• Anonym (Q)

    Tvinga ett barn att simma?

    Men vad säger skolan när du tar upp det med dem? Visst kan de ha simning som obligatoriskt moment, men det är ju inte så att de slänger i panikslagna barn i vattnet. Ge dem en chans att lägga upp en bra plan och säg till ditt barn att delta så gott han kan. Alltså du förväntar dig att ditt barn ska försöka och göra sitt bästa - inte göra våld på sig själv.

    Har skolan inte resurser nog att möta och tillgodose ditt barns behov på den nivå som han befinner sig så får ni diskutera det med och se vilka lösningar som ni kan komma på.

    Även om jag kan hålla med om att skolan kanske inte är det allra bästa stället att ta itu med en fobi, så är det i alla fall en bra ålder att börja jobba med det. Se till att få hjälp för ditt barn i en eller annan form. Betyg i gympa kan man bry sig mindre om, men det här kan vara en handikappande rädsla om ni inte gör något åt det.

  • Anonym (Q)
    Steven01 skrev 2020-10-01 20:17:27 följande:

    Sluta curla barnen! Att kunna simma är livsviktigt att kunna för resten av livet. Så nej, att barnet är rädd är inte en anledning att låta bli att lära sig simma. Och vad händer sedan, ska barnet lära sig att alltid undvika det som är läskigt eller otäckt?


    Alltså det är skrämmande vilken dålig förståelse det finns för mental ohälsa. Ts barn har fått intyg från psykolog - det här är inte någon liten, påhittad rädsla. Jag var rätt säker på att skolan skulle vara öppen för att hitta vägar att arbeta med ts barn, men efter att ha läst här är jag inte så säker längre.
  • Anonym (Q)
    hammarhajen skrev 2020-10-01 20:36:06 följande:
    Du behöver skilja på skolans ansvar och föräldrarnas ansvar. Skolans ansvar är att erbjuda undervisning och att vara stöttande och förstående för olika behov. Men att hjälpa barn med sjukdomar eller sjuklig rädsla, det är ett föräldraansvar. 

    Skolans ansvar är att möta det vattenrädda barnet med respekt (självklart, som med alla barn) och erbjuda simundervisning på anpassat sätt. T.ex. med läraren i mindre grupp eller med en egen vuxen som stöd i helklass. Vägrar barnet att alls gå i bassängen är skolans ansvar att ge barnet ett alternativ på plats, t.ex. läsa i caféet utanför. Möjligen kanske man kan stanna kvar på skolan (om det är praktiskt möjligt) och delta i en annan klass lektioner.

    Skolans ansvar är däremot inte att erbjuda mer eller mindre KBT-träning, eller att ordna med alternativa aktiviteter på annan plats för det vattenrädda barnet. 
    Du citerade mitt inlägg, men jag är inte riktigt säker på varför. Jag förslog aldrig att skolan skulle erbjuda KBT-träning, utan bara att ts skulle vara öppen för skolans idéer. I och med att ts har haft psykologkontakt för barnet så utgick jag även att hon inte tar lätt på barnets vattenrädsla och förmodligen jobbar aktivt med den. Ts tar sitt föräldraansvar genom att söka hjälp. Om sedan (vilket jag innerligt inte hoppas) skolan inte möter barnet med respekt för hans vattenrädsla så är det även ts föräldraansvar att ingripa.

    Sedan kan jag tycka att det är rätt så oviktigt att skilja på vems ansvar vi har att göra med i den här frågan. Skolan, föräldern, barnet, psykologen och många andra har ett delat ansvar och intresse att hitta en lösning på problemet. Givet de resurser de har, hur kan de bidra till att göra situationen bättre? Eller i alla fall inte göra den värre. Primum non nocere.
Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?