Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2023-07-09 18:46:14 följande:
    Haha det där handlar om en grinig socialist som är besviken och inte förstår vad han rösta på när socialdemokraterna avvecklade kärnkraften, att elpriserna skulle flyga upp igenom taket. Snubben får skylla sig själv.

    Men din länk visar på att Eu bestämmer och inte M ang elstödet.
    .

    I Sverige kommer pristaket som EU beslutat om att införas först den 1 mars, alltså tre månader senare. 

    Fel. Det var regeringens senfärdighet som gjorde att svenska elkonsumenter gick miste om flera miljarder i el stöd. 


    www.europaportalen.se/notis/2023/02/regeringen-vantade-med-eu-reform-missar-miljarder-i-elstod

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Falskheten har ofta vackra kläder (Färöiskt ordspråk). Frågan är om svenska folket kommer rösta på en lögnare i nästa val?


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Apropå det nakna hyckleriet. Minns ni hur Ebba Busch innan valet kritiserade den förra regeringens råd om att spara el för att så fort hon fått makten som minister göra exakt samma sak?  


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Idag när det blåser är elpriset rekordlågt och vattenkraften kan dra ner på produktionen och låta vattnet ligga kvar i dammarna.


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Mentat skrev 2023-07-16 19:55:46 följande:
    Ja, och på vintern när det inte blåser kommer elpriset att vara skyhögt. Det fiasko tråden handlar om är ju att vi har gått från ett stabilt elsystem till ett allt mer väderberoende sådant. Att vi har lågt elpris en blåsig dag på sommaren när industrin till stor del har tagit semester och folk inte behöver värma sina hus är knappast förvånande.
    Problemet är att elproduktionen inte räcker till i januari. Det måste du ju kunna inse, eller?

    Det du påstår stämmer inte. 

    "I Sverige är de blåsigaste månaderna vanligen oktober-mars och maj-augusti de minst blåsiga"

    Källa: SMHI  www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vind/vind-varfor-blaser-det-1.362


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Mentat skrev 2023-07-16 22:17:50 följande:
    Tydligen var det för svårt att medge grundproblemet: Även om det är mer vanligt med blåst på vintern är det ingen garanti för ständig blåst. Elsystemet har fortfarande gjorts väderberoende. 
    Varför är det så stört omöjligt att föra en dialog?
    När det blåser reglerar man ner vattenkraften. När det inte blåser reglerar man upp vattenkraften. Det är fördelen med vattenkraften jämfört med exempelvis kärnkraften. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Mentat skrev 2023-07-16 22:49:56 följande:
    Ja, jag har aldrig påstått ngt annat heller. Kruxet är att det inte går att reglera upp vattenkraften hur mycket som helst. Det är därför elsystemet har blivit mer väderberoende i takt med att kärnkraft har lagts ner och planerna på att bygga nytt stoppades 2014 samtidigt som man byggt allt mer vindkraft.
    Vi behöver el även de dagar det inte blåser, det kan väl inte vara så svårt att inse/medge?

    Sverige har störst elöverskott av Europas länder och de dagar som Sverige har ett behov av nettoimport av el är få (och då har vi hitintills alltid lyckats importera den el vi behöver)


    Det är möjligt att Sverige kommer behöva mer kärnkraft för att skapa balans i ett elsystem som i framtiden kommer ha mer produktion från vind och sol men det vet vi ännu inte. Teknikutvecklingen går snabbt och exempelvis så skulle vätgasproduktion från vindturbiner kunna bli det som skapar den balans som Sveriges framtida elsystem behöver.  Om Sverige kommer satsa på kärnkraft, vätgas (eller annan teknik) kommer avgöras av vad producenterna bedömer blir billigast och mest lönsamt i längden. 


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Mentat skrev 2023-07-17 12:59:57 följande:
    Javisst har vi elöverskott de flesta dagar. Ingen har påstått något annat. Problemet är att vi har fått ett allt mer väderberoende elsystem och satsningarna på fossilfritt stål kommer att skapa gigantiska behov av mer el - el som man vet finns tillgänglig när man behöver den. Sedan har vi övrig elektifiering i samhället, t.ex. transporter som också kommer att kräva allt mer el.

    Det tråden handlar om är vad den förra regeringen ställde till med, inte minst det idag katastrofala beslutet att stoppa Vattenfalls planer på att bygga Ringhals 5 & 6 vilka kunde ha varit klara nu när som helst om man hade satt igång då. Visst behöver vi nyproduktion och ännu mer vindkraft kan visst ha en plats men framför allt behöver vi ha en stabil baskraft för de dagar det inte blåser om vi skall kunna upprätthålla effektbalansen. Det handlar inte bara om ekonomiska kalkyler: Även en politisk risk är något elproducenter måste räkna med, risken att (mp) åter får inflytande över energipolitiken. Den senaste vintern borde ha lärt oss vad det kostar.

    I samband med att regeringen stoppade undersökningarna att etablera R5 och R6 var beskedet från Vattenfall att om undersökningen kom fram till att det fanns förutsättningar att bygga dessa reaktorer så låg ett investeringsbeslut 8-10 år in i framtiden. Sedan tar det ca 10 år att bygga ny kärnkraft så tidigast i början av 2030 talet skulle dessa reaktorer varit etablerade (se länk och urklipp nedan).

    Sedan kom energiöverenskommelsen år 2016 och den resulterade i att Vattenfall hade möjlighet att etablera nya reaktorer om de ville men 2016 var elpriserna låga och kärnkraften inte särskilt lönsam så intresset för att bygga nya reaktorer var då lågt. 

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/vattenfall-undersoker-nya-reaktorer-1


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Padirac skrev 2023-07-24 08:58:38 följande:
    Kärnkraft, sol och vind -alla anläggningar i de investeringastorlekarna - drabbas av läget i världsfinanserna. Det gäller i Sverige, Finland, uk och resten av världen. Det är inte kopplat till produktionssätt enligt artikeln du länkade till - däremot är det produktionsslaget drabbat av värdsfinanserna.   Liksom alla kärnkraftverk som är byggs i västvärlden.

    Valet att satsa på sol och vind är inte det som skapat dessa problem. 

    Om du vill använda världsläget i ekonomi som råder nu mot att det inte tidigare satsats på kärnkraft så är det att hoppa i galen tunna. Med tanke på de lönsamhetsproblem pga låga elpriser fram till slutet av 2010-talet var kärnkraftverk svåra att finansiera.   Det är elpriskrisen pga Kremls krig som gjort det finska kärnkraftverket lönsamt, detta trots enorma förseningar och fördyrningar.

    Världsfinanserna beror inte på förd energipolitik i Sverige.  Världfinanserna har andra mekanismer, de senaste faktorerna är krig, pandemi och lånebubbla efter Lehman-kraschen för 15 år sedan. 
    Håller med. Det är högst tveksamt om den nya finska kärnkraftsreaktorn olkiluoto 3 är lönsamt idag. Resonemanget om att denna reaktor skulle bli lönsam byggde på de elpriser som gällde 2022 men i år är elpriserna väldigt mycket lägre.

     


    Under maj kom nyheter att den nya finska kärnkraftsreaktorn olkiluoto 3 var tvungen att dra ner på effekten pga. så låga elpriser att produktionen inte var lönsam. Sedan dess har elpriserna fortsatt att vara låga i Sverige och Finland.


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Intressant, igår morse sänktes den svenska produktionen av kärnkraftsel, Detta skedde i samband med fallande elpriser (och sannolikt bristande lönsamhet)..


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko