• hammarhajen

    Tvinga ett barn att simma?

    Att kunna simma är livsviktigt och också en del av kunskapskravet i betyget när det är dags. Har ditt barn så svårt med vatten antar jag att ni går hos psykolog och tränar på vatten i lagom portioner.

    Skolan kan självklart inte tvinga en elev att gå ner i vattnet. Men däremot är det nog obligatoriskt att följa med till simhallen, eftersom det sannolikt inte finns personal att låta en enstaka elev ha en alternativ aktivitet.

    Ni kan inte heller räkna med att barnet blir godkänt i idrott och hälsa, innan det kan simma.

  • hammarhajen
    Anonym (Glutt) skrev 2020-10-01 20:04:48 följande:

    Det låter helt orimligt att barnet ska gå dit med klassen. Istället borde skolan hjälpa er att hitta en psykolog eller terapeut som hjälper barnet med sin skräck. Jag förstår att det rör sig om något värre än lite rädsla och oro och då kan det så klart ta tid. Men det går att övervinna. Jag tror att det är viktigt att även ni föräldrar känner er säkra på att det kommer att gå.

    Låter hur som helst helgalet att tvinga barnet till simhallen med klassen. När hen går dit ska det vara med en terapeut eller liknande.

    I sjätte klass blir barnen inte godkända i gymnastik om de inte kan simma. Ni har tid att klara det.


    Nja. Att hitta en psykolog eller söka annan vård är ett föräldraansvar, inte skolans ansvar. 

    Att följa med till simhallen men inte behöva bada, det är rimligt att skolan förväntar sig. Annars får man kanske vabba eller ta tjänstledigt som förälder och vara hemma de lektionerna. 
  • hammarhajen
    Anonym (Q) skrev 2020-10-01 20:23:58 följande:
    Alltså det är skrämmande vilken dålig förståelse det finns för mental ohälsa. Ts barn har fått intyg från psykolog - det här är inte någon liten, påhittad rädsla. Jag var rätt säker på att skolan skulle vara öppen för att hitta vägar att arbeta med ts barn, men efter att ha läst här är jag inte så säker längre.
    Du behöver skilja på skolans ansvar och föräldrarnas ansvar. Skolans ansvar är att erbjuda undervisning och att vara stöttande och förstående för olika behov. Men att hjälpa barn med sjukdomar eller sjuklig rädsla, det är ett föräldraansvar. 

    Skolans ansvar är att möta det vattenrädda barnet med respekt (självklart, som med alla barn) och erbjuda simundervisning på anpassat sätt. T.ex. med läraren i mindre grupp eller med en egen vuxen som stöd i helklass. Vägrar barnet att alls gå i bassängen är skolans ansvar att ge barnet ett alternativ på plats, t.ex. läsa i caféet utanför. Möjligen kanske man kan stanna kvar på skolan (om det är praktiskt möjligt) och delta i en annan klass lektioner.

    Skolans ansvar är däremot inte att erbjuda mer eller mindre KBT-träning, eller att ordna med alternativa aktiviteter på annan plats för det vattenrädda barnet. 
  • hammarhajen
    Anonym (Lia) skrev 2020-10-02 10:47:36 följande:

    Obligatoriskt att följa med? Hur ska de kunna tvinga menar du, om barnet vägrar? De kank knappast avsätta personel som ska bära barnet till simhallen, det är heller inte lagligt att göra så.


    Barnet får väl passas av lärare i annan klass.


    Eller så är lärare inte barnvakter och skolan inte barnpassning.

    Man varken kan eller ska tvinga barn genom att bära, som du skriver. Men då kanske det i vissa lägen är rimligare att föräldern (som har det yttersta ansvaret för barnet) tar ledigt och är hemma den dagen. 

    Skolan kan anpassas till viss del, men inte till allt. Sjuka (förkylda, magsjuka etc) barn ska till exempel inte få anpassning, utan vara hemma tills de är friska. Barn som inte sovit alls på natten ska inte få anpassning, utan hem och sova. Barn med så oerhörd fobi att de inte alls kan följa med till simhallen ens för att läsa utanför, kan nog också klassas som "sjuka" just i det sammanhanget. 

    Självklart ska man inte tvinga eller vara elak. Men allt kan inte vara "skolans" sak att lösa.
Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?