Inlägg från: Anonym (Norge) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Norge)

    Hur funkar smittspårning för covid?

    AndreaBD skrev 2020-11-29 19:57:38 följande:

    Du kanske verkligen är naiv? Nej, det har aldrig varit den huvudsakliga strategin. Möjligtvis reservoptionen om inget annat fungerar. 

    Och vet du vad? Det vi vet nu om karantän och isolering och social distans, det praktiserade man redan under pestepidemierna på medeltiden. Det har inte ändrats mycket sedan dess. Smittsamma virus är jäkligt farliga fortfarande, och det vet Tegnell. Han har ju varit med under Ebola-epidemier i Afrika. 


    Jo, det var den huvudsakliga strategin. Du som bor i Sverige måste väl kunna läsa och veta vad strategin var? Jag som bor här i Norge vet utmärkt vilket strategin Sverige hade/har. Det är bara att googla.ö om man är osäkert på var man ska läsa.

    Ja, eftersom man har praktiserat det redan på pesttidens borde Sverige definitivt följa det även nu.

    Tegnell verkar dock ha missat att covid-19 är ett smittsamt, farligt och dödligt virus. Trots sin stora Ebola-kunskap... pinsamt är vad det är.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 20:58:54 följande:

    Du, sluta nu. Nu har du suttit här och varit väldigt otrevlig. Det där med Ebola-kunskap fastnade tydligen på din näthinna. Och den kritiken kan du kasta på mig, för det var jag som skrev det.

    Jag vet inte vad ditt syfte är med din otrevliga attityd.

    Men jag blir inte förvånad, jag har ju läst norska tidningar och det haglar med spydigheter om Sverige.


    Jag har bara sagt ren fakta. Inga spydigaheter om Sverige.
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 21:08:42 följande:

    Nu ser jag att det är fler som har skrivit om Tegnells Ebola-kunskap. Men lägg ner din otrevliga attityd.

    Jag säger som du sade till mig.

    Chilla!


  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 21:30:54 följande:

    Jo, det har du. Du sitter här och vräker ur dig otrevligheter. Och vi har ALDRIG haft flockimmunitet som strategi i Sverige, någonsin.

    Och varför tycker du att det är pinsamt om hur och vad vi gör i Sverige, du bor ju inte ens här.


    Tegnell och folkhälsomyndigheten har haft den strategin; långsam smittspridning för att uppnå flockimmunitet. Det fakta, inga otrevligheter.

    Jag är svensk och därför så tycker jag att det är pinsamt. Det borde du med tycka.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 21:53:36 följande:

    Nej. Du har fel. Det har aldrig varit så, men du har bestämt att Sverige har den strategin. Så vad jag tycker är ointressant för dig.

    En sak däremot som jag är ganska säker på, är att det nordiska samarbetet har fått sig en rejäl törn.


    Jag har inte bestämt det, Folkhälsomyndiheten bestämde det.

    Det nordiska samarbetet har nog fått sig en lite törn. Och det beror till stor del på att Sverige har haft en strategi som går emot allt sunda förnuft och gjort att bla gränshandeln är stängd/icke-existerande samt att det har blivit något svårare och krångligare för pendlare från Sverige.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 22:18:17 följande:

    Men en sak vet jag. Att Sverige höll sig till den pandemiplan som länderna hade kommit överens om innan det bröt ut.

    Läs det om det är av intresse.

    Jag vill inte åka till Norge längre, jag känner mig inte välkommen där.

    Som du säkert förstår, så är det ju inte Sveriges befolkning som hyser agg mot norrmän, utan tvärtom.

    Men vi har ju gjort något gott, vi förhandlade fram vaccin till Norge och det tackade Erna Solberg för, ändå något. Så helt värdelösa är vi inte som land.


    Så länge du inte har covid-19, uppvisar negativt test samt håller 10 dagars karantän på karantänhotell så är du välkommen. Ingen här som har emot svenskar, men de flesta har inget förtroende för Tegnell och hur han har misskött hanteringen av pandemin. Norrmännen hyser agg mot Sveriges strategi och mot Tegnell, inte svenska i övrigt.

    Från början var det enbart en epidemi som senare blev en pandemi, där Sverige då tyvärr inte gjorde allt för att minska smittspridningen och få kontroll på smittan.

    Förhandlar fram vaccin till Norge? Nej, däremot köper de upp extra dosor och säljer sedan till Norge eftersom borge är utan för EU. Vilket de även gör till Island.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-29 22:43:02 följande:

    Ja så.... och dessa normala människor kan nämna alla personer som de har åkt buss med? Och om de jobbar i en bank eller affär så kan de ange varenda kund? Och du tror att vi tror på detta? Vet du vad... nu tror jag faktiskt inte längre alls på att du jobbar med smittspårning. Jag har ju misstänkt ett tag att det inte kan stämma, men det här avgör ju saken. Även finnarna som är så duktiga hittar ju högst i  2/3 av fallen. 


    Om en smittad har åkt buss så vet denne tidpunkt och vilken buss. Då går det ut meddelande via avisen och bussbolaget hemsida om att alla som varit på aktuella buss ska vara obs på syntomer, ta test på dag 7 samt ta kontakt med koronatelfonen. Vilket alla faktiskt gör. På telefonen skrivs de in i ett system och man får då översikt över ett smitta. (Samma gäller med flyg, men där kan de som suttit nära få 10 dagars karantän). Även tog går till på samma sätt. På så sätt hindrar man okontrollerad smitta. Samma gäller bank, affär, och andra offentliga ställen.

    Vårdcentraler (öegesenter och helsestasjoner) får de som varit där aktuella tidpunkten besked via sms av kommunen. Det är dock lättare eftersom legesentret/helsestasjonen själva har kontroll på vilka som varit där aktuell tid.

    Det är så vi jobbar. Vilket har visat sig effektivt och bra.

    Du får tro vad du vill. Jag jobbar heltid på med smittspårning och kornatelefon, så vet hur vi gör. Och från att pandemin startade så har vi lyckats få fram smittkällan till samtliga smittade i kommunen (och de som utanför kommunen med följs upp av oss). Så jag har sror insikt i hur smittspårning går till i Norge.

    Några gånger har vi satt så många som runt 200 personer i karantän (med test på dag 7) eftersom de har varit i ex samma träningsanläggning som en bekräftat smittad person.

    Finnarna gör på ett helt annat sätt än vad vi gör. Vi har gått rätt hårt åt när det gäller att sätta närkontakter i karantän.

    Sedan finns det absolut en och annan som glider igjenom i första skedet (ex om de har åkt buss) men de fångas upp när de själva får syntomer blir bekräftat smittade. Då är det lite detektivarbete, men det går i hop i slutändan ändå.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-29 22:47:19 följande:

    Inte bara har jag läst artikeln, utan jag har fått nog av din okunskap och otrevlighet. Det finns tidningar, det finns internet. Den som vill informera sig gör det.


    Ja, det finns tidningar och internet. Men kunskap kommer av det jag jobbar med. Tidningen eller internet kan inte ange hur vi jobbar.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 22:47:41 följande:

    Jag kommer aldrig att åka till Norge någon mer gång. Varför skulle jag det.

    Om du/ni hyser agg till Sveriges strategi, så är det väl befolkningen ni hyser agg till.

    Nej tack. Jag åker hellre till något mer vänligt sinnat land utan agg och fördomar.

    Jo, det förstår jag också att ni betalar för vaccinet, men Sverige hjälper ju Norge med det

    Och jag vet att Island får ta del av vaccinet också, mot betalning, självklart.


    Finns väl ingen som tvingar dig att åka hit? Alla besöker de länderna de vill, helt frivilligt.

    Agg och fördomar? Varken jag eller mina kollegor, familj och vänner hyser agg eller har fördomar mot svenskar. Vi är bara stolta och glada över de svenskar som kommer hit och jobbar eller på besök och somm faktiskt tar alla regler och rekommendationer på allvar även om det innebär mycket testing och karantänplikt.

    Det enda de flesta här är irriterade på det är dusten Tegnell. Vi norrmän önskar innerligt att gränserna öppnar eftersom vi vill till Sverige. Men så länge dusten Tegnell styr så lär det tyvärr dröja innan Sverige får ber sitt smittal och blir gult igen.
  • Anonym (Norge)
    AndreaBD skrev 2020-11-29 22:50:40 följande:

    Tja... man måste också kunna tänka.... du verkar dra väldigt märkliga slutsatser av det mesta. Och OM du KÄNDE TILL vad man gör/har gjort sedan pesttider, så skulle du inte påstå att Sverige agerar emot. 


    Sverige sätter inte närkontakt i karantän i 10 dagar eller ber dem testa sig på dag 7.

    Eftersom du påstår att de redan då hade karantän och isolation tog jag för givet att Sverige borde agera på det sättet nu också men de gör inte det.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 22:54:45 följande:

    Och hen som jag är tillsammans med åker gärna till Sverige. Hen skäms för vad hen har läst norska tidningar.

    Och hen är hjärtligt välkommen till mig.


    Och får karantän på hemvägen (antigeni ägd bostad eller på karantänehotell). Finns absolut de som kan ha hemmakontor i 10 dagar under karantänetiden och då inte förlorar lön. Själv har jag inte möjlighet till det och då avstår jag. Och jag avstår även eftersom jag vid resa till min familj utsätter mig för onödig smittorisk eftersom det länet har ett högt smittal. Och för att jag tekniskt sätt inte "får lov" att åka eftersom jag är hälsopersonall.

    Jag undviker att läsa vad som står om Sverige i norska tidningar, har inget behov av det. Jag får den infon jag behöver om Sverige via jobbet (som får det av regeringen och fhi).
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 23:10:41 följande:

    Du, jag läste om mobbingen utav svensk sjukvårdspersonal, utfrysning utav svenska barn på dagis mm i Norge.

    Skamligt, kallar jag sådant. Så mycket för den stoltheten av Svenskar.


    Ja, jag läste också det. Vare neråt oslohållet. Fruktansvärt om du frågar mig. Händer inte i den kommunen jag bor i eller andra kommuner jag är ofta i. Här är vi bara glada av svenskar som kommer och jobbar, både inom vården och i övrigt. Är många svenskar som bor här, både permanent och som pendlare. Och många som har stugor i Sverige.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 23:10:41 följande:

    Du, jag läste om mobbingen utav svensk sjukvårdspersonal, utfrysning utav svenska barn på dagis mm i Norge.

    Skamligt, kallar jag sådant. Så mycket för den stoltheten av Svenskar.


    Ja, jag läste också det. Vare neråt oslohållet. Fruktansvärt om du frågar mig. Händer inte i den kommunen jag bor i eller andra kommuner jag är ofta i. Här är vi bara glada av svenskar som kommer och jobbar, både inom vården och i övrigt. Är många svenskar som bor här, både permanent och som pendlare. Och många som har stugor i Sverige.
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 23:10:41 följande:

    Du, jag läste om mobbingen utav svensk sjukvårdspersonal, utfrysning utav svenska barn på dagis mm i Norge.

    Skamligt, kallar jag sådant. Så mycket för den stoltheten av Svenskar.


    Ja, jag läste också det. Vare neråt oslohållet. Fruktansvärt om du frågar mig. Händer inte i den kommunen jag bor i eller andra kommuner jag är ofta i. Här är vi bara glada av svenskar som kommer och jobbar, både inom vården och i övrigt. Är många svenskar som bor här, både permanent och som pendlare. Och många som har stugor i Sverige.
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 23:10:41 följande:

    Du, jag läste om mobbingen utav svensk sjukvårdspersonal, utfrysning utav svenska barn på dagis mm i Norge.

    Skamligt, kallar jag sådant. Så mycket för den stoltheten av Svenskar.


    Som sagt, här har vi i princip ingen smitta som är kopplat till svenskar eller de som besökt Sverige. Senast vi hade bekräftat smitta från Sverige var i mars/april, och det var dock vårdpersonal. De blev uthängd i tidningen (dock inte med namn, men med arbetsplats och vilket bm-företag) vilket både jag och mina kollegor reagerade starkt på. Ansåg inte att det var ok!
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 23:19:16 följande:

    Vi vet allt det där med karantän. Vi fixar det. Du behöver inte vara orolig att hen skall sprida någon smitta till Norge.


    Nej, jag oroar mig inte. Varför skulle jag? Alla som åker till Sverige är medvetna om reglerna och håller dessa regler om karantän och test (är minst 20 000nok i bot annars...).
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Norge) skrev 2020-11-29 22:56:38 följande:

    Om en smittad har åkt buss så vet denne tidpunkt och vilken buss. Då går det ut meddelande via avisen och bussbolaget hemsida om att alla som varit på aktuella buss ska vara obs på syntomer, ta test på dag 7 samt ta kontakt med koronatelfonen. Vilket alla faktiskt gör. På telefonen skrivs de in i ett system och man får då översikt över ett smitta. (Samma gäller med flyg, men där kan de som suttit nära få 10 dagars karantän). Även tog går till på samma sätt. På så sätt hindrar man okontrollerad smitta. Samma gäller bank, affär, och andra offentliga ställen.

    Vårdcentraler (*öegesenter och helsestasjoner) får de som varit där aktuella tidpunkten besked via sms av kommunen. Det är dock lättare eftersom legesentret/helsestasjonen själva har kontroll på vilka som varit där aktuell tid.

    Det är så vi jobbar. Vilket har visat sig effektivt och bra.

    Du får tro vad du vill. Jag jobbar heltid på med smittspårning och kornatelefon, så vet hur vi gör. Och från att pandemin startade så har vi lyckats få fram smittkällan till samtliga smittade i kommunen (och de som utanför kommunen med följs upp av oss). Så jag har sror insikt i hur smittspårning går till i Norge.

    Några gånger har vi satt så många som runt 200 personer i karantän (med test på dag 7) eftersom de har varit i ex samma träningsanläggning som en bekräftat smittad person.

    Finnarna gör på ett helt annat sätt än vad vi gör. Vi har gått rätt hårt åt när det gäller att sätta närkontakter i karantän.

    Sedan finns det absolut en och annan som glider igjenom i första skedet (ex om de har åkt buss) men de fångas upp när de själva får syntomer blir bekräftat smittade. Då är det lite detektivarbete, men det går i hop i slutändan ändå.


    *legesenter
  • Anonym (Norge)
    Anonym (Q) skrev 2020-11-29 23:29:50 följande:

    Så bra. Härligt med böter...


    De flesta har inte råd till att punga ut med det och då håller man sig till reglerna.
Svar på tråden Hur funkar smittspårning för covid?