• Anonym (Upprö­rd)
    Thu 1 Oct 2020 19:36
    5641 visningar
    120 svar
    120
    5641

    Tvinga ett barn att simma?

    Mitt barn går i trean och är av anledningar jag inte vill gå in på hysteriskt rädd för djupt vatten (badkar går bra, men inte djupare). Skolan har bestämt att de ska börja simma varannan idrottslektion och att det är obligatorisk närvaro.

    Jag har lämnat in läkarintyg och psykologs uttalande, men de ger sig inte, alla barn ska vara med.

    Får de göra så? Vad kan jag göra?

  • Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?
  • Anonym (Simma­re)
    Thu 1 Oct 2020 19:39
    #1
    -4 +3

    Klart han ska lära sig att simma. Varför har ni inte tränat tidigare?

  • Anonym (Linn)
    Thu 1 Oct 2020 19:41
    #2
    +3

    Det är klart att barnet måste övervinna sin rädsla och lära sig simma.

    Men det ska ju inte gå genom att knuffa i barnet i djupt vatten så hen får panik. Skolan kanske behöver en extra resurs med som kan hjälpa ditt barn. Men sluta uppmuntra rädslan.

  • Thu 1 Oct 2020 19:46
    #3
    +3

    Att kunna simma är livsviktigt och också en del av kunskapskravet i betyget när det är dags. Har ditt barn så svårt med vatten antar jag att ni går hos psykolog och tränar på vatten i lagom portioner.

    Skolan kan självklart inte tvinga en elev att gå ner i vattnet. Men däremot är det nog obligatoriskt att följa med till simhallen, eftersom det sannolikt inte finns personal att låta en enstaka elev ha en alternativ aktivitet.

    Ni kan inte heller räkna med att barnet blir godkänt i idrott och hälsa, innan det kan simma.

  • Anonym (Krav på simkun­nighet­)
    Thu 1 Oct 2020 19:50
    #4
    -2 +3

    Man ska lära sig simma i skolan, om ditt barn börjat 3an och ni inte tagit tag i det är det dax att göra det. Jag kan förstå att det är svårt men istället för läkarintyg och grejer på att slippa se till och använde det till att få extra stöd av någon som har kunnighet i hur ditt barn kan hjälpas.

  • Anonym (Vi fick)
    Thu 1 Oct 2020 19:53
    #5
    -2 +3

    Vi fick dispens. Vårt barn hade idrottslektion sist på dagen, så vi hämtade helt enkelt hem innan det, de gånger de skulle till simhallen. Vi hade också intyg från både läkare och psykolog och skolan var helt med på upplägget.

  • Anonym (Q)
    Thu 1 Oct 2020 19:58
    #6
    +3

    Men vad säger skolan när du tar upp det med dem? Visst kan de ha simning som obligatoriskt moment, men det är ju inte så att de slänger i panikslagna barn i vattnet. Ge dem en chans att lägga upp en bra plan och säg till ditt barn att delta så gott han kan. Alltså du förväntar dig att ditt barn ska försöka och göra sitt bästa - inte göra våld på sig själv.

    Har skolan inte resurser nog att möta och tillgodose ditt barns behov på den nivå som han befinner sig så får ni diskutera det med och se vilka lösningar som ni kan komma på.

    Även om jag kan hålla med om att skolan kanske inte är det allra bästa stället att ta itu med en fobi, så är det i alla fall en bra ålder att börja jobba med det. Se till att få hjälp för ditt barn i en eller annan form. Betyg i gympa kan man bry sig mindre om, men det här kan vara en handikappande rädsla om ni inte gör något åt det.

  • Thu 1 Oct 2020 19:59
    #7
    +3

    Jag går mot strömmen här.

    Gissar att barnet har någon form av trauma i bagaget för annars lär man inte kunna snyta ur sig ett läkaruttalande och ett psykologuttalande och då får jag förutsätta att de vet vad de pratar om.

    Att simma är bara livsviktigt om man är vid vatten och en 9-åring är ändå inte själv i de miljöerna. Däremot skulle ni såklart behöva ha en plan för att jobba med rädslan men just nu låter det som att ett ev icke godkänt i idrott är barnets minsta bekymmer.

    Om barnet fixar det så hade jag sagt till skolan att barnet kan följa med, men inte bada. Om barnet inte fixar det så hade jag om möjligt försökt jobba i den riktningen. Typ hämta barnet, gå förbi badhuset där kompisarna är och sen in längre och längre stunder med barnet med målet att barnet kan följa med så småningom (utan att bada då initialt)

    Om ni inte skickar med badkläder kommer ju inte barnet att bada, är ju väldigt enkelt så.

    Sen är det ett parallellt spår hur ni ska jobba med vattenvana, men det lär ni ju få lösa själva eftersom skolans tempo/miljö inte fungerar för barnet.

  • Anonym (Lärar­n)
    Thu 1 Oct 2020 20:00
    #8
    -6 +1

    Det är skolplikt i Sverige och simkunnighet är ett kunskapskrav. Därmed bryter du mot lagen om du inte låter ditt barn lära sig simma. Om du fortsätter kommer du att få en orosanmälan på dig.

    Lita istället på att skolan kan hantera situationen. Många sim-/idrottslärare har stor kunskap om vattenfobi och vet hur de ska arbeta med de rädda barnen. För att barn ska kunna överkomma denna fobi så måste man arbeta med det, inte sticka huvudet i sanden och undvika vatten. Om det är riktigt illa får ni söka psykolog via bup.

  • Anonym (Vi fick)
    Thu 1 Oct 2020 20:01
    #9
    +4
    Anonym (Lärarn) skrev 2020-10-01 20:00:09 följande:

    Det är skolplikt i Sverige och simkunnighet är ett kunskapskrav. Därmed bryter du mot lagen om du inte låter ditt barn lära sig simma. Om du fortsätter kommer du att få en orosanmälan på dig.

    Lita istället på att skolan kan hantera situationen. Många sim-/idrottslärare har stor kunskap om vattenfobi och vet hur de ska arbeta med de rädda barnen. För att barn ska kunna överkomma denna fobi så måste man arbeta med det, inte sticka huvudet i sanden och undvika vatten. Om det är riktigt illa får ni söka psykolog via bup.


    Hur tror du man får uttalande från psykolog?
  • Anonym (Extra lektio­ner?)
    Thu 1 Oct 2020 20:04
    #10

    Erbjuder inte skolan extra lektioner?

    Finna det någon grundare bassäng som barnet kan ha lektioner i? Går ni som familj till badhuset och övar i en grund del?

    Låter som om ni skulle behöva lite KBT och öva i små steg. Kan ni gå omkring och titta på bassängerna och se på de andra barnen simma ett par gånger?

    Leta upp serier där barn lär sig att det inte är farligt på den djupa delen. Kan du eller en annan förälder följa med och vara en extra vuxen i vattnet?

    Kan barnet ha en flytring, simmpuffar?

    Håller med de andra så är det jätte viktigt att kunna simma och att hålla sig flytande.

Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?