Inlägg från: Anonym (Ta det lugnt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ta det lugnt)

    14-åring som mår dåligt och vägrar gå i skolan

    Det är bra att ni som föräldrar verkligen försöker hjälpa er dotter men jag reagerar på att ni kanske tar i för mycket.

    Hon är i en mycket känslig ålder och du berättade att allt började när hon bytte skola. Om jag förstått dig rätt var det många av hennes kamrater som också bytte men att själva lärsituationen och miljön förändrades. Det kan ha varit en utlösande faktor, pressen ökade, nu kanske det inte bara handlar om att vara en bra/rolig kompis utan också om prestation och ännu värre annan status.

    Du verkar mycket orolig över att hon kommer efter i skolan. Det är inte hela världen. Det bästa för henne är kanske ett halvår på en bondgård el dyl och sedan börja om.

  • Anonym (Ta det lugnt)

    Till plupp och TS: självklart är det inte bra att missa en halv termin el dyl. Det är därför jag vill öppna upp för föräldrarna att det går att gå om ett skolår.

    Om tjejen kan få hjälp nu och ingen press av något slag så kan hon komma igen om ett år.

  • Anonym (Ta det lugnt)

    Kan en förälder följande med henne i morgon eller är det pinsamt?

  • Anonym (Ta det lugnt)

    Min lillasysters bästa kompis blev deprimerad på höstennär de gick i 6:an el 7:an. Hon måste ju då ha varit ca 13. I början var det nästan ingen som förstod vad som hände. Hon skolkade från skolan (vilket egentligen var otänkbart på tidigt 70-tal i en villaförort). I början täckte min lillasyster och föräldrarna upp för henne men efter ca 2 månader blev det hela ohållbart. På den tiden fanns ju inga mobiler el dyl utan min syster försökte ringa men föräldrarna svarade att x orkar inte prata. Hennes mamma tog ledigt från jobbet och var hemma och försökte aktivera dottern med bullbak, promenader etc men det hjälpte inte. Framåt jul var hon så handlingsförlamad och kraftlös att vi grannbarn hade någon slags jour med att äta tillsammans med henne, läsa för henne och bara sitta tillsammans och hålla handen. Det var riktigt läskigt och så här efteråt kan jag tycka att vi fick ta ett ansvar vi inte var mogna för,

    Men utan att i alla fall min syster el jag förstod varför så blev hon plötsligt mycket bättre, började intressera sig för sitt utseende, omvärlden och så småningom lite cykelutflykter. Lagom till sommaren hade föräldrarna fixat så att hon och en av föräldrarna (de alternerade) var gäster på en gård där de hade en kennel (hon älskade hundar). Till hösten började hon skolan igen (visserligen i klassen inunder) och det gick alldeles utmärkt. Min lillasyster och hon är fortfarande vänner och hon lever ett alldeles vanligt liv men är medveten om att hon är lite #skör#.

    Så kontentan av detta är att med minskade krav och omsorg kan det vända men det finns ingen garanti och inga självklara #recept#

Svar på tråden 14-åring som mår dåligt och vägrar gå i skolan