Inlägg från: Anonym (Q) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Q)

    14-åring som mår dåligt och vägrar gå i skolan

    Ta inte bort telefonen, men låt henne tjäna in tid på den. Hon kan ha en halvtimme eller så fri tid (för att undvika totala sammanbrott), men sedan behöver hon göra saker för att få sin tid.

    Börja där ni tror att det gör mest nytta, tex duscha, äta ordentligt, sova på natten, gå upp på morgonen, gå till skolan, skriva journal, vad som helst som kommer att hjälpa henne att må bättre och komma på rätt köl igen. Det är viktigt att hon känner att hon verkligen lätt kan tjäna in tillräckligt med tid för att göra det mesta hon vill på telefonen.

    Var öppna med att det är för att hon ska må bättre igen och vad era långsiktiga mål är, även om ni just nu bara jobbar på några mycket basala steg. Hon måste från början förstå att ni kommer att ställa högre krav när hon är redo för det. I min erfarenhet så kommer man mycket långt med att komma tillrätta med dygnsrytm och mat för ungdomar. Givetvis löser det inte allt, men det gör det möjligt att jobba med det andra.

  • Anonym (Q)
    En uppgiven pappa skrev 2020-11-17 14:22:48 följande:

    Att byta skola vill hon inte. Hon har alla sina vänner på den nuvarande skolan.


    Gryntroll: Tack för tipsen. Hon är med i en lagidrott, men de senaste veckorna har hon tappat lite lust för det och hon verkar tycka att det är pinsamt att visa sig där när hon inte är i skolan. Många vänner från skolan är med där också och är allmänt aktiva och sportiga. Hon och jag har gått på gym ibland, men nu har inte haft någon lust med det heller. Dessutom ska man ju hålla sig borta från gymmet nu i coronatider.

    Andra aktiviteter är ju en bra idé, men det är svårt att komma på något som hon gillar att göra.

    Hon är mest på sitt rum, men hon äter middag med övriga familjen och ibland så är hon i soffan på kvällarna också. Börjar man prata om något jobbigt med henne så svarar hon inte och springer oftast direkt in i sitt rum.

    Skolfrånvaro är ju det som är mest bekymrade, men det är oroande att hon inte umgås alls med några kompisar längre. Hon påstår ju att hon "umgås" via sociala medier med kompisarna. Jag tycker det är väldigt synd att hennes kompisar inte mer aktivt kanske kommer och hälsar på etc. Hon har haft väldigt fina vänner som har tagit hand om varandra tidigare. 


    Skulle du kunna kontakta hennes kompisars föräldrar, om de är vettiga, och be om hjälp? Ni skulle kunna arrangera något för dem att träffas lite regelbundet eller ha någon som kom med skolarbete och läxhjälp. Ofta vill folk hjälpa men vet inte hur.
  • Anonym (Q)
    En uppgiven pappa skrev 2020-11-30 15:30:42 följande:

    Angående BUP, så verkar det inte vara så länga väntetider där vi bor. Dock så är ju problemet att vår dotter vägrar prata med dem. Just nu förlitar vi oss enbart på kontakten med ungdomsstödjaren, men även om denna känns jättebra så känns det som blir för mycket bakslag hela tiden för dottern.


    Vi har en tid bokad för läkarundersökning snart också. Den är hon ytterst tveksam till och vi bävar för att hon kommer att vägra gå dit. Vi följer givetvis med, men det är inte lätta att fysiskt tvinga med en 14-åring.

    Ett annat problem är ju att vår dotter har problem med sömnen. Trots att hon mycket väl vet att det är viktigt att hålla bra dygnsrytm så struntar hon i det gång på gång. När vi är hemma så försöker vi givetvis påverka (även om hon blir jättetjurig när man försöker väcka henne), men när vi jobbar så går det ju inte att ha koll på så att hon inte sover. Här har vi misslyckats, men det är märkligt att hon gång på gång sabbar sin dygnsrytm, trots att hon vet hur viktigt det är.


    Det finns ett japanskt uttryck, ?????, som betyder typ hämnd-fördröjning av sänggåendet. Det är när människor, som ofta inte har så stor kontroll över sitt övriga liv, vägrar att gå och lägga sig och sova tidigt. Det är ett sätt att återfå en viss känsla av frihet under småtimmarna på natten. Jag menar att fenomenet är så pass vanligt att det till och med har en egen term.

    Hoppas att ni och hon får den hjälp ni behöver snart.
Svar på tråden 14-åring som mår dåligt och vägrar gå i skolan