Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Kan min sambo vara föräldra ledig även om jag är hemma

    Anonym (h) skrev 2020-11-23 22:18:39 följande:

    Fram tills att barnet är 18 månader har man rätt att vara ledig från arbetsgivaren utan att ta ut föräldrapenning. Så är barnet yngre än så är det helt ok att du bara tar ut fyra dagar i veckan (eller mindre).

    Är barnet över 1 år är din sgi bara skyddad om du tar ut 5 dagar i veckan (alternativt fyller upp de dagar som du inte arbetar. Skulle du arbeta 2 dagar i veckan räcker det alltså att ta föräldrapenning 3 dagar). Det räcker med att du missar detta EN vecka så nollas din sgi. Vilket betyder lägsta förädrapenning och ingen sjukpenning vid sjukskrivning. Så jag vill verkligen råda dig att inte sabba din sgi.

    Om du/ni tänkt vara hemma länge så är ett tips för att skydda sgi att studera 50% på distans. 50% studier skyddar nämligen hela sgin


    Får jag ställa en följdfråga på det, jag har aldrig sökt upp info just om studier eftersom det inte varit relevant innan.
    Annars upplever jag att jag har bra koll på lagar och regler
    Men så här, jag har en treårig son. Jobbar deltid just nu men har skyddat SGI'n sen jag kom tillbaka efter f-ledigheten.
    Nu har jag för avsikt att börja plugga. Om jag söker tjänstledigt för studier på heltid och läser kurser motsvarande  100% men tar bara studiemedel på 50% - är min SGI är helt skyddad ändå?
    Och om jag söker och blir beviljad tjänstledigt 100% men tex. bara läser 75% (eller 50%) och tar studiemedel 50% - vad händer då?
  • Anonym (Ellen)
    Anonym (h) skrev 2020-11-24 08:52:41 följande:
    From augusti 2018 så behlvde man inte ta studiemedlet för att sgi ska vara skyddad. Det räcker att det dun studerar är berättigat csn för att sgi ska vara skyddad.

    Så om du läser en csn-berättigad kurs/program på minst 50% så är hela sgi skyddad
    Tack för svar!!
  • Anonym (Ellen)

    Tack för de svar som ni utvecklat!!
    Reglerna kring vad man har rätt till rent arbetsrättsligt har jag koll på. 
    Min chef och jag har redan haft den dialogen. Går jag vidare och söker ledigt för studier kommer de att behöva ersätta min tjänst, med motsvarande heltid. Så jag tror inte att min chef i det läget bryr sig så mkt om hur många % jag studerar. Men det kommer jag att vara ärlig med, vilka kurser jag tänkt studera och med vilken omfattning. Jag skulle i och för sig kunna säg att jag tex läser 75% men behöver vara ledig helt för att klara mina studier, där har ni en poäng.

    Det jag var mest ute efter var dock SGI-skyddet.
    För enkelhetens skull har jag inte tänkt att blanda in någon f-ledighet. Möjligen någon dag för att täcka mellan terminerna. Alternativt så går jag in och jobbar då, om behovet finns.

  • Anonym (Ellen)
    Seven Costanza skrev 2020-11-25 06:00:46 följande:

    Du behöver inte använda föräldrapenning mellan terminerna - om du ska studera terminen efter är SGI skyddad.


    Ännu ett stort tack!
    Blir detta aktuellt så ska jag se till att läsa på ordentligt.
Svar på tråden Kan min sambo vara föräldra ledig även om jag är hemma