Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Havsbaserad vindkraft ? det är ett totalt missgrepp
  • Tom Araya
    Kärnkraft har lägst utsläpp.

    Med lägst utsläppsnivåer av växthusgaser och giftiga partiklar per producerad kilowattimme av alla är nog svensk kärnkraft själva definitionen av "klimatsmart". ? Därtill är mängden producerad el sett till använd yta ? tack vare bränslets enorma energidensitet samt kraftverkens och gruvdriftens relativa litenhet ? överlägsen annan ren elproduktion. Gigantiska mängder ren el utan att förstöra vår planet helt enkelt. 


    Kärnkraft är pålitligast.

     


    Hur flitig en energikälla är visar dess kapacitetsfaktor. Svensk kärnkraft ligger nära 90% och kan alltså leverera i princip dygnet runt, året om. ? Väderberoende el är långt ifrån samma nivåer, och fungerar därför inte som baskraft. Vattenkraft? Helt okej, men saknar skalbarhet. EU:s vattendirektiv ställer även stora krav på skonsamt användande av vattenkraft. 


    Kärnkraft är säkrast.

     


    Då kärnenergin ibland utmålas som "farlig" vill vi belysa att den istället är bevisat skonsammast: 0,04 dödsfall per producerad terawattimme (TWh). Bättre än förnybara källor och framförallt överlägsen all annan baskraft ? utsläpp från fossil energiproduktion kostar 9 miljoner(!) liv varje år, motsvarande var femte dödsfall i världen. Kolkraften ensam tar 100 liv per producerad TWh. ? Fossila bränslens värsta fiende är kärnenergi, och forskning från NASA visar att den hittills har räddat 2 miljoner liv där den ersatt kol, gas och olja. 

    Kärnfull Energi ? En ljusare framtid med 100% kärnkraft (karnfull.se)

  • Tom Araya
    ?Subventioner till rika inte hållbart?
    Solkraft
    22 juni, 2021
    Mats Nilsson
    5 Kommentarer

    Vi ska vara försiktiga med att ge särskilda lättnader och subventioner till solkraft, skriver Mats Nilsson i en tredje artikel om hållbarhet i energisystemet. Att ta från de fattiga och ge åt de som har ligger inte i linje med de hållbarhetsmål som rör ekonomisk och social hållbarhet, skriver han.

    "Subventioner till rika inte hållbart" - Second Opinion (second-opinion.se)
  • Tom Araya
    Subventionerad vind får hård kritik

    Energiöverenskommelsen var historisk och blocköverskridande när den antogs 2016 och satte man tonen för svensk energipolitik. 


    Samtidigt finns krititiska röster -  Fortums vd Pekka Lundmark hävdade på Di:s Energidag att man slösar med skattepengar när man subventionerar en redan utvecklad vindkraft.


  • Tom Araya
    Avveckla subventioner till vindkraften
    Vindkraft
    10 juni, 2016
    Björn Owe Björk
    1 Kommentar
    Det är lätt att ha sympati för de företag som på Dagens Industris debatt den 22 maj önskar mer stöd till vindkraften. Mer subventioner i dagens läge vore däremot som att försöka släcka eld med bensin. 

    Knivsta kommun där jag är kommunalråd har investerat i vindkraft. Trots att vi får drygt en tredjedel av våra intäkter från elcertifikat räcker det inte till för att täcka kostnaderna. Jag kan därför mycket väl sympatisera med vindkraftsföretagens missnöje över låga elpriser och höga kostnader.


    Lösningen är däremot inte mer subventioner som Stena Renewable, Arise, Svensk Naturenergi, Vasa Vind, Eolus och Rabbaldshede kraft önskar. Det vore ett effektivt sätt att ta död på elmarknaden. En kollapsad elmarknad är det sista vindkraftinvesteringar skulle vara gynnade av.
    ...

    Avveckla subventioner till vindkraften - Second Opinion (second-opinion.se)

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-11-21 10:59:10 följande:
    Du tänker på för typ 10 år sedan när den borgerliga alliansen regerade?
    Det hade varit bättre, men gissar på att det hade varit väl sent att sätta igång redan då.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko