Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya
    theotherone skrev 2022-08-14 15:35:48 följande:
    Nu argumenterar du emot vedertagen kunskap som man fick lära sig i skolan. Så länge träden tillåts växa i samma utsträckning som de eldas upp blir det ingen nettotillförsel.
    Om man fäller ett träd och eldar upp det så att CO2 frigörs i atmosfären istället för att trädet står kvar och tar upp CO2, så borde det påverka miljön i den mån frigjord CO2 gör det.
  • Tom Araya
    theotherone skrev 2022-08-14 16:25:19 följande:
    Fast kolcykeln fungerar inte så, man måste ha ett bredare perspektiv. Snarare så här:

    Om du har en skog med 100 träd där du fäller och eldar ett träd om året samtidigt som skogens totala biomassa är konstant p.g.a. tillväxt, då har du inte tillfört någon koldioxid till atmosfären genom att elda trädet. Om du inte sågar ner och eldar trädet kommer träd i skogen att falla ändå, och dessa träd tillför då samma mängd koldioxid till atmosfären via sin nedbrytning som om du hade eldat upp dem.

    Kom igen hörni - detta fick man lära sig i skolan!
    Den ekvationen går bara ihop om tillväxten håller samma takt som du eldar upp träden. Det blir inte mycket värme i den kaminen då.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-14 23:31:44 följande:
    Finland har en inte oväsentlig del av sin energiförsörjning baserad på trädprodukter 

    Men de planerar ju så bra

    År 2020 var 28%av Finlands energiproduktion baserad på trädprodukter.  2019 var det 21%
    Ja, Finland planerar för att ordna med självförsörjning av el och komma bort från ved och fossila bränslen samt beroende av Ryssland, det är jäkligt bra planering jämfört med Sverige, även om Finland i sitt utgångsläge ligger långt efter oss.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-14 23:50:33 följande:
    Ja, Sverige planerar ju inte att komma bort från rysk energi
     
    Hur mycket rysk energi finns det i Sverige egentligen?
    Beroende av Ryssland handlar inte bara om bränslet utan även hur vår el-marknad i stort påverkas av Ryssland.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-15 00:02:23 följande:
    För Finalnd som planerar så bra handlar det om direkt elimport, gas och oljeimport samt hur deras el-markad i stort påverkas av Ryssland. 

    Bra planerat 

    Solig
    Men jag sa ju att Finland har ett sämre utgångsläge, det behöver inte upprepas och är inte likställt med planeringen för framtiden.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-15 11:48:31 följande:
    OK - jag förstår . Finland har satt sig i en situation tidigare (genom dålig planering kanske) som är sämre än Sveriges situation och nu har Finland gjort en ny plan som ska ta dem till en bättre situation.

    Finland planerar mycket bättre än Sverige  Solig
    Ja, jämfört med Sverige som har gjort/gör tvärt om över tid.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-15 11:56:04 följande:
    Tom Araya skrev 2022-08-15 10:48:20 följande:
    Men jag sa ju att Finland har ett sämre utgångsläge, det behöver inte upprepas och är inte likställt med planeringen för framtiden.
    Finland avbröt för några månader sedan bygget av kärnkraftverket Hanhikivi 1. 
    Det innebär att Finland till skillnad mot Sverige, under överskådlig tid, kommer  producera mindre el än vad Finland förbrukar d.v.s Finland är och kommer att vara nettoimportör av el. 
    Det hade de mycket goda skäl till och än så länge är inte inte projektet avvecklat, utan lagt på is i väntan på att finna en ny reaktorleverantör.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-15 15:28:41 följande:
    Får inte så länge sedan spelade för dig ingenting med intention, avsikt någon som helst roll - det enda som räknades var resultatet. 

    Nu gäller plötsligt ett annat paradigm, det faktiska resultatet att Finland har en sämre situation och under en överskådlig tid kommer att ha en sämre situation delvis pga tidigare usel planering räknas tydligen inte längre.

    Så finns det någonting som avgör att ibalnd räknas enbart resultatet och ibland räknas inte resultatet utan enbart intention och planering räknas?

    Är det i sig kärnkraft eller land eller politiskt parti som ursäktas resultatet? Eller kanske någonting annat?

    Det här är spännande resonemang som skiftar fram och tillbaks från din sida. Vad som styr detta är intressant.
    Det kommer att komma goda resultat ur Finlands energipolitiska plan. De visar att de inte bara har intentioner, utan också i praktiken genomför vad som behövs. Men än har de lång väg kvar att nå målen.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko