• Ju mer ju bättre

    Regeringens el-fiasko

    I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.

  • Svar på tråden Regeringens el-fiasko
  • Flash Gordon

    Det är tio år sedan så kanske har vänstern glömt bort Kårbergers eget erkännande om saken. Det var "dumt".

    sverigesradio.se/artikel/5130705

    Men i det heta debattläget skrev Kåberger om situationen i Fukushima: "I de nu kontaminerade områden man inte haft råd att utrymma aborteras missbildade foster". Nu backar han och säger att uttalande var dumt och missledande.


    'Det finns anledning till reflektion' (statsministern efter att ha anlitat illegal invandrare för hemstädning)
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-01-18 18:41:57 följande:
    Du undrar också varför skribenten sprider falska uppgifter i sin sidfot om andra saker än energifrågan?
    Eller varför någon (S)kulle kunna känner sig så pressad att personen försöker flytta fokus.
  • KillBill

    Det är inte ofta jag tycker att SD gör rätt men detta är bra. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Flash Gordon

    Inom 10 år är Sveriges nästa reaktor i drift.

    https://www.uniper.energy/sverige/sites/default/files/2021-12/uniper_swedish_modular_reactors.pdf?fbclid=IwAR3y3a0mnQlmk5EGppSeRLbSnVWY5vMBHHYDMFqwlcJzS0r_EMUlSGaUEWs

    Det kan jämföras med vindkraftsprojekt som nu, i ett gynnsamt politiskt klimat, haft en snitt-tid på 12 år från projektstart till elproduktion.

    Det gynnsamma klimatet kommer att försämras kraftigt under åren som kommer när folk nu, till slut, börjar få upp ögonen för vindkraftens miljökonsekvenser och katastrofala ekonomi.


    'Det finns anledning till reflektion' (statsministern efter att ha anlitat illegal invandrare för hemstädning)
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-01-23 12:57:46 följande:
    Inom 10 år är Sveriges nästa reaktor i drift.

    https://www.uniper.energy/sverige/sites/default/fi les/2021-12/uniper_swedish_modular_reactors.pdf?fb clid=IwAR3y3a0mnQlmk5EGppSeRLbSnVWY5vMBHHYDMFqwlcJ zS0r_EMUlSGaUEWs

    Det kan jämföras med vindkraftsprojekt som nu, i ett gynnsamt politiskt klimat, haft en snitt-tid på 12 år från projektstart till elproduktion.

    Det gynnsamma klimatet kommer att försämras kraftigt under åren som kommer när folk nu, till slut, börjar få upp ögonen för vindkraftens miljökonsekvenser och katastrofala ekonomi.
    Så uniper tänker bygga en testreaktor? 

    "Flera länder har storsatsat på SMR, däribland USA, Storbritannien, Kanada och Ryssland. Även Sverige är med i utvecklingen. Uniper är delägare till Swedish Modular Reactors som just nu håller på att utveckla en SMR som passar våra svenska förhållanden. Swedish Modular Reactors, eller SMR, utvecklar en SMR-modell som kallas för SEALER-55. Den bygger på användandet av smält bly som kylmedel, och ska dessutom kunna återanvända kärnbränsle. I ett första steg kommer en elektriskt uppvärmd testreaktor byggas på OKGs område utanför Oskarshamn. Ambitionen är att sätta igång med konstruktionsarbetet för testreaktorn 2023."
  • Tom Araya
    En kraftdirektörs bön
    Publicerad: 23 januari 2022, 16:30
    Ur artikeln:

    "Elströmmen skickas iväg till Hemsjö uppe vid Smålandsgränsen. Där går det svenska stamnätets ledning mellan kärnkraftverket i Oskarshamn och de nu nedlagda reaktorerna i Barsebäck. Numera kan strömmen också gå via havskabeln mellan Karlshamn och Slupsk i Polen."

    "När verket är i gång bränner det 140 000 liter tjockolja i timmen."

    "Förra året var Karlshamnsverket igång fler timmar än de senaste tio åren tillsammans. Något är inte som det ska vara i det svenska energisystemet. Eller som verkets vd Henrik Svensson uttrycker det: ?Det är så urbota dumt. För oss och för verket är det bra att det används men vi ska inte ha den här funktionen.?

