använda det minst fem dagar innan man går upp till 36mg (eller 27mg om du är känslig). Inte konstig om du blir speedad isåfall.

    Sen är Metylfenidat Mylan en kopia på Concerta och vad jag vet fungerar den inte lika länge som Concerta (det står till och med i FASS!). Så ska du prova igen så säg på apoteket att du vill ha originalet Concerta, annars kommer de byta mot Metylfenidat Mylan / Actavis eller liknande.

    "Kopiorna" har inte samma sätt att släppa ut medicinen under dagen som Concerta och jag tycker det är skamligt att de räknas som samma trots att de inte fungerar på samma sätt. Jag gissar att detta bidrar till många misslyckade insättningar av Concerta för att patienten helt enkelt inte noga utvärderar Concerta utan lite olika mediciner som råkar vara "periodens vara".

    När jag satte in Concerta så var jag noga med att alltid köpa originalet genom att betala mellanskillnaden för kopian och originalet. Annars hade det blivit pannkaka av allting om jag blandat olika tillverkare och olika frisättningar.

    I Holland har just "Methylphenidate Mylan" fått flesta klagomål om att den inte är samma som Concerta: 

    "In eight reports the shorter effect is specified; the effect of Concerta® is in a range of 7 ? 12 hours and the effect of methylphenidate prolongedrelease Mylan between 4 ? 8 hours."

    https://databankws.lareb.nl/Downloads/Signals_2017_methylfenidaat%20substitutie%20lack%20of%20effect(2).pdf
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-22 09:39:49 följande:

    För att vara så taktisk som möjligt när jag ber om byte från Elvanse tillbaka till Concerta men orginalet och inte "Mylan" igen, tror ni jag kan skriva följande till min läkare (rättare sagt sjuksköterska som vidarebefordrar)


    Mylan och Concerta är med i samma utbytesgrupp så även om läkaren skriver Concerta på receptet så kan apoteket byta den mot Mylan, Actavis eller någon annan variant om du inte säger att du vill ha just Concerta och betalar mellanskillnaden i pris. När jag hade Concerta fick jag betala 5 kr extra för 18mg och knappt 50 kr för 36mg.

    Alternativt kan läkaren skriva att Concerta inte får bytas av medicinska skäl men vet inte hur lätt det är att få. Om Concerta fungerar mycket bättre än kopian kan du ju påpeka det nästa gång och be om att den inte får bytas.

    Om du blir speedad av 36mg så be definitivt om 27mg, eller be om det direkt så du får så bra förutsättningar som möjligt.

    Själv bytte jag från 36mg till 54mg redan efter tre dagar (enligt läkarens instruktioner) och det gick inte heller bra.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-22 17:53:10 följande:

    Vilken medicin tar du idag, då din doshöjning inte gick så bra?


    Elvanse och Attentin. Fast blir trött och lite lättirriterad på kvällen även om det numera är sällan jag får en direkt krash eller avtändning.

    Var mer jämt pigg under hela dagen med Concerta även om den hade sämre effekt än Elvanse mot ADHD, i alla fall med 36mg (fast jag hade positiv effekt redan vid 18mg). Kanske provar Concerta igen nästa semester...
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-25 15:01:27 följande:

    Samma symptomer här, mår aldrig dåligt och får någon typ av ångest, inget mer hjärtklappning i och med att jag slutat med kaffe. Fast om du redan har attentin som tilläggmedicin, varför byta? Låter som din dag redan är räddad när du har förutsättningar för långa produktiva dagarna. Fallet är ej sådant för mig. Har avslutat elvanse nu eller bett om det, läkaren ringer mig nästa vecka. Jag har en burk metylfenidat mylan hemma som är kvar sedan mitt första uttag (innan elvanse) som jag testat med. Kanske borde nämna det för läkaren.

    Medicinenerna för mig är väldigt olika, jag blir väldigt lugn av elvansen, pratar långsammare, lite socialare till och med, och sluddrar inte heller. Känns som jag är mer koordinerad och mindre förvirrad på elvansen (kan vara placebo) Bra fokus samt koncentration, men får ingen sömn, därav överväger nackdelarna fördelarna + kraschen mitt på arbetstid. På det ska man orka plugga efteråt också. Effekten varar 6 timmar (klockar medicinerna från start av effekt till slut)

    Metylfenidat får jag skarp fokus som slår till hårt men effekten avtar efter 4 timmar (36mg) sover lite bättre men förutsättningar är då melatonin vilket jag inte egentligen vill ta pga ännu mer kemiskt artificiellt i kroppen. Jag blir lite mer osocial av den, lite speedad men inte mycket, sluddrar när jag pratar och blir svårt verbalt konstigt nog, kan handla om den speedade effekten. Men väldigt skarp fokus och koncentration, kraschen är identisk med elvanse. Problemet är just fortfarande icke långvarig effekt men att medicinen är kvar i kroppen alldeles för länge som berör sömnen. Frågan är om jag någon gång kan få beviljat kortidsverkande som delas upp under dagen, ursäkta men fan vad det hade hjälpt och gjort mig glad om jag kunnat krascha senare mot kvällen istället och på det få sova.


    Jag hade långa produktiva dagar med Concerta också, bara att Elvanse hjälper ännu mer. Kanske lite för mycket, kan känna mig som en robot med hyperfokus som bara jobbar och jobbar... OK på jobbet men inte lika nödvändigt på helgen eller semestern. 

    Sen kanske det inte fungerar riktigt så bra med kortverkande som du tror, dexamfetamin i sig tar ganska lång tid innan det försvinner ur kroppen. Tar jag Attentin vid 16.00 eller senare så kommer jag få svårt att sova vid 23.00 även om den märkbara effekten försvinner vid 20.00 och man blir trött och ofokuserad efter det. Om jag märker vid 18 eller 19 att jag får en krasch så är det för sent att göra något åt det om jag ska kunna sova (men det händer inte ofta som sagt).

    Att förvänta sig att du ska kunna plugga på kvällen med Elvanse eller Attentin tror jag är orealistiskt, för vid 19.00 är nog effekten borta om du ska kunna sova sen. 

    Men visst, huvudsakligen är jag väldigt nöjd och har en bra sköterska och en bra läkare och behöver jag recept, intyg eller något så fixas det snabbt och effektivt.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-27 15:48:56 följande:

    Det känns OCKSÅ som att effekten av medicinen faktiskt varar upp till 12h med 40 mg, istället för 6 h med 50,60 och 70 mg. Är detta möjligt? Placebo är ytterst ytterst tveksamt i detta scenario.


    Du har ju inte bara bytt dos, varför skulle det vara placebo? Sa ju att det fungerar bättre med fettrik frukost plus magnesium etc.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-08-28 09:47:09 följande:

    Kan det göra så stor skillnad med magnesium på morgon och fetrikare frukost (tagit mer fil på morgonen 2.3 gram fett per 100 gram) Samtidigt har jag kunnat somna utan melatonin. Frågan är om det är dosen eller kosten som gjort skillnad här, om fallet är kosten kanske jag kan överväga att höja min dos för bättre och mer effekt. Jag tog magnesium på kvällen innan, precis innan läggdags, men det funkar bättre att ta det på morgon alltså?


    Nja, magnesium är bättre att ta på kvällen, var lite otydlig.

    Men ja det kan göra stor skillnad att den tas med fett, den håller längre då.

    Om du behöver bättre och mer effekt är upp till dig men högre dos ger fler biverkningar och större risk för tillvänjning. Men du får prova dig fram. Högre dos ger både mer och längre effekt så du riskerar fortfarande sömnproblem med högre dos Elvanse.
  • Anonym (X)

    Ja du borde testa Strattera men börja på låg dos (18-25 mg) och öka sakta, många börjar för högt och ökar för snabbt och då går det åt helvete. Byt inte läkare nu.

    Jag använder Intuniv som komplement men den är egentligen bara godkänd för barn och ungdomar och är från början en blodtrycksmedicin. Jag kan inte gå upp så mycket i dos för då går blodtrycket ner för mycket.

  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-10-06 13:48:34 följande:

    Tackar så mycket för era svar, jag hoppas jag får beviljat ett byte till strattera (då min sjuksköterska själv sa att detta var ett alternativ) men beslutet tas av läkare. Om jag blir nekad vore ju märkligt, då jag inte kan fortsätta med elvansen pga insomnia i snart 5 månaderna. Jag har haft stabilt blodtryck och puls, borde inte det vara incitament för att fortsätta medicinera?


    Du behöver inte måla upp katastrofscenarion i förväg, kan inte se varför du inte skulle få testa Strattera om du inte tycker de tidigare medicinerna fungerat bra.

    Teoretiskt sett kan vilken VC-läkare som helst skriva ut Strattera men är nog få som vågar.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-10-06 20:57:42 följande:

    Jag har bett om att få avsluta medicin vilket jag självfallet får beviljat, jag vill dock sätta mig in i värsta scenariot att jag får beviljat att avsluta medicinen men att jag inte får något byte till något annat förens väldigt länge eller inte alls. Jag blev nekad att få påfyllning av medicin för eftermiddagarna, det skulle inte vara helt omöjligt att bli nekad byte tänker jag.

    Angående strattera, detta är väl någon typ av antidepressiv ångestdämpande? Om så är fallet varför tar jag inte bara sertralin medicin istället


    Den funkar inte alls som sertralin och har ingen användning som antidepressiv:

    "Strattera ökar mängden noradrenalin i hjärnan. Noradrenalin är en signalsubstans som finns naturligt och som ökar uppmärksamhetsförmågan och minskar impulsivitet och hyperaktivitet hos patienter med ADHD. Strattera hjälper till att kontrollera ADHD-symtomen."

    Sen ska du inte be om att få avsluta, du ska be om att få byta medicin.

    Kom sen ihåg det jag sa om att börja med LÅG DOS, 10-25 mg och sen öka max en gång i veckan upp till ca 80 mg. Det kan även ta upp till 12 veckor innan effekten kommer så ge inte upp för tidigt.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-10-06 21:24:34 följande:

    Måste ha missuppfattat vad strattera är isåfal, tack. Menade att jag bad om att få avsluta elvanse och efterfrågade byte till strattera som min sköterska pratat om.

    Jag ska absolut fråga om en låg dos till en början, men som sagt inte säkert jag får ens byta. Även fast jag bara haft concerta och nu elvanse. Har du själv erfarenhet av strattera? Tänkte mig om den fungerar bra gällande koncentrationen och fokus, men det blir väl samma sak i och med den ökade uppmärksamhetsförmågan. Vad jag hört från andra så har medicinen varat under en hel dag utan sömnproblem och dessutom hjälpt mycket studiemmässigt. Det skulle ju vara något om jag hade fått något som faktiskt håller en hel dag.


    Man fick fram Strattera när man försökte ta fram nya antidepressiva men det har inget med hur Strattera fungerar eller används idag.. Har inte använt det själv men det är 24/7 så fungerar det så är det ju bra.
  • Anonym (X)
    Robinw skrev 2020-10-08 13:30:44 följande:

    Hur på tycker ni man ska vara mot läkare och sköterska om det är lång väntetid med byte av medicin? Kan det ta veckor att få sådant beviljat och få börja med ny medicin?


    När jag bytte pratade jag bara med läkaren typ "Jaha, du tycker inte Concerta fungerar tillräckligt bra och får oro, ja så ska du ju inte ha det. Jag skriver ut Elvanse nu så får du testa den istället" sen gick jag till apoteket och hämtade ut den.
Svar på tråden Nekad byte av adhd medicin, ska jag överklaga?