Inlägg från: Törstiga tuppen |Visa alla inlägg
  • Törstiga tuppen

    Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?

    För att du inte har rätt att få barn på någon annans bekostnad. Väldigt få kvinnor skulle frivilligt gå igenom graviditet och förlossning för att sedan lämna bort barnet. Den gravida kvinna knyter an till fostret oavsett vems ägg det kommer ifrån.

  • Törstiga tuppen
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 18:59:35 följande:
    Sorry men har du ingen empati, skulle du sagt likadant till par som behöver göra IVF att de ska skaffa en hund istället? Ofrivillig barnlöshet är en av den största sorgen människor kan uppleva.

    Och nej, surrogatmödrar är inte fattiga kvinnor som inte kan försörja sina barn. Inkomsten brukar granskas hos kvinnor som vill bli surrogatmödrar, för att minska risken för att fattiga kvinnor utnyttjas. Oftast är det kvinnor från medel och överklassen som väljs ut som surrogatmödrar, det finns att läsa om om du googlar lite. Du verkar jämföra surrogatmödraskap med prostitution...
    Jag tycker jävligt illa om de som köper sex, men att köpa en kvinnas kropp för att få barn är 7 resor värre. Bara en människa som inte burit ett barn tror att det är en skitsak.
  • Törstiga tuppen
    Anonym (-) skrev 2020-10-07 18:59:35 följande:
    Sorry men har du ingen empati, skulle du sagt likadant till par som behöver göra IVF att de ska skaffa en hund istället? Ofrivillig barnlöshet är en av den största sorgen människor kan uppleva.

    Och nej, surrogatmödrar är inte fattiga kvinnor som inte kan försörja sina barn. Inkomsten brukar granskas hos kvinnor som vill bli surrogatmödrar, för att minska risken för att fattiga kvinnor utnyttjas. Oftast är det kvinnor från medel och överklassen som väljs ut som surrogatmödrar, det finns att läsa om om du googlar lite. Du verkar jämföra surrogatmödraskap med prostitution...
    IVF skadar ingen annan människa och kan därför inte jämföras. Resten av det du skriver är skitsnack. 
  • Törstiga tuppen
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-07 20:26:58 följande:
    Gällande IVF så anser jag personligen att barnet i fråga ska få veta vem fadern är.

    Det kan inte (enligt mig) jämföras med surrogat men jag anser att det är en självisk tanke att skaffa ett barn på eget bevåg där man inte låter barnet känna till sitt biologiska ursprung.

    Vissa kanske inte lider av det, men andra kanske gör det (tänker då på barnen i fråga)
    Tänkte på IVF med kvinnans ägg och mannens spermier. Inte så insatt. Håller med i det du skriver.
  • Törstiga tuppen
    Anonym (Bakåtsträvare) skrev 2020-10-08 16:53:57 följande:

    För att det tyvärr finns många bakåtsträvare som försöker skrika opinion mot detta, fast det egentligen inte borde vara mer kontroversiellt än tex ivf, ägg/spermiedonation eller adoption som ses som helt lagligt och "naturligt" nuförtiden. Har ju tom förekommit livmodrertransplantation i Sverige, som borde ses som mer kontroversiellt, men tydligen är det ok men inte surrogat. Såna här saker, vad som blir lagligt, subventioneras och anses "normalt" har tyvärr mest att göra med vad som skriks högst om, hur många som lobbar för/emot.


    Är det bakåtsträvande att inte köpa fattiga kvinnors kroppar och låta dem stå för alla risker en graviditet innebär? Är det bakåtsträvande att inte ha barn som en handelsvara?


    Jag såg ett klipp från Ukraina där ett 40-tal spädbarn från surrogatmödrar ligger på en sal och skriker i plastbaljor. Köpta barn som ingen kan hämta pga pandemin. Förstår inte hur någon kan försvara detta.

  • Törstiga tuppen
    Anonym (Bakåtsträvare) skrev 2020-10-08 17:34:15 följande:
    Allt det du beskriver skulle undvikas om surrogat var tillåtet i Sverige, det inser du väl? Om det var tillåtet i Sverige skulle de som ville ha surrogat inte behöva åka utomlands, de skulle istället kunna be tex en syster, väninna eller annan frivillig i Sverige och lätt kunna hämta hem sina barn. Så, dina argument talar alltså för att Sverige borde tillåta surrogatmödraskap.

    Hur kan du garantera att det är 100% frivilligt och att personen inte känner press från omgivningen att göra detta? Det finns personer som gifts bort med sina kusiner  i Sverige under påtryckningar från familjen. Hur ska det kontrolleras att det inte betalas under bordet?

  • Törstiga tuppen
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-08 17:56:20 följande:
    Skulle det bli lagligt i Sverige så tror jag att man kommer se till att lösa säkerheten för kvinnorna rätt bra (hoppas jag)

    Jag skulle kunna tänka mig exempelvis en klinik där frivilliga kvinnor anmäler sig som surrogater.

    Ungefär som att gå att donera blod/sperma/ägg.

    Individen/individerna som vill ha ett barn via surrogat kontaktar i sin ordning kliniken och får träffa en surrogat på plats.

    Innan så tycker jag då att surrogaten i fråga ska ha fått träffa psykolog så hon är stabil. Samtalsterapi under graviditeten etc. Kvinnan ska inte få betalt. Däremot så ska kanske de som använder sig av surrogaten stå för kostnaden av nödvändig sjukvård och exempelvis inkomstbortfall om surrogaten skulle bli sjukskriven under graviditeten av någon anledning.

    Sen går det att utveckla tanken mer än det kortfattade jag skrev.
    Jo, i tanken låter det jättefint. Men en kvinna som riskerar att dödas av sin familj om hon har ett förhållande med fel man kan väl tvingas att skriva in sig i ett register likaväl. Sedan tror jag inte att det myllrar av frivilliga i Sverige så den kommersiella ?handeln? med barn skulle ändå behövas. 
  • Törstiga tuppen
    Anonym (Bakåtsträvare) skrev 2020-10-08 18:39:18 följande:
    Hur kan du garantera att den som donerar spermier/ägg gör det 100% frivilligt? Hur kan du garantera att ivf är 100% frivilligt från båda parter? Hur kan du garantera att något är 100% frivilligt? Eller ska vi kanske lita på att vuxna människor i Sverige gör egna val? Om man vill undvika att utländska kvinnor i fattiga länder utnyttjas bör surrogat i Sverige tillåtas omgående. Här har vi bättre sociala skyddsnät och mer kontroll. De som bryr sig om fattiga kvinnor i korrupta länder bör lobba för att surrogat blir tillåtet i Sverige.
    Jag har sett min fru gå igenom graviditeter och förlossningar. Hur brösten läckt mjölk flera veckor innan förlossningen om någon bebis skrek i affären. Starka emotionella och hormonella reaktioner. Jämför du det med att runka i en kopp?
  • Törstiga tuppen
    Ignoramus skrev 2020-10-10 10:22:52 följande:

    Ja fast på samma sätt är det väntande paret medvetna om att de så att säga ?hyr? en mänsklig kropp och inte en robot/statisk pryl, och att det finns en stor risk att människan ändrar sig och vill behålla barnet.


    I Sverige är kvinnan som föder barnet mamma. Du måste ha betänketid typ 6 veckor efter förlossningen om en adoption ska gå igenom. Ska ditt föreslagna avtal ändra på detta?
  • Törstiga tuppen
    Anonym (Ja) skrev 2020-10-10 10:34:37 följande:
    Jag tycker inte att den bärande kvinnan ska få behålla barnet om hon ångrar sig, nej. Tanken med dessa kliniker och ett skyddsnät skulle vara att hon medvetet vet vad hon ger sig in i och vad det hela går ut på. Jag ser det inte som att barnet rycka ut ur hennes händer utan jag ser det som att här är en kvinna som ställer upp för någon annan och har under lång tid blivit förberedd på vad det är som ska ske innan hon ens blir gravid.

    Det ska inte vara familjeband eller en relation till surrogaten. Det ska vara en okänd människa som du aldrig har träffat i ditt liv.

    Du och jag kanske inte kan tänka oss eller se setboll det sättet som en surogat gör, men å andra sidan så kanske inte du och jag skulle ställa upp påbudet heller.

    Det finns väldigt många kvinnor som vill hjälpa andra och ställa upp för barnlösa. Och jag tror att skulle dessa kliniker finnas så skulle dessa kvinnor som vill hjälpa till lättare kunna göra det och efterfrågan av en släkting/vän skulle minska.
    Hur många ( du skriver väldigt ) vill utan ersättning bära en främmande människas barn. 
  • Törstiga tuppen
    Ignoramus skrev 2020-10-10 10:42:42 följande:

    Mitt föreslagna avtal? Jag är helt för att kvinnan som föder barnet är mamman, oavsett om det är hennes ägg eller inte. Att bibehålla betänketiden är ett absolut minimum ja :)


    Förlåt! Inte ditt avtal. Det var riktat till ja!
Svar på tråden Varför är surrogatmödraskap så dyrt och inte lagligt i Sverige?