Inlägg från: Rataxes |Visa alla inlägg
  • Rataxes

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2024-02-02 17:32:41 följande:
    Om du inte ser islamistiska diktaturer som föredöme bör du sluta upp med  lyfta fram byggkostnaderna i dessa länder som ett föredöme.  Byggkostnaderna är låga eftersom gästarbetarna i dessa länder behandlas som skit. 
    Själva byggnadsarbetet är en mindre del av kostnaden. Det går heller inte att bara ta in vilken byggjobbare som helst från gatan till ett sånt bygge. Det var inte gästarbetare från Bangladesh som t.ex. gjöt reaktorinneslutningarna om man säger så. 
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-02-04 09:57:23 följande:
    Driftstopp kan leda till sämre stabilitet i elnätet. Kärnkraften går bl.a  ner när det blir för varmt (ett problem som kommer öka i takt med klimatförändringarna) . Sedan resulterar tekniska problem i reaktorerna  ofta i långa perioder av stillestånd. Det har vi bl.a. annat fått erfara denna vinter. 
    Varmt vatten inträffar när efterfrågan på el är som lägst.
    Om ni inte sett till att 6 reaktorer lagts ner hade denna vinterns störningar inte märkts.
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-02-04 11:19:08 följande:
    Ni? Jag jobbar varken på Vattenfall, Uniper eller Fortum.  Som sagt. Klimatförändringarna leder till varmare vatten så problemen kan bli större i framtiden och detta samtidigt som vårt elberoende pga. elektrifieringen kommer bli mer jämnt fördelat under året. 
    Du tillhör det parti som medvetet fört en politik som stängt 6 reaktorer. Allt för att behålla Makten.

    Fortum var förresten det företag som ville driva O1 och O2 vidare. Dessutom var det Eon som på ner, Uniper fanns inte ens som företag då. Lär dig någonting innan du skriver din smörja.
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-02-04 14:14:25 följande:
     Eon ombildades till Uniper 2016.. 

    Frågan är varför du fortsätter att publicera desinformation om nedläggningar av OKGs kärnkraften? besluten fattades av ägarna. När det gäller politiska beslut så röstade M, KD och L för att INTE utreda en återstart av  Ringhals år 2019. Menar du att detta gjordes för att S skulle behålla makten :)
    Varför slår du dövörat till?

    Eon beslutade om nedläggning mot Fortums vilja. Det har jag skrivit om flera gånger. Fackföreningarna anlitade en konsult som ansåg att det var lönsamt att driva dem vidare. Eon ägs av tyskar som med påverkan av kräkml beslutat att avveckla all kärnkraft. 

    Är du säker på att du inte drabbats av demens?
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-02-04 14:14:25 följande:
     Eon ombildades till Uniper 2016.. 

    Frågan är varför du fortsätter att publicera desinformation om nedläggningar av OKGs kärnkraften? besluten fattades av ägarna. När det gäller politiska beslut så röstade M, KD och L för att INTE utreda en återstart av  Ringhals år 2019. Menar du att detta gjordes för att S skulle behålla makten :)
    2019 var det för sent att ändra beslutet om nedläggning av Ringhals 1 och 2. Ansökangarna var inskickade och mottagna av myndigheterna.
    Det är lika lätt att ändra ett sånt beslut som att få en såsse att förstå något överhuvudtaget.
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-02-06 12:05:06 följande:

    Mycket bra artikel i Svenska Dagbladet som pekar på att Sverige behöver mycket mer vindkraft. Det är enda lösningen på industrins ökade behov av energi fram till 2035. 

    www.svd.se/a/wA1gKA/vindkraft-enda-losningen-nar-industrin-skriker-efter-el


    Det förvånar mig föga att du höjer den där svadan till skyarna...

    Här hyllas Irlands elsystem, ett land i princip utan tung industri, nätstabiliteten bygger på eldande av torv (!) och fossilgas. En blåsig ö mitt ute i Atlanten. 5000 kWh/person i förbrukning mot 13 000 kWh för Sverige. 

    och sen det famösa batterilagret för bortåt en miljard, med den otroliga kapaciten motsvarande 3 sekunder av produktionen från Indalsälven. 


    Det är trist att även SvD blivit en megafon för aktivister...


    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-02-06 14:58:23 följande:

    Har du ens läst artikeln? SVD hänvisar till en professor på Chalmers tekniska högskola, Energiforsks VD och Energimyndigheten. Förstår du inte att det tar för lång tid att bygga kärnkraft för att tillgodose industrins energibehov?


    Jo, jag läste artikeln, den har även sågats totalt av flera sakkunniga. 


    Inbillar du dig verkligen att det går snabbare att bygga slumpkraft som kan tillgodose både systemtjänster och effektbehov? 

    Herregud så naiv man kan bli Tomte


    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Tom Araya skrev 2024-02-19 04:42:58 följande:

    Lite om den politiska historien om kärnkraft:

    Kärnkraftskatt/Effektskatt (som endast fanns på kärnkraft) infördes 1984 av regeringen Palme.
    År 2000 döps skatten om från kärnkraftskatt till effektskatt.
    Skatten höjdes sedan i omgångar...
    -S-regeringen Persson höjde skatten med 85% 2006.
    -Den Reinfeldt-ledda högeralliansregeringen höjde skatten med 24% 2008.
    -Den rödgröna regeringen ledd av Löfven höjde skatten med 17% 2015.
    -2017 sänktes skatten med 90% av samma regeringen som höjde den två år tidigare.
    -2018 avskaffas skatten genom en blocköverskridande överenskommelse under 2016.

    När skatten var som högst utgjorde den en tredjedel av produktionskostnaden.
    62 miljarder kronor totalt har kärnkraften betalat in till statskassan i enbart kärnkraft-/effektskatt 1984-2017.

    budgetpropositionen 2014/15:1där höjningen föreslås avstyrker en rad remissinstanser från höjningen, däribland: Ringhals AB, Forsmark Kraftgrupp och Projekt Basindustririket. Svenska Kraftnät (SVK) framför följande:
    "Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna vidare."
    En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4)." Konjunkturinstitutet anför följande: "Den föreslagna höjningen går långt utöver en prisutvecklingsjustering och motiveras främst av fiskala överväganden. Höjningen kommer att påverka kärnkraftbolagens lönsamhet med åtföljande effekter på produktionsbeslut, investeringsvilja, framtida elpriser och i förlängningen industrins konkurrenskraft."

    OKG meddelar nedläggning av O1 och O2 i Oskarshamn samt R1 och R2 i Ringhals, två månader efter effektskattehöjningen 2015.

    I januari 2016 varnade Vattenfall att effektskatten hotade att samtliga reaktorer i Sverige skulle läggas ned redan 2020

    Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg sade 2021 i SVT att hade det inte varit för kärnkraftsskatten så hade Vattenfall aldrig fattat beslutet om att förtidsavveckla reaktorerna R1 och R2 vid Ringhals. Enligt Sveriges Radio bidrog ovanligt låga elpriser vid tidpunkten till att höjningen av kärnkraftsskatten resulterade i nedläggningsbeslut av reaktorerna Oskarshamn 1 och 2 och R1 och R2 vid Ringhals.

    6 § i Lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet är den lag som åsyftas när man lite slarvigt uttryckt talar om lag mot utveckling inom kärnkraftsområdet.
    Kortfattat lyder lagen:
    "Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor."
    Lagen stiftades 1986 och kom att börja gälla fr.o.m. 1987 och fram till lagens avskaffande 2006.


    Bra sammanfattning. Tyvärr är forumsocialisterna faktaresistenta till 100% så deras snömos och dimridåer kommer att fortsätta.
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Digestive skrev 2024-03-17 14:46:27 följande:
    Det handlar dock även om effekten som gynnas (om jag minns rätt) av stadighet redan vid rotationsrörelsen och för det - under fortsatt expandering mot framtidens behov, som enligt prognoser, kommer att växa mer exponentiellt än linjärt - så behöver vi mer av en stabil elproduktion och/eller uppgradera infrastrukturen. Och billigt kommer inget att vara.

    Hur mycket el vinden än producerar vid ett givet tillfälle så behöver elen komma fram dit den behövs och när den behövs.

    Vindkraften kan även påverka effekten i nätet negativt om produktionen svajar för mycket och hamnar i otakt på olika håll.

    Vi har en del att göra.
    Det handlar mycket riktigt inte bara om kvantitet utan lika mycket om kvalitet. Väderberoende produktion ger inga systemtjänster som upprätthållande av frekvens, hantering av reaktiv effekt och  liknande. Till det krävs stora generatorer med rotationsmassa bakom. 
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Digestive skrev 2024-03-17 15:16:59 följande:
    Tack, kan bara bara elsystemet väldigt ytligt till skillnad från folk som har doppat huvudet sig i ämnet. Några tillrättalagda pusselbitar villar dock på, heh, yt-spänningen. *dada-dum-tss

    Jag visar mig själv ut.
    Flört

    Lite har ju fastnat hos mig efter 35 år i den branschen.

    Men det finns alltid de som tycker att de vet bättre fast de inte förstår skillnaden mellan energi och effekt. Fan vet om de ens förstår skillnaden mellan växelström och likström .
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Digestive skrev 2024-03-17 19:27:06 följande:
    Jösses! 😎 Damens far är och som troligen påpekat vid något tillfälle, en pensionerad civilingenjör som har spenderat karriären på kärnkraftverk (exakt vad han grejade med har jag ingen aning). Du verkar ligga hack i häl.

    Vederbörande hade flera arbetsuppdrag i exempelvis Saudiarabien där pengen var hyggligt generös - få dock inte för dig någonting, du behövs här. 😁
    Nej för tusan,  jag har tidigare kollegor som jobbar i UAE's nybyggda verk. Trots att de tjänar dubbelt så mycket som jag känner jag absolut noll lockelse till det. Mentaliteten i den regionen är motbjudande för en libertarian.
    Däremot skulle jag kunna tänka mig att avsluta arbetslivet som välbetald konsult i Finland. Får väl se hur det går med det här landet... Som finsktalande/tvåspråkig öppnas många dörrar där.
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Digestive skrev 2024-03-17 22:21:06 följande:
    Se där, tackar. Trodde att det blåste som mest under hösten och våren.

    Det låter dessutom bra då det är under vintern som vi har störst elbehov. *dubbelkollar påståendet för säkerhets skull* Mm... 🥳

    Ingen har påstått att det inte blåser på vintern, även om vissa inbillar sig det.


    Problemet är att när det är som kallast under vintern blåser det som minst, elbehovet är då som störst. 
    När det var -42 i Älvsbyn i vintras blev det strömlöst... Inga vindkraftverk roterar vid de temperaturerna. 
    Det händer även att högtryck parkerar över norra Europa under vintern vilket innebär att det i princip är stiltje även till havs under några dagar. 

    Den så omhuldade "energilagringen" är än så länge en utopi. Åtminstone i den skala som skulle krävas för att lagra vindkraft när det blåser optimalt. 
    I verkligheten består energilagring i stor skala av precis samma slag som jag har hemma, dieseldrivna generatorer. (Karlshamnsverket) 


    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Digestive skrev 2024-03-18 22:18:28 följande:
    Jag kan tänka mig att det är så.

    Ok, då är jag med och visst är det lite skrämmande att folk - hela vägen in i riksdagen - vill lägga landets framtid på ett hopp om att lagringstekniker får tekniska revolutioner från klar himmel.

    Det måste vara givande för dig att husera den här tråden och bland meningsmotståndare som tror att stabil elproduktion säger någonting om hur robust kraftverket är mot driftstörningar. 😁

    Jag vet inte om det är så värst givande att gång efter gång försöka förklara fakta för faktaresistenta Drömmer Det har väl istället blivit att man ignorerar hela det där gänget i möjligaste mån istället för att ödsla tid på att läsa samma inlägg gång på gång...


     


    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Tom Araya skrev 2024-03-30 20:24:07 följande:
    Du vet väl att Vattenfall är statligt ägt och att det således är vi skattebetalare som står för riskerna?
    Sojavänstern tror att skattepengar är gratis. 
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Mentat skrev 2024-04-12 10:33:07 följande:
    Han måste ju inte nödvändigtvis ha fel, men för sammanhangets skull kan det vara intressant att känna till att Mycle Schneider inte direkt är någon opartisk expert, utan tydligen en anti-kärnkraftsaktivist: Right livelihood award for anti-nuclear activists | Wise International
    Vilken förvåning att just denna person skulle uppmärksammas av vederbörande 🤡
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    KillBill skrev 2024-04-12 11:32:00 följande:
    Nu är det iofs Svenska Dagbladet (M) som uppmärksammar  kärnkraftsexperten Mycle Schneide. Schneide har bla annat varit rådgivare till den franska regeringen (det land i Europa som har mest kärnkraftsenergi). 
    Det är journalisten Birgitta Forsberg som uppmärksammar antikärnkraftsaktivisten. 
    Hon skriver även för såssemegafånen Aftonlatrinen. Är hon moderat när hon skriver för SvD och såsse när hon skriver för aftonlatrinen? 🤡
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Rataxes
    Digestive skrev 2024-04-27 14:40:38 följande:
    Förmodligen och jag lägger såklart viss skuld på de övriga partier också, när det begav sig, även om sittande regering självklart är ansvariga för sin egen budgetproposition.

    Så rakt gick tyvärr inte till utan 2016 så beslutade man om att trappa ner effektskatten fram till 2018.

    Tänk att så få år kunde göra sådan skada - menar inte att spä på någon slags skuld med det sagt, det är helt enkelt starkt kaffe. Ett av de mer robusta elsystemen i Europa (i sin helhet) sänktes i söder ner till den Europeiska botten, på blott några år. Som gjort av porslin och utan varningssignalerna från experterna på området så hade man troligen inte noterat höjningen av effektskatten och än mindre funderat över situationen som så. Ett snedsteg av någonting så abstrakt som politik, och i praktiken så skulle det inte förvåna om konsekvenserna märktes/märks av på kontinenten...

    Inte alls lätt vunnet men ack så lätt förgånget. Oavsett våra åsikter så får vi hoppas på att E4 snarast kan stärkas/bli återställt. Ett robust söderland är väldigt, väldigt bra att ha i dessa tider - med krig i närheten, med ett NATO-medlemskap som kräver sitt och såklart för området i sig.

    Hmm, är det någon som vet hur beroende Gotland är av E4? Man vill ju hoppas på att elförsörjningen har gjorts välbalanserad mellan E3 och E3 genom historien.
    Gotland försörjs via kabel från Västervik, Elområde 3.
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko