Inlägg från: Anonym (J) |Visa alla inlägg
  • Anonym (J)

    Gå ner till 60% under ett helt år, vad händer med sommarsemestern och föräldraledigt under sommaren?

    Om han söker föräldraledigt i sommar så blir detta en till period. Om han däremot lägger in semester så gör inte det att det år han sökt för delas upp i två perioder.

    www.unionen.se/rad-och-stod/semester-vid-deltid

    Här kan du läsa om semester vid deltid.

    Finns det någon anledning till att han ska gå ner så mycket i tid under en så lång period?

    Hur ser hans lön ut sedan innan? Kommer hans sgi sänkas mycket pga detta?

  • Anonym (J)
    SweetJune skrev 2020-10-10 05:10:09 följande:

    Tack för hjälp. Vi tänkte att sonen ska till en början gå tre dagar i veckan men efter sommaren hade vi nog egentligen tänkt att han går 4 dagar o att maken jobbar 75% men då har han ingen period kvar till sommaren. Han har föräldradagar sparade så sgi skyddas. Sen tar han semester i sommar inom perioden han har gått ner i tid drar dem 1.25 eller 1.4 semesterdag per dag så man tappar fler semesterdagar än vad som används.

    Vi har tre barn och blir för mkt ansvar för mig / påverkar mitt jobb om han ska jobba 100% och vill inte heller att minstingen 1.5 år ska ha för långa dagar och inte heller fem dagar. Vad ska man göra? Dem är väldigt hårda det här med tre perioder.


    Vill på inget sätt ifrågasätta er utan frågar enbart för att kunna hjälpa! Finns det ingen möjlighet för dig att gå ner i tid? Ni har ju tre perioder var så om istället du går ner i tid till hösten så kan ni ju göra precus så som ni vill och köra fyra dagar i veckan då.

    Sedan tror ju jag att det absolut kan vara fördelaktigt ändå att köra bara tre förskoledagar till hösten, men det är ju inte det ni vill. Och jag antar att ni kanske heller inte vill slösa onödigt med föräldradagar?

    Hur tjänar mannen? Är han över taket? Om så är fallet kanske han kan gå ner i tid till 80% (vilket han har rätt till utan att ta föräldrapenning) och sedan vara föräldraledig en dag till och bara ta föräldrapenning den dagen? Då slösar ni åtminstone förre föräldrapenningdagar?

    Om inte annat så har han rätt att gå ner i tid med 25% till hösten. Det räknas inte till de tre föräldrapenningperioderna. Se då Isf till att avtalet inte skrivs så att hans tjänst helt sänks med 25%, utan att det är en tillfällig nedgång i tid
  • Anonym (J)

    Eller ja. Jag har uppfattat det som att rätten att gå ner i tid inte har med ledighetsperioderna att göra. Det kan ni säkert dubbelkolla med facket

  • Anonym (J)
    SweetJune skrev 2020-10-10 14:09:03 följande:

    Glömde säga att han är pappaledig till mitten av dec i år och sedan igen efter en vecka i Jan, han kommer jobba jul/klämdagar så då kanske januari räknas som en ny period ändå då sen inte är sammanhängande?


    Ja Isf räknas januari som en ny period. Och alla förändringar i omfattning av ledighet räknas som en ny period.

    Dock skulle jag kolla skillnaden med att gå ner i tid och att vara föräldraledig. För jag tror som sagt detta är separata saker
  • Anonym (J)

    Men kan inte du gå ner i tid nästa höst? Om det är en lösning?

  • Anonym (J)
    SweetJune skrev 2020-10-10 15:43:04 följande:

    Tack för din hjälp o för att du tagit dig tiden att svara.. Nej jag styr mina tider mestadels själv så behöver inte ansöka om dessa tre perioder. Blir att jag jobbar en del kvällar o helger o har därför möjlighet att hämta tidigt..

    Dock kommer jag inte kunna ta längre sommarsemester därför är det viktigt min man har möjlighet att göra det. Vill ändå barnen ska få "längre" lov och kunna gå hem tidigare, speciellt minstingen.


    Det förstår jag absolut.

    Vill poängtera att det är mycket viktigt att han skyddar sin sgi. Ingen vet när man blir sjukskriven på lång tid. Bilolycka och sjukskrivning i flera år? Och att då stå med en väldigt låg sjukpenning eller ingen sjukpenning alls om sgi blivit nollad är inte särskilt kul
  • Anonym (J)
    Fliselisan skrev 2020-10-10 21:39:31 följande:
    Jag har gått ner i tid och chefen säger att det räknas som 1 period.
    Då kanske det är så. Jag skull kolla detta med facket eftersom det är högst relevant för ts
Svar på tråden Gå ner till 60% under ett helt år, vad händer med sommarsemestern och föräldraledigt under sommaren?