    "Under lång tid har elpriset legat ganska stabilt, när Ringhals 1 och 2 stängde ner började det fluktuera kraftigt. Oljekraftverket i Karlshamn fick då en ny roll och blev symbolen för ett misslyckande."

    "Ett elsystem som ska leverera i hela landet behöver kraftproduktion i hela landet, spänning och frekvens måste hållas uppe överallt, annars kan man inte transportera elektricitet och systemet kraschar. Vattenkraften i norr balanserades därför av kärnkraft i söder. Kärnkraften fick fyra poler, Stockholm med Forsmark, Göteborg med Ringhals, Malmö med Barsebäck och sydöstra Sverige med Oskarshamn.
    Det svenska systemet blev internationellt känt för att vara ett av världens mest stabila kraftsystem. Andra kvaliteter upptäckte man efter hand. På 1970-talet blev oberoendet av olja värdefullt. På 1990-talet fick fossilfritt hög status. Men grunden var en leveranssäkerhet i världsklass. Den var en förutsättning för att pappersmassafabrikerna, stålverken, gruvorna, varven, bilfabrikerna och den elektrifierade järnvägen kunde gå dygnet runt."

    "Ingenjörerna bakom kraftsystemet planerade också för olika reservkapaciteter. Den största enskilda störningen som kan hända är att Sveriges största reaktor i Oskarshamn lägger av. Om det händer utlöses en sekundsnabb kedjereaktion för att hålla uppe frekvensen på 50 hertz i hela landet. Om man inte klarar det kraschar elsystemet. Först tar de flera hundra ton tunga snurrande turbinerna i de andra reaktorerna upp chocken, sedan öppnas dammluckorna i vattenkraftverken i norra Sverige. Om det inte räcker omdirigeras eventuell elexport om till import. Därefter kommer automatiska och manuella bortkopplingar av stora kunder eller städer, därefter drar gasturbinerna igång, utplacerade i ett noga planerat nät i Halmstad, Barsebäck, Malmö, Helsingborg, Slite, Stenungsund, Ringhals, Lahäll, Göteborg, Kimstad, Forsmark, Stallbacka och Stockholm. De kan vara igång inom några minuter."


    "Oljekraftverket i Karlshamn ligger längst ut i kedjan och ska egentligen bara användas när vattenkraften har svårt att reglera systemet på grund av vårflod eller isläggning eller när vintern är ovanligt kall. Det kallas effektreserv."


    "Men eftersom vindkraften har vuxit så mycket och kärnkraften minskat har kraftproduktionen börjat variera på ett sätt som aldrig hände förut och som systemet inte är byggt för. Karlshamnsverket har därför börjat användas för att täcka upp variationer, som när vinden inte blåser. Precis samma sak har börjat hända i Tyskland som i dag bränner mer kol och gas än tidigare på grund av avvecklad kärnkraft och utvecklad vindkraft."


    "Vindkraften blåser dels sönder prisbildningen eftersom den nästan är gratis när det blåser vilket gör att andra kraftslag förlorar i lönsamhet. Men den blåser också sönder stabiliteten i elsystemet."


     


    "Henrik Svensson har en bön. Han vill att Sverige gör som hans ingenjörskollegor gjorde på 1950-talet och funderar igenom vilket elsystem man vill ha."


    LEDARE: En kraftdirektörs bön
  • Rataxes

    Storbritannien upphandlar nu roterande svängmassa till sitt elsystem som inte samtidigt genererar el, för att kompensera att vind och solkraft inte bidrar med svängmassa och viktiga stödtjänster. 
    Dvs, man har gigantiska strömslukande elmotorer som sätter rotation på stora generatorer för att bidra till frekvensstabilitet och hantering av reaktiv effekt.

    De som vill ansluta intermittent kraft som inte bidrar med detta till elnätet borde också få bekosta denna stabilisering. 


    Socialdemokraterna är det enda partiet med företrädare som dömts för valfusk.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko