Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-08-30 23:21:54 följande:
    Du pekar på enskilda områden där enskilda grupper fått det sämre - och där håller jag delvis med dig, men inte i allt för du har inte alla siffror rätt. och det förändrar inte att det för det stora flertalet blivit mer av allt det goda.

    Kriminaliten minskar, men inte för alla typer av brott.
    Dock är inte antal lagförda (som dina grafer visar) likställt med mängden brott som begås.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-08-31 15:40:43 följande:
    Vindkraftverken blir olönsamma när priset sjunker ner mot noll (vilket händer när det är överproduktion) men vid dessa tillfällen är  kärnkraftverken ännu mer olönsam.
    Överproduktion är ett resultat av dels bristande kapacitet i effektöverföringen och dels på instabil produktion, det senare är vad vindkraften bidrar med. Överproduktion= låga el-priser gör det svårt med lönsamhet oavsett energikälla. Men vindkraft är knappast heller lönsam när den inte producerar alls.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-08-31 18:34:43 följande:
    Ja det blir så när kärnkraften står still och det regnat för lite.
    Ja och det visar tydligt hur viktig kärnkraften är och vilka brister vindkraften har.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-08-31 19:17:00 följande:

    När kärnkraften står still, som det gjort sommar är inte kärnkraften det som skulle hålla nere priserna.  Betänk också att kärnkraft är dyrare att producera än mycket annan el (särskilt ny kärnkraft är dyr att producera). 


    Ingen kraftkälla är lönsam när den står stilla.
    Ingen kraftkälla är lönsam när el-priserna dumpas p.g.a. överproduktion.

    Kärnkraft ger stabil och reglerbar produktion, i motsats till vindkraft.

    Kärnkraft är inte dyrare att producera än "mycket annan el", utan har bland de lägsta produktionskostnaderna.

    Kostnaden för nya elproduktionsanläggningar i Sverige ? Supermiljöbloggen (supermiljobloggen.se)


    Kärnkraft är således den bästa kompromissen mellan stabilitet, produktionskostnad och utsläpp.





  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-08-31 21:48:40 följande:

    Ett fel som du gör nu är att länka till 5 - 6 år gamla data. Det som har hänt sedan 2016 är att framför allt produktionskostnaden för vindkraft har sjunkit medan produktionskostnaden för kärnkraft har ökat. Idag räknar man med att produktionskostnaden för vindkraft ligger på mellan 30 - 40 öre per kWh medan produktionskostnaden för ny i Europa kärnkraft ligger på över kronan. När man undersöker möjligheten att effektivisera etableringen av ny kärnkraft för att på så sätt få ner kostnaden i Europa hamnar man ändå på en kostnad på ca 75 öre vilket nästan är 100% mer än för vindkraft.  


    Jag är inte emot kärnkraft men inser att om inte kärnkraften är konkurrenskraftig så har den ingen framtid.


    ...och vindkraft kan inte konkurrera i stabilitet.
    Helt fel att bara titta på kostnaden, då behovet av el omfattar fler viktiga faktorer.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-08-31 22:28:36 följande:
    När vindkraftverken används till produktion av vätgas kan denna användas vid tillfällen då det inte blåser tillräckligt.
    Dock en teknik i sin linda. Om det fungerar som tänkt, så är den nog inte färdigutvecklad och utbyggd förrän om 10-15 år i bästa fall, kanske först om 20 år....
  • Tom Araya

    Även Norge står inför ett ökat el-energibehov med tillhörande ökat behov av kapacitet. Även i Norge är det vindkraftsproducerad el och vätgasproduktion som man främst ser på i sina planer på högre produktionskapacitet.


    Så ska Norge klara det växande elbehovet

    ELPRODUKTION I hela Norden pågår en omfattande elektrifiering i både industri- och transportsektorn. I Norge väntas efterfrågan på el öka med 52 TWh till 190 TWh till 2050 , enligt Nordenergi. Vattenkraften är basen i landets elförsörjning, men det är vindkraften som väntas växa mest framöver.


    Senast uppdaterat: 2021-08-09 08:44

    ? Den elintensiva industrin ger tydliga besked till oss om att den inte tål en utveckling där ökad efterfrågan ger högre priser, säger Toini Løvseth, direktör for kraftmarknad och elektrifiering på Energi Norge.
    ...


    Det bör tilläggas att om all den gröna vätgas, ammoniak och så vidare som diskuteras blir verklighet handlar det om långt mer el än i de nuvarande prognoserna. Att förklara skillnaden är inte alltid lätt, menar Toini Løvseth.


     


    ? Ambitioner är bra, men de kan inte användas för prognoser och som underlag för investeringar i kraftproduktion och elnät. Det är en stor utmaning för energiföretagen att förklara att klimatpolitiska, nationella industriambitioner och företagares målbilder är visioner, inte prognoser, säger hon.
    ...
    ? Om omställningen ska ske med fungerande marknads- och produktionsekonomiska förutsättningar är det uppenbart att lösningen är en enorm utbyggnad av vindkraften.
    ...
    Norge ligger också före Sverige då de största investeringarna i transmissionsnätet gjorts under de senaste tio åren, vilket gör det tekniskt lättare att fortsätta utbyggnaden.

    Så ska Norge klara det växande elbehovet (energi.se)


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-09-01 08:13:21 följande:
    Siemens säger att deras Vätgaskoncept är färdigutvecklat redan 2025 dvs om 3 år. 
    Det har vi inte sett än och därtill måste räknas uppbyggnad av infrastrukturen för att ge den kapacitet som krävs.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko