• Anonym (T)

    Sjukskriva sig pga social ångest?

    Äsch sjukskriv dig och säg du har feber. Men tänk på du nog måste ta covid-19 test då och inte bara kan dyka upp på måndagen som vanligt.

    Psykisk ohäsla tycker många inte är ett giltigt skäl att vara hemma för men jag går hellre och jobbar med influensa än jobba med så stark ångest som du beskriver. Så jag tycker visst det är ett giltigt skäl och speciellt när en kick-off faktiskt inte är direkt att missa något viktigt jobbrelaterat.

    Sen så skriver många att du behöver utsättas för det och ja i rimlig mängd. Hade dagen kunnat delas upp mer så hade det varit optimalt att öva.

    Men jag hade nog tagit med mig ångestdämpande och försökt lida igenom dagen.

  • Anonym (T)
    Anonym (.) skrev 2020-09-17 11:22:53 följande:

    Varför ska TS inte säga som det är?


    För att de flesta brukar inte ta ångest och psykisk ohälsa på allvar. En av mina förra chefer lovade mig för jag har en psykisk sjukdom på papper att jag kunde få vara hemma de jobbigaste dagarna ( brukar vara 2 ggr per år). Istället så när en av de dagarna dök upp tvinga mig att vara på jobbet och tyckte jag kunde sitta och gråta i en skrubb halva dagen. Att jag redan hade tuppat av i ett trapphus spelade ingen roll. Därför kan man inte vara helt ärlig alla gånger för folk fattar inte.
  • Anonym (T)
    mari123 skrev 2020-09-17 15:02:10 följande:

    FAST måste du prata? Det är det GARANTERAT många andra som gärna gör. Min äldsta dotter har beklagat sig ibland att hon är så tyst och liksom inte har ngt att säga. DÅ säger jag...-"MEN du kan ju lyssna"! VILKEN fin egenskap idag att kunna LYSSNA! 


    Spelar ingen roll när man har ångest och tycker det är jobbigt med det sociala. Du får ångest att behöva prata, inte prata, någon pratar med dig, någon pratar inte med dig, kanske säger man något dumt etc. Hjärnan sätter igång panikläge ändå. Ångest kommer inte logiskt och finns inga quick fix tyvärr förutom ibland ångestdämpande.
  • Anonym (T)
    mari123 skrev 2020-09-17 15:27:59 följande:

    MEN då är det väl dumt att arbeta på en arbetsplats med många sociala kontakter? Man lever ju bara en gång så mår man så dåligt så ska man söka hjälp. 


    Jag kan inte svara för Ts men de flesta jobb idag är sociala; det ska vara teambuildings, kick-off, möten etc. Har man då problem med det sociala är det svårt att hitta jobb som man trivs med arbetsuppgifterna och är osocialt. De flesta.företag letar efter lagspelare.

    Det tar otroligt lång tid att få bukt på sin ångest. Ts skriver att hen får terapi för det. Men det är inget man löser på en månad direkt.
  • Anonym (T)
    mari123 skrev 2020-09-17 15:49:42 följande:

    Jag är 65 år och vet ALLT om social ångest ! Nä det är inget man löser enkelt och kanske finns ingen lösning!? KANSKE är man en människotyp som liksom inte "passar in"!? Inte värdelös på minsta vis om man hittar sin rätta plats!  På min tid fanns inte en sådan åkomma som social fobi som begrepp.  Bit ihop *typ*. IDAG borde man kunna få hjälp! Anpassat arbete? VAD SOM HELST! En "osocial" person kan göra så mkt nytta i det fördolda! Borde vara  jättebra med folk som inte behöver feedback 24/7 utan som kan sköta sig själva?


    Fortfarande finns det stigma runt ångest rent allmänt. Bara för det är 2020 så är inget lätt fixat. Vc psykologer går på knäna, vuxen psyk går med på knäna. Det är inte bara patienter med ångest som ska få plats i dbt, kbt och terapi.

    Har aldrig hört talas om anpassat arbete för folk med socialfobi utan man måste tyvärr ta den vägen att plugga och sen välja ett av de få yrken där man kan få vara mer själv. Det är tyvärr intr lätt att välja och vraka bland jobb idag.

    De jag känner med så svår socialfobi/ångest har varit arbetslösa och knappt orkat ha kontakt med sjukvården.

    En lösning är att arbetsplatser blir mer accepterande mot folk och inte tvingar folk på kick-off.
Svar på tråden Sjukskriva sig pga social ångest?