• AndreaBD

    Hur funkar smittspårning för covid?

    Anonym (myself) skrev 2020-11-25 09:56:28 följande:
    Märks inte - min kollegas fru har varit covid-positiv (hon själv valde att göra ett test trots att flera av hennes kollegor var smittade, ingen kontaktade henne för testning) och han har varken blivit kontaktat eller erbjuden testning trots att de bor tillsammans. Det är i Stockholm...
    Det kan stämma, man kontaktar bara den personen som är smittat (via SMS)  som så måste fylla i en blankett med kontakterna. Men man räknar väl med att den smittade själv kontaktar folk, framför allt om det är familjemedlemmar eller kollegor.  

    Jag kan tänka mig att de blir aktiva själva när det är potentiellt många som kan ha smittats. Någonstans tycker jag det är vettigt, för man skulle inte hinna med kontakta alla enskilt. För mig krävdes det ju bara ett inlägg på facebook för att min idrottsklubb, dvs. tränaren, skulle börja fundera på vem som kan ha smittats, m.m. Det är ju faktiskt vettigare än om någon sätter igång och försöker reda ut alla medlemmar och deras nära och kära. Det kan ju t.ex. tränaren mycket lättare göra.
  • AndreaBD
    Anonym (Anna) skrev 2020-11-25 06:24:52 följande:

    Vi har ingen smittspårning för covid. 


    Det stämmer ju inte alls. Du har inte lyssnat på någon presskonferens.
  • AndreaBD
    Anonym (Karin) skrev 2020-11-25 11:04:37 följande:

    Hur blir det om man jobbar som undersköterska inom vården och träffar många patienter, ska dem också kontaktas trots att man bara mött dem Max 5 min?


    Det kan jag inte tänka mig...
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-25 13:17:34 följande:

    Man har skyldighet att berätta för sina hushållskontakter. Andra sol kan ha smittats har indexfallet ingen skyldighet att informera utan det ska skötas av den som ansvarar för smittspårningen. I vissa fall om det bedöms lämpligt och indexfallet godtar det så kan informationsplikten överlämnas på indexfallet. Men någon skyldighet föreligger inte för den enskilda individen.


    Men man bör förstås inse att smittspårare omöjligt kan hinna göra allt i nuläget och att man bör hjälpa till och informera sina kontakter själv. 
  • AndreaBD
    Anonym (AI) skrev 2020-11-25 14:01:17 följande:
    Och det är väl därför som många länder använder sig av teknologi och appar, som faktiskt har en möjlighet att genomföra uppgiften. Som privatperson (eller för den delen undersköterska) är det i princip omöjligt att kontakta alla som du har delat hiss, buss eller affär med. 
    Det är klart, men de säger ju att man måste vara längre tid tillsammans med personer i sluta utrymmen för att smittas. Det finns förstås inga garantier, men allra oftast lär det vara så. Och om man redan har inskränkt sina fysiska kontakter betydligt, så kan man inte ha så svårt. 

    Jag delar inte hiss med någon, men det kan ju finnas folk som t.ex. jobbar i höghus. Jag skulle gå i trappan om det är görbart. 
  • AndreaBD
    EpicF skrev 2020-11-25 14:30:44 följande:
    Nackdelen med att de som är positiva själva ringer runt till sina förmodade närkontakter är att det kan skapa panik och att folk då testar sig helt utan grund eller att de testar sig för tidigt.
    Äsch, det är väl bra om de är försiktiga. 
  • AndreaBD
    EpicF skrev 2020-11-25 16:23:06 följande:
    Inte om de är smittade och testar för tidigt och då får ett falskt negativt svar. Det är inte bra.
    Då får de väl testa sig en gång till om de får symptom senare.
  • AndreaBD
    mari123 skrev 2020-11-26 03:43:12 följande:
    Mycket testande blir det. På vår VC får folk som ska testa sig för Corona stå utomhus och testa sig genom ett öppet fönster! Inga köer dock efter vad jag noterat som passerar dagligen.  Alla andra patienter trängs inomhus. Man hoppas ju att det inte kryllar av smittade utan symptom därinne......!
    Vi fick köra fram med bil och det kom en kille med bra skyddskläder på och gav oss påsar med test-kit i. Sedan kom han igen för att hämta det. Dvs. vi fick stoppa pinnen i halsen själva. 
  • AndreaBD
    CarolusRex skrev 2020-11-25 17:19:35 följande:
    Det är ingen riktig smittspårning man har i Sverige. Det är inte så det fungerar i Finland och Norge. Där har man personal som sköter om spårningen. Att lägga över ansvaret på den smittade fungerar inte, väldigt många struntar i att kontakta nån alls då. Det måste du ju se med egna ögon? Att det inte går så bra för Sverige?
    Det finns en mycket enkel anledning: Man hinner inte spåra på det sättet som Finland och Norge gör när man väl får ett större antal fall. Man försökte i Sverige i våras, men hann inte alls med. Även i Tyskland - där de har satt värnpliktiga på den uppgiften - hinner man nu inte med, trots att man där har verkligen mycket folk som gör det. Det blir ju snabbt 10.000 tals då. 
  • AndreaBD
    Anonym (Norge) skrev 2020-11-26 08:57:41 följande:
    Inte konstigt att smittan härjar och sprids okontrollerat i Sverige då.
    ??? Jag tyckte det fungerade väldigt bra. Vi testade positivt också, så vi gjorde rätt. Menar du att folk skulle göra fel och testa negativt trots att de är smittade? Det var så många här som testade sig att test-kapacitet gick i taket och man inte kunde testa sig i flera dagar. Plus att det tog två dagar att få komma dit och två dagar för att få resultat.

    Det är lätt för dig att säga. Så länge ni har låg smittspridning så kan ni göra på annat sätt, men så fort ni kommer upp i sån smittspridning som här, så har man inte kapacitet att göra det. Plus att riskerna är ju stora, om man går till vårdcentralen, att man smittar andra. Det här var väldigt säkert, att man inte smittar andra (under själva testningen). 
Svar på tråden Hur funkar smittspårning för covid?