Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Trist att man inte kan lita på kärnkraften när den behövs som mest..


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2024-01-03 12:59:29 följande:

    Kopierat från Facebook:


    Ett öppet brev till Magdalena Andersson
    Det är nu dagen efter nyår och vi har alla sett den stora sänkningen som har skett på diesel tack vare sänkningen av reduktionsplikten.
    Det resulterade i att priserna gick ner med mer än fyra kronor per liter.
    När priserna var som högst, innan valet 2022, var priserna som högst uppe och snuddade vid 28 kr per liter.
    Vi pratar om 10 kr skillnad från då till nu.
    Vi har lyft frågan vid flera tillfällen att vid krigssituationer eller andra världsliga händelser så ska staten kunna gå in och hävda ?force marjorie? och häva skatter. ge hjälp till de som drabbas hårdast av det.
    Inte bara när det handlar om drivmedel, utan även när det handlar om el.
    Så var det verkligen ?Putin-priser? som orsakade de höga priserna eller var det skatter och reduktionsplikten?
    Med tanke på att den höga reduktionplikten orsakade att det rådde brist på biodrivmedel och när kriget bröt ut i Ukraina så var det flera raffinaderier som drabbades hårt och stängdes ner. Detta orsakade att vid en redan bristande biodrivmedel så blev den ännu svårare att få tag i, man började flyga in slaktrester från andra sidan jorden för att kunna tillverka mera.
    Enligt Moderaternas Elisabeth Svantesson, nuvarande finansminister, så räknade man fram att en krona på dieselpriset motsvarar 80 000 kr per lastbil per år för lastbilsåkerierna.
    Det innebär från då till nu med tanke på prisskillnaden en skillnad på 800 000 kr per lastbil.
    Detta tillsammans med elpriserna är den drivande orsaken till att inflationen är så hög idag, när vi mötte Ebba Busch varnade vi starkt för detta, När du och jag satte oss ner och pratade om skuggbudgeten var detta en fråga jag lyfte till dig.
    I början av december när Miljöpartiet gick ut med att de ska göra allt de kan för att riva upp alla kärnkraftsavtal som tecknas under denna regeringstid, då ställde jag följande brev till samtliga socialdemokratiska riksdagsledamöter, här ett litet urplock från den:
    ?Vi noterar dock med oro uttalandet från Daniel Helldén om att de inte kan sitta i en regering som förespråkar ny kärnkraft. Vi anser att Socialdemokraterna bör offentligt bekräfta och markera att deras ställningstagande i kärnkraftsfrågan är oförändrat och oantastligt. Det bör betraktas som en avgörande fråga och vara icke-förhandlingsbar. Vi tror att det skulle stärka Socialdemokraternas position att klart och tydligt förklara att de inte överväger att bilda regering med motståndare till kärnkraft.?
    Så kan du garantera att Sverige inte kommer att hamna i samma fälla igen med ogenomtänkt symbolpolitik om ni kommer till regeringsställning igen?
    Kan ni sätta in åtgärder för att skydda medborgare från att bli av med allt de har kämpat för under många år när nästa våg av ?Feel good?-politik drabbar oss?
    God fortsättning och gott nytt år!
    Med vänliga hälsningar
    Regeringen har sänkt priset med ca hälften så mycket som bränsleupproret insinuerar och en stor del av prissänkningen beror på att svenska konsumenter from årsskiftet tankar med "smutsigare" drivmedel än tidigare. 

    Hälften av prissänkningen (jämfört när priserna var som högst) beror på förändrade världsmarknadspriser och denna del av prissänkningen är osäker och bränslepriserna kan plötsligt vända och öka igen. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2024-01-03 13:00:49 följande:
    Varför behövs den, vi har ju massor med vindkraft...? DrömmerSkrattande
    Jag ville med inlägget peka på att kärnkraften inte är så planer-bar som vissa hävdar. Ringhals, OKG och Forsmark har alla varit drabbade av en mängd tekniska fel de senaste åren vilket gjort att den svenska Kärnkraften inte har levererat som det var tänkt. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2024-01-03 13:00:49 följande:
    Varför behövs den, vi har ju massor med vindkraft...? DrömmerSkrattande
    Ja vi ska vara glada för vindkraften. Utan den skulle priserna varit väsentligt högre idag.  

    En sak som det pratas tyst om är den finska energisituationen. Trots deras senaste kärnkraftverk tvingas Finland (till skillnad mot Sverige)  importera el och Finland har också högre elpriser än Sverige. 

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Mentat skrev 2024-01-04 08:26:59 följande:
    Problemet är inte att viss energiproduktion skulle vara förbjuden på något sätt eller så utan det faktum att vi numera har ett elsystem som är kraftigt väderberoende: När det blåser har vi gott om billig el, när det är vindstilla har vi svindyr el med reell risk för bortkoppling av abonnenter från nätet.

    Din lösning är alltså mer vindkraft och det kallar du ett bättre förslag!?

    Inom några år kommer vindkraften kunna producera vätgas vid överproduktion som sedan kan användas när det inte blåser tillräckligt. Vindkraften kommer alltså bli mer reglerbar i framtiden.  Dessutom har vindkraften den fördelen att den går snabbt att bygga och startar vi nu så kan Sverige ha flera havsbaserade vindkraftverksparker på plats kring 2030. Det är väsentligt snabbare än kärnkraftverk där den genomsnittliga byggtiden för de senaste europeiska etableringarna ligger närmare 20 år..


     


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2024-01-04 10:33:36 följande:
     
     
    Det intressanta är än en gång dumvänsterns argumentation i frågan. För de går ju apeshit som vanligt. Det är för dyrt med kärnkraft så ingen vill bygga det, men det är väldigt viktigt att begränsa det med en massa lagar. Fast Socialdemokraterna har alltid varit för kärnkraft, förutom på partistämmor och i installationstal.
    Det är dyrt att bygga kärnkraft och det är därför som inga privata intressen vågar investera i tekniken om inte staten bidrar med investeringar och garanterar framtida priser. Detta gälla inte bara i Sverige utan gäller alla andra länder (tex Finland). 

    Den SD-styrda (M/KD/L) regeringen lägger nu fram förslag på  framtida svensk kärnkraft som i praktiken innebär att den socialiseras.  Vad tycker du om det?
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill

    Tidigare var det många som applåderade Finlands energipolitik men applåderna har tystat nu..


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2024-01-16 13:58:36 följande:
    De självutnämnda miljövännerna i apvänstern såg till att Elområde 4 numera är lika skitigt som Danmark. Bra jobbat...
    4000 MW planerbar och utsläppsfri elproduktion såg ni till att ta bort.
    Numera? Det du visar är bara data för 1 timme..

    Tittar du på exempelvis helåret 2023 så importerade Sverige knappt någon el från fossila källor. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko