Inlägg från: Anonvm |Visa alla inlägg
  • Anonvm

    bortskämd tonåring?

    Enligt mig är det av yttersta vikt att redan i tonåren lära sig vikten av att hantera pengar, att ta ansvar över sin ekonomi.

    Detta fungerar otroligt dåligt om man gör så som TS och väldigt många andra gör (att dömma av alla historier man hör/läser). Att bara ge en summa pengar som tonåringen tillåts "bränna" hur h*n behagar medans föräldrarna ser till att h*n har allt vettigt som behövs typ kläder, busskort, skor osv, det blir i praktiken precis raka motsatsen till att lära sig hantera pengar.

    Hemligheten ligger i att ge h*n en större summa pengar, men att då även koppla ansvaret över utvalda "vettiga" utgiftsposter till dessa pengar på ett mycket tydligt och direkt sätt.
    Gärna sånt som inte är regelbundna utgifter, en telefonräkning som är samma summa varje månad o går iväg på autogiro ger ingenting. Tänk istället typ öka månadspengen med 100:- och koppla ansvaret över vinterjacka och vinterskor till det... Utövar h*n nån sport/aktivitet som har terminsavgift, så för över den summan till h*n 1/1, när h*n sen är pank när avgifter för höstterminen kommer så får h*n stå sitt kast, har man blåst dessa pengar på pizza o godis eller smