Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2021-10-08 12:18:35 följande:
    Sverige exporterar ungefär lika mycket el idag som tidigare år..
    Det finns inget i det som motsäger vad jag påstår.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-08 15:29:25 följande:
    Jaha, och detta är då 'regeringens el-fiasko'? eller?
    Tråden startade med Sveriges el-produktion men gick över till en globaliserad eller i alla fall en Europa-gemensam el-marknad.

    När man sätter upp klimatmål men samtidigt kör fossileldade kraftverk för att det lönar sig när el-priserna ligger högt, då är det ett energipolitiskt fiasko.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-08 17:52:46 följande:
    Om det var lönsamt att köra fossileldade kraftverk då det var låga elpriser vore det mycket riktigt ett energipolitiskt fiasko.
    Jag anser att alla skäl för att köra fossileldade kraftverk utom nöd och test innebär ett energipolitiskt fiasko.
    Padirac skrev 2021-10-08 17:52:46 följande:
    Men du anser inte, om jag förstår dig rätt, att det är regeringens fel att elpriserna är höga?
    Det är många regeringar (eller motsvarande i Europa) som fattat beslut som medfört/bidragit till dagens höga el-priser, däribland svenska.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-10 15:41:57 följande:
    Det verkar som att marknadens lösning är ett volatilt pris med höga toppar och låga dalar  - inte att bygga nya kärnkraftverk.
    Kan kunderna välja en leverantör med stabil produktion och stabil prisnivå?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-10 17:46:49 följande:
    Det elförsäljningsbolag  jag köper el från är också elproducent (eller det kanske är ett anat bolag  koncernen som är elkraftproducent) och de producerar 'stabilt' (varför tänker jag på Dr Alban här)
    Hur ser den produktionen ut?
    Padirac skrev 2021-10-10 17:46:49 följande:
    Så svaret på din fråga är väl  ja,  i samma utsträcknng som tidigare i stort sett.
    Instabil produktion, osäker tillgång och instabila priser är alltså kundens val?
    Hur och när gjorde el-kunderna det valet?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-11 00:14:33 följande:
    Hur det ser ut? Det ser väl ut så som så att någonting får en generator att snurra?  Elen genereras av vattenkraft, kärnkraft, elkraft eller solkraft tillsammans med en del kolkraft
    Alltså vet du inte huruvida produktionen av just den el du köper är stabil, miljövänligt eller någonting egentligen.
    Padirac skrev 2021-10-11 00:14:33 följande:
    Sedan 90-talet är elmarknaden uppdelad i elnätbolag, elförsäljningsbolag och elproduktionsbolag.

    Kunden kan inte välja vilket elnätsbolag den är kund hos om kunden inte flyttar, elförsäljningsbolaget säljer till kunden el denne köpt av elproduktionsbolag eller möjligen producerat själva om elproducenten också är elförsäljningsbolag. 

    Kunden väljer alltså elförsäljningsbolag. Med rörligt elpris kan kunden få priser som svänger mycket, med fastprisavtal får kunden samma elpris under hela avtalsperioden oavsett hur mycket priset svänger på elbörsen nordpool.

    Här kan du läsa mer  www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/sa-fungerar-det/el/kundens-elkostnader_a3_nov2017.pdf

    De politiska beslut som omreglerade elmarknaden och gav kunderna valfrihet och konkurrensutsatt elhandel funkade väl inte så väldigt bra i fråga om prispress, men det finns många som säljer samma el till i stort sett samma pris.

    www.svd.se/avreglerade-elmarknaden-blev-ett-stort-magplask
    Men vilken marknad är det som efterfrågar en viss typ av el-produktion, exempelvis vindkraft eller kärnkraft?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-11 08:08:16 följande:
    Jag tror att ditt 'alltså...' inte stämmer med verkligheten, det går att ha könnedom om massa olika saker, men det finns också massa olika saker som det inte går att ha full kännedom om.

    Jag skulle säga att jag vet hur den el just jag köper är producerad, sådana saker kan nog de flesta få kännedom om eftersom produktionsslag av elkraft redovisas.
    Din el är väl producerad på samma sätt som all annan el på samma el-nät, eller vill du hävda att just din el är producerad på ett särskilt sätt?
    Padirac skrev 2021-10-11 08:08:16 följande:
    Elproducenterna som deltar på elmarknaden efterfrågar olika typer av elproduktion, en del elkonsumenter efterfrågar olika typer av elproduktion, elnätsbolag efterfrågar olika typer av elproduktion ( eftersom detta påverkar elnäten), myndigheter, politiska organisationer och politiker efterfrågar olika typer av elproduktion.  

    Tlll och med skribenter häri tråden efterfrågar olika typer av elproduktion.
    Men att säga/skriva "jag vill/önskar..." är inte likställt med marknaden och dess köpkraft. För att kunna säga vad marknaden efterfrågar måste det finnas alternativ att välja på, men så fungerar inte el-marknaden. I flödet av el-energi i nätet finns allt som produceras, du kan inte plocka ut el bara producerad med sol, vatten eller kärnkraft. Blir det någonstans en brist i nätet så finns inget alternativ för marknaden att välja.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-10-11 19:04:07 följande:
    Jo, eftersom min el är producerad på samma sätt som annan el är producerad i nätet är det inte svårt att ta reda på hur den är producerad.

    Jag vet inte vad du tror att du måste påstår att jag hävdar?

    Elproducenterna är inte desamma som elkonsumenterna (i huvudsak, men undantag finns) . Elproducenternas önskan är inte densamma som elkunsumenternas önskan.

    Elproducenterna vill ha anläggningar av olika typ för att producera el till sina kunder - det som styr enproducenternas önskan kan vara ilken affärsidé de har, vilkel energisektor de har sn verksamhet i och vilka möjlighetern de har att tjäna pengar med de olika typerna av anläggningar på olika geografiska platser och i olika politiska system.
    Vad jag ville få fram är om det är en fungerande marknad där vi betalande kunder genom våra val av produkter kan påverka vad som produceras och säljs.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-10-11 23:08:39 följande:
    Du har fel. 
    Vilka är de korrekta siffrorna?
    KillBill skrev 2021-10-11 23:08:39 följande:
    Just nu har Sverige en väldigt hög export av el till våra grannländer och det finns inget behov av att bränna olja.

    När elbolag har bränt olja beror det oftast på att man vill tjäna pengar på att exportera olje-el  och inte för  att elen behövs i Sverige.  
    Två meningar som säger emot varandra.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko