Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-05-02 10:48:12 följande:

    Nu sattes sista spiken i kistan för kärnkraftsverksbygget i Pyhäjoki


    svenska.yle.fi/a/7-10016014
    Orsakerna har alltså inget med olika energikällors för- och nackdelar att göra!
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-02 20:24:57 följande:
    Jaså det menar du. Annars motiverar Fennovoima sitt beslut med betydande förseningar.

    Den 3:e finska reaktorn i Olkiluoto blev 13 år försenat och och kostnaden hamnade på närmare 90 miljarder, 300 % över budget.  Menar du att svårigheter att planera och budgetera för kärnreaktorer inte är en nackdel? 
    Förseningar och brister i planering är inget problem specifikt för kärnreaktorer utan mer typiskt för alla större byggprojekt i vår del av världen.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-07 10:56:29 följande:

    I stora delar av Sverige är priset för el just nu (den 7 maj kl 10:45) mycket lågt.  

    Sverige exporterar dubbelt så mycket energi som länderna Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen tillsammans måste importera. 

    Trots Sveriges mycket stora export så får innevånare i sydligaste Sverige betala ett högt elpris. Förklaringen är den gemensamma Europeiska el-marknaden som driver upp det Svenska elpriset i Sydsverige.

    Höga elpriser hos oss i Sverige beror oftast inte på bristande produktion utan på höga elpriser i bl.a. Tyskland och Polen där priserna drivs upp p.g.a. mycket höga priset på olja och gas som i sin tur beror på Rysslands attack på Ukraina. 


    Hur vill du förklara skillnaden på el-priset mellan norra och södra Sverige?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-07 15:45:05 följande:
    Jag tror att elområden och elöverföringskapacitet spelar roll för prisskillnaderna tillsammans med en elmarkad som inte är begränsad till enbart Sverige

    Med ett elområde och obegränsad elöverföringskapacitet inom Sverige skulle hela elområdet ha samma pris som det elområde som nu har det högsta priset.  
    Om priset blir lika högt i hela området med god överföringskapacitet, vad är då skälet till ett betydligt lägre pris i norr i nuläget?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-07 17:51:37 följande:
    Marknadskrafter - det finns gott om elproduktion i förhållande till konsumtion, elöverföring är begränsad och export/import med elmarknader med högre pris är begränsad.

    Med ett elomåde med obegränsad överföringskapacitet kommer prise att anpassas till priset på de marknader elhandeln kan verka inom - det har diskuterats i såväl branschmedia som dagsmedia.
    KillBill skrev 2022-05-07 18:05:00 följande:
    Priset styrs främst av tillgång och efterfrågan och när det finns marknader utanför Sverige som är beredd att köpa för högre pris än det svenska så ökar vårt vårt pris.  Ett bra exempel på hur marknaden fungerar är Norge. Innan Norge byggde den stora elledningen till Storbritannien betalade norrmännen ungefär samma pris i hela landet. Efter det att elledningen tagits i bruk får norrmän i södra Norge betala flera hundra procent mer för sin el. 

    Nedan ser du hur priset såg ut i går kväll. 
    Lågt pris i norr beror alltså på hög produktion!?

    Så det är alltså en kombination av brister i överföringskapacitet och brister i produktion som gör att priset är högre i söder än i norr!?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-05-09 20:33:09 följande:

    Berättigad fråga. Fortum som tidigare uttalat sig om SMR reaktorer har backat från tidigare uttalanden och pekar nu på att den typen av av reaktorer som tidigast kan vara på plats 2030 eller däromkring. Det är illa med politiker som ljuger för svenska folket såsom Ebba Busch gör. 


    Närmare 7700 solcellsparker av Solsidans storlek krävs för att ersätta enbart Ringhals.
    Hur lång tid tror du att det tar att bygga?

    Enligt Chalmersprofessorn Filip Johnsson skulle det kräva ca 170-400 vindkraftverk för att ersätta enbart Ringhals.
    Detta tvekar jag lite i, då Ringhals installerade effekt var 6189 MWe och levererar ca 75-80% av installerad effekt, medan motsvarande för vindkraft ligger på endast 3-6%.

    För att ersätta all svensk kärnkraft skulle det krävas 11 000-18 000 nya vindkraftverk (beroende på hur man räknar effektiviteten för vind- respektive kärnkraft).

    Hur lång tid tror du att det tar att bygga?


  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-08 09:50:44 följande:
    Så du letar efter luckor i resonemangen  - som när du tyckte/kände/tänkte att det var ologiskt att ecigg  inte minskade tobaksrökning - och försöker med dessa frågor sticka hål på verkligheten i tron att det är en ballong. 

    Det är framför allt priset på energi i angränsande anslutna  elhandelsområden som styr elmarknanden pris,  Det är så elmarknaden är uppbyggd. Gilla det eller inte.

    Som KillBill skrev tidigare  - när södra Norge anslöts till UK steg priset i Norges anslutna elområde till de nivåer som energipriset ligger på i UK.

    Det händer regelbundet att elen säljs till ett pris som ligger under produktionskostnaden, det beror på att det då  på elbörsen finns ett överskott av producerad el i förhållande till förbrukning. och produktionsenheter som inte kan stängas av och startas om till en större kostnad än förluster av låga elrpiser forsätter att pumpa ut el. 

    En kritik mot elmarknaden så som den ser ut nu är att marknadsmodellen inte motiverar elproducenterna att spara på resurserna- tex vattnet i vattenmagasinen, vattenkraften skulle ju kunna spilla vatten istället för stt köra det genom turbinen för att hålla sig inom vattendomarnas nivåer för att driva upp priset, med det tror jag inte att de får göra för att pressa upp priset.
    Din förklaringsmodell ger inte svaret på prisskillnaden mellan norra och södra Sverige, eftersom de är till varandra anslutna el-handelsområden.

    Kan du förklara hur den el-marknad Sverige idag är en del av, har lyckats åsidosätta den annars gängse marknadskraften att förhållandet mellan tillgång och efterfrågan styr priset?
  • Tom Araya
    Vindkraft nackdelar
    Det behövs många vindkraftverk för att ersätta kärnkraft, kolkraft, naturgas m.m

    Nackdelen med vindkraft jämfört med kärnkraft, kolkraft och naturgasverk m.m. är att det behövs 500 - 1500 vindkraftverk för att ersätta ett enda sådant kraftverk. Det gör att vindkraftverk syns på fler ställen i landskapet om vindkraften ska stå för någon betydande andel av elförsörjningen gentemot de andra kraftverken som det inte behövs alls lika många av.


    Att det behövs många vindkraftverk och att de står utspritt är dock också en fördel.


    Vindkraft kräver reglerkraft

    Vindkraften kan inte stå på egna ben eftersom det inte alltid blåser. Även om det förvisso alltid blåser något på högre höjd så är det ofta för lite för att vindkraften ska ge tillräckligt för att klara av ett lands effektbehov. Vindkraften är inte heller lämplig att reglera i större utsträckning. Det blåser när det blåser och det är då den ska användas och användas fullt ut. Detta eftersom bränslet är gratis, men kapitalkostnaderna är konstanta.


    Därför måste det finnas ca 80% procent av den installerade kapaciteten vindkraft i andra mer lättreglerade och billiga kraftverk som t.ex. vattenkraft eller i någon form av energilager. Detta för att klara elproduktionen när det inte blåser och samtidigt hålla kostnaderna nere när det blåser och reglerkraften får stå stilla.


    I Sverige finns redan en stor mängd reglerkapacitet, men andra länder med mindre vattenkraft har det svårare och vindkraft blir i sådana länder dyrare.


    Vindkraftverk låter och syns

    Vindkraftverk låter en del, avståndet till bostadshus måste vara tillräckligt långt för att det inte ska bli en betydande störning för de boende. Vissa tycker att vindkraftverk är vackra, andra tycker att de är irriterande fula. Förvisso gäller det även andra kraftverk, men det finns många fler vindkraftverk för samma effekt än de flesta andra energislag och de stör därför fler människor.



    Vindkraft nackdelar » Vindkraftsportalen
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-05-10 08:40:00 följande:
    Jovisst, i norr finns mer el men mindre överföringskapacitet och exportmöjligheter till angränsande högpriselmarknader.

    Elområdesindelningen, elhandelsbörsen, marginalprissättningen och kopplingen mellan elhandelspriser och övriga energipriser är just det som är marknadskrafterna inom elhandeln.

    Vad är det du inte förstår eller håller med om?
    Du svarar inte på frågan, hur förhållandet mellan tillgång och efterfrågan har trillat ur som kraft att påverka priset på el-marknaden?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko