• Ju mer ju bättre

    Regeringens el-fiasko

    I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.

  • Svar på tråden Regeringens el-fiasko
  • Tom Araya
    Energiminister Khashayar Farmanbar (S) ljög om svensk kärnkraft och KU-anmäls därför av Sverigedemokraterna. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

    Som grund för det iögonenfallande påståendet hänvisar Farmanbar till en rapport som Sweco ska ha gjort på uppdrag av energibolaget Fortum. Men en kontroll som Sveriges radios 
    ?Kaliber? gjort visar att den påstådda rapporten inte existerar.

    Nu KU-anmäls därför energiministern för den grova kärnkraftslögnen.

    ?Det är angeläget att uppgifter och uttalanden som kommer från regeringen är korrekta och vederhäftiga. Mot bakgrund av ovanstående agerande och uttalande KU-anmäler Sverigedemokraterna statsrådet Khashayar Farmanbar gällande hans hänvisning till en rapport som inte fanns och dess förhållande till regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet?, skriver Sverigedemokraterna i sitt pressmeddelande.


    Det är andra gången i år som Khashayar Farmanbar KU-anmäls. I januari KU-anmäldes han av Moderaterna för uttalanden han gjort om kärnkraften.


    Jag är normalt sett inte en läsare av Samnytt. Länken till denna artikel fick jag från en sida om energiproduktion på Facebook, som jag är med i.

    Hävdade att elen blivit DYRARE med kärnkraft ? KU-anmäls » Samnytt

    Så långt jag kan se har artikeln tillförlitliga källor som grund för påståendena, annars hade jag inte delat den.

    Dagens industri skriver följande:


    Häromdagen kom forskningsinstitutet Energiforsk ut med en rapport som visade att en bibehållen elproduktion i södra Sverige hade påverkat de skenande elpriserna.


    Bland annat räknade rapporten med ett scenario där Ringhals två numera nedlagda reaktorer hade varit i fortsatt drift. Om så hade varit fallet, så hade priserna i södra Sverige under hösten varit 30 till 45 procent lägre.


    Khashayar Farmanbar anser dock att det finns andra beräkningar som visar på motsatsen.


    Från SD's hemsida:


    SD KU-anmäler Khashayar Farmanbar

    Nyligen granskade Sveriges radio bland annat bakgrunden till de höga elpriserna i programmet Kaliber med titeln ?Elchocken och ministerns omöjliga löften?. Under ett av segmenten i programmet berör man att statsrådet i en intervju i DN får en fråga om en rapport som han tidigare hänvisat till och som handlar om hur nedläggningen av Ringhals inte skulle ha påverkat elpriset.


    När Kaliber i P1 kontaktar statsrådets pressekreterare för att ta reda på vilken rapport som statsrådet syftat på, säger hon att det är en rapport som Sweco gjort på uppdrag av energibolaget Fortum. Men när man kontaktar Fortum visar det sig att rapporten inte finns.


    När sedan statsrådet blir konfronterad av Kaliber hänvisar han till en annan rapport. I slutändan visar det sig att han istället hämtat uppgifterna från en debattartikel, något hans pressekreterare uppger till Kaliber.


    Det är angeläget att uppgifter och uttalanden som kommer från regeringen är korrekta och vederhäftiga. Mot bakgrund av ovanstående agerande och uttalande KU-anmäler Sverigedemokraterna statsrådet Khashayar Farmanbar gällande hans hänvisning till en rapport som inte fanns och dess förhållande till regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

    SD KU-anmäler Khashayar Farmanbar | Sverigedemokraterna (tt.se)


    Enligt nedan länkade artikel påstår energiministern att Frankrike har större behov av kärnkraft än Sverige har p.g.a. sin vattenkraft. Men Frankrike har mer vattenkraft än Sverige.
    Dock saknas vissa källor eller källhänvisning i denna artikel.

    Här gör energiministern pinsam miss om fransk vattenkraft » Samnytt

  • Tom Araya
    Borta med vinden


    LEDARE
    UPPDATERAD: 2022-05-19 07:30
    PUBLICERAD: 2022-05-19 06:00
    Ur artikeln:
    Våra höga elpriser beror inte på Vladimir Putin. De beror på att vi med vett och vilja valt att i förtid avveckla så mycket planerbar kraft, framför allt kärnkraft. Vindkraft kan till sin natur aldrig väga upp eller ersätta dessa.

    Nu har till och med Sveriges Radio börjat syna dessa resonemang i sömmarna. Kaliber i P1 har gjort en föredömlig granskning av elpriserna och de tomma löftena om vindkraft som möjlig ersättare. Maja Lundbäck, expert på elsystem, säger i Kaliber att en stor faktor är att man lagt ner planerbar kraft i södra Sverige. Och då handlar det inte bara om kärnkraft utan också om till exempel kraftvärme.


    Varför gjorde man då det? 2015 höjdes effektskatten på kärnkraft och snart nog lades fyra reaktorer ner ? två i Oskarshamn 2019 och två i Ringhals 2019. Vattenfalls elproduktionschef Torbjörn Wahlborg säger till Kaliber att utan effektskatten hade Vattenfall aldrig tagit nedläggningsbeslutet.


    Då blir det ren desinformation när regeringsföreträdare genomgående brukar säga att nedläggningsbesluten skett på helt marknadsmässiga grunder. För man kan ju rigga systemen så att det bara kan bli ett önskvärt resultat. Och i avsaknad av ett statligt avvecklingsbeslut kan man ändå tvinga fram ett sådant. Det är regeringen experter på. Sedan kan man slänga den förmenta marknadsmässigheten i ansiktet på en opposition som brukar stå upp för just marknadsmekanismer. Men det blir så genomskinligt.


    Nuvarande energiministern Khashayar Farmanbar?(S) har sagt att vi kommer att märka positiv skillnad om bara ett par år, när det byggts havsbaserad vindkraft och elöverföringskapaciteten förbättras. Men det är rent struntprat. Att förbättra överföringskapaciteten kommer att ta mycket lång tid, och dessutom lär den el som produceras i Norrland komma till användning just där, med all ökning av elintensiv industri som byggs ut där.


    När det gäller vindkraft till havs så säger till och med Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi att tidigast är 2028 som vi kommer att se några nya vindkraftsparker. Svenska Kraftnät i princip samma sak. Utdragna tillståndsprocesser och tekniska svårigheter är bidragande orsaker. Sedan kommer havsbaserad vindkraft aldrig att kunna täcka upp för fyra kärnreaktorer, än mindre för det kraftigt ökade elbehov vi ser i framtiden. Även till havs är vindkraften väderkänslig och kan inte utgöra planerbar baskraft.


     


    Det enda som kan hjälpa vårt elbehov nu och i framtiden är ny kärnkraft, och gärna då med konceptet små modulära reaktorer som kan byggas snabbare och på fler platser. Men då måste det till lagändringar för i dag är regelverken medvetet hämmande just för att förhindra en utbyggnad. Det verkar dock S-regeringen (och dess stödpartier) inte intresserade av.


    Borta med vinden - NWT
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2022-05-21 05:47:33 följande:
    Borta med vinden - NWT
    Det NWT skriver är helt enkelt inte sant och det förstår man om man  undersöker prisutvecklingen på el i Finland.  Finland har haft samma prisuppgång på el som i Sverige och detta trots att man har startat upp sin största kärnkraftsreaktor Olkiluoto 3 under året.   Om det funnit ett uns av sanning i det NWT skriver borde det Finska elpriset sänkts och inte ökat lika mycket som i Sverige. 

    Så här ser elpriserna ut just nu. Som du ser så är elpriset i Finland väsentligt mycket högre än i Sverige. 

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Flash Gordon

    Hela debatten är så korkad. Den utgår från helt fel utgångspunkt - att energiförbrukningen ska minska.

    Vi ska ÖKA energiförbrukningen och vi kan göra det utan CO2-utsläpp genom att bygga nya kärnkraftverk.

    Vi behöver inte minska trafiken om vi kan ersätta förbränningsmotorn med batteri - ett batteri som kan laddas utan CO2-utsläpp tack vare kärnkraft.

    Utan bilen stannar Sverige!

    twitter.com/Ericson_ubbhult/status/1527212057162129409



    Blå och gul
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-05-21 14:30:15 följande:

    Miljöpartiet (Tovatt) erkänner att deras och Socialdemokraternas nedstängning av kärnkraft påverkat priset på el

    twitter.com/chrishantering/status/1526942377188917250


    Regeringen (S eller MP) har inte lagt ner kärnkraft i Sverige utan det är ägarna till kärnkraftverken som själva tagit beslut om att avveckla några reaktorer i förtid p.g. a. av bristande lönsamhet. Dessutom säger Tovatt att elpriserna har påverkats på marginalen av att ägarna lagt ner reaktorer. 

    Vad bedömer du är orsaken till att finländarna har fått se kraftigt stigande elpriser i år trots att man har startat upp en ny stor kärnreaktor i Olkiluoto? 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2022-05-21 18:05:46 följande:

    Något att diskutera:


    ">


    Vad tror du är förklaringen till att elpriserna i Finland ökat så kraftigt i år (flera månader mer än Sverige) trots att Finland  ökat sin kärnkraftsproduktion?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-05-21 20:20:22 följande:
    Vad tror du är förklaringen till att elpriserna i Finland ökat så kraftigt i år (flera månader mer än Sverige) trots att Finland  ökat sin kärnkraftsproduktion?
    Finland är ett underskottsområde och Olkiluoto har inte nått sin fulla produktionsförmåga än. Det kommer att dröja några månader innan man kan avgöra om elpriserna stabiliseras med hjälp av Olkiluoto.

    Man räknar med full produktion först i juli och det kan även behövas mer tid för att optimera distributionen.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko