Inlägg från: Anonym (Lärarn) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärarn)

    Tvinga ett barn att simma?

    Det är skolplikt i Sverige och simkunnighet är ett kunskapskrav. Därmed bryter du mot lagen om du inte låter ditt barn lära sig simma. Om du fortsätter kommer du att få en orosanmälan på dig.

    Lita istället på att skolan kan hantera situationen. Många sim-/idrottslärare har stor kunskap om vattenfobi och vet hur de ska arbeta med de rädda barnen. För att barn ska kunna överkomma denna fobi så måste man arbeta med det, inte sticka huvudet i sanden och undvika vatten. Om det är riktigt illa får ni söka psykolog via bup.

  • Anonym (Lärarn)
    Anonym (Vi fick) skrev 2020-10-01 20:01:08 följande:

    Hur tror du man får uttalande från psykolog?


    Det kan man få utan genomgången traumabehandling. Många psykologer skriver intyg för att de vill vara snälla och gå föräldrarna till mötes. Tro mig, jag har sett de mest oseriösa intyg i mina dar.
  • Anonym (Lärarn)
    Anonym (Glutt) skrev 2020-10-01 20:04:48 följande:

    Det låter helt orimligt att barnet ska gå dit med klassen. Istället borde skolan hjälpa er att hitta en psykolog eller terapeut som hjälper barnet med sin skräck. Jag förstår att det rör sig om något värre än lite rädsla och oro och då kan det så klart ta tid. Men det går att övervinna. Jag tror att det är viktigt att även ni föräldrar känner er säkra på att det kommer att gå.

    Låter hur som helst helgalet att tvinga barnet till simhallen med klassen. När hen går dit ska det vara med en terapeut eller liknande.

    I sjätte klass blir barnen inte godkända i gymnastik om de inte kan simma. Ni har tid att klara det.


    Skolans uppdrag är i första hand att undervisa. Att hitta bra psykologer till eleverna är tyvärr inte ett av skolans uppdrag. Däremot samarbetar vi gärna med både bup och soc om en kontakt redan finns.
  • Anonym (Lärarn)
    Anonym (Glutt) skrev 2020-10-01 21:36:20 följande:

    Elevhälsans uppgift är att hjälpa eleverna att må bra. En av deras uppgifter är att lotsa vidare till rätt vårdinstans.


    Ja, genom att hänvisa till bup och eventuellt kalla till SIP-möte efter att föräldrarna sökt en bup-kontakt och inte verkar få den hjälp de eller vi anser att de behöver.

    Vi sitter inte och ringer runt till olika psykologer för att hitta en perfect match.
  • Anonym (Lärarn)
    Tow2Mater skrev 2020-10-01 21:05:51 följande:

    Skolplikt ja, men inte läropolikt. Vill inte ett barn ner i vattnet finns det ingen lärare som kan tvinga utan att bli polisanmäld. Tack o lov.


    Fast nu handlar det inte om att slänga ner en rädd person i vattnet. Det handlar om att uppmuntra eleven att komma med till simhallen och förhoppningsvis så småningom våga sig i bassängen. Jag har haft en elev där det tog ett helt läsår att våga sig i vattnet.

    Detsamma gäller ju alla ämnen. Skolplikten gäller för att eleverna ska vara i skolan. Om en elev inte uppnår målen i ett ämne trots att hen är i skolan så är det ju inte ett brott mot skolplikten.

    Om en föräldrar, däremot, håller sitt barn hemma så har barnet ingen möjlighet att tillgodogöra sig kunskaperna.
  • Anonym (Lärarn)
    Anonym (Glutt) skrev 2020-10-02 06:53:01 följande:

    Det är det väl ingen som har föreslagit heller?


    DU skriver att skolan borde hjälpa familjen att hitta en psykolog eller terapeut som hjälper barnet. Det är inte skolans uppdrag. Vi kan hänvisa till BUP, men inte mer än så.
  • Anonym (Lärarn)
    Anonym (spec.lärare) skrev 2020-10-03 14:52:00 följande:

    TS: här är länken där man förklarar den bestämmelse i skollagen som ger en lärare rätt att bortse från "enstaka delar av kunskapskraven". Det är alltså inte sänt när lärare säger att "man måste göra allt, annars blir man underkänd". En erfaren, kunnig, vettig lärare kan bedöma när det är exempelvis funktionshinder som ligger bakom. (Tyvärr är dock inte alla som jobbar i skolvärlden varken kunniga eller vettiga...) Om inte din skola visar förståelse tycker jag självklart att du ska anmäla till skolinspektionen. De kommer att stå på din sida. Lycka till!

     www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/undantagsbestammelsen-vid-betygssattning


    Tvärt om känner de flesta lärare till undantagsbestämmelsen och tyvärr missbrukas den allt för ofta.som du säkert känner till så går den inte att applicera på simningen om ett fysiskt hinder inte finns.Tror du att skolinspektionen kommer att ställa sig på föräldrarnas sida i det här fallet är du både okunnig och oerfaren.

    Jag tvivlar faktiskt på att du överhuvudtaget har en lärarutbildning.
Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?