Inlägg från: Xenia |Visa alla inlägg
  • Xenia

    Dags att förbjuda hemmafruar?

    Minidåren skrev 2020-11-12 16:20:12 följande:

    Så många trådar här på FL som handlar om hemmafruar som råkar illa ut på ett eller annat sätt. Borde inte det vara förbjudet att vara hemmafru?


    Nej, man kan inte förbjuda alla oönskade val.

    Däremot är jag trött på alla snyftartiklar om alla hemmafruar som - surprise, surprise - får en skitdålig pension att leva på när mannen dött eller dragit. Ni valde detta liv och struntade i pensionsförsäkringar, så gnäll inte.

    De som jobbat hela livet till låg lön får också skitdålig pension och de har större orsak att klaga över det nuvarande pensionssystemet.

    Att vara hemmamamma eller hemmapappa under några år när barnen är små är förståeligt och kanske t o m önskvärt. En "hemmafru" låter som någon som är hemmafru hela livet för att ägna sig åt "vård av frisk make".
  • Xenia
    Mimosa86 skrev 2020-11-14 10:04:23 följande:

    Eller så kan vi förbjuda 8h arbetsdag. Gå ner på 6h så att fler människor kan få jobb och mer tid kan läggas på barnen och minska ohälsan som råder som en epidemi i vårt samhälle?

    Och så kan man lagstifta att man måste vara hemma med sitt barn i 2 års tid innan barnet får komma in på förskola där mamman måste ta 1 året och pappan 2a. Ingen får vara mer eller mindre hemma än den andra.

    De som gått ner i tid som jag känner och som är hemma är i princip bara kvinnor. Kvinnor som inte ser hur det är möjligt att få ihop jobb, barn, hem och relation annars (märkligt att det ofta blir barnens bästa som använda emot enbart henne?) och vänner som är sjukskrivna för att de försökt räcka till på alla plan och helt kört in i väggen.

    Ja anses -fult- att vara hemmafru idages sverige men samtidigt så har få saker gjorts för att underlätta för föräldrar (främst kvinnan då) på arbetsmarknaden att kunna kombinera jobb och familj.


    Ingen arbetsgivare går med på att betala sina anställda lika mycket för mindre arbete. Ingen anställd vill gå ner i lön, även om det skulle betyda mer tid för barnen.

    När man vill att barnen ska slippa gå (lång tid) på dagis, så betyder det alltid att kvinnan går ned i arbetstid/slutar arbeta. Barnen är tydligen viktiga bara för kvinnorna, inte ör männen.

    Det handlar inte om att det anses "fult" att vara hemmafru utan att det är en återvändsgränd som i framtiden ger låg pension. Om pensionen inte räcker, vem ska betala? Mannen, om han lever och inte har stuckit. I annat fall skattebetalarna.

    Varför är det så omöjligt för män att arbeta deltid för barnens skull? Är det cheferna som är ovilliga? Arbetskamraterna? Kvinnan som hellre vill vara hemmafru? Eller är det mannen själv som inte vill?

    Är det någonstans i världen som man (dvs lagarna) underlättat för föräldrar så är det väl i Sverige! Längst betald ledighet i världen, rättigheter för både mammor och pappor att vara föräldralediga.
  • Xenia
    Anonym (Självklart!) skrev 2020-11-14 22:56:12 följande:

    Men vems ansvar är det om hemmafruns äktenskap skiter sig och hon står där och inte kan försörja sig (och sina barn? Ska staten verkligen ta ansvar för det? Eller ska mannen hon har varit gift med ta ansvar för det? Eller vem ska ansvara för att hon kan försörja sig om det skiter sig?


    Mannen har alltid ansvar för sina barn men inte för sin ex-fru.

    Men hur räknar man ut hur mycket mannen ska betala för sina barn? Är det typ samma schablonsumma för alla eller går det efter hans inkomst?

    Frånskilda hemmafruar utan utbildning borde kunna hitta jobb på äldreboende eller i hemtjänsten.
Svar på tråden Dags att förbjuda hemmafruar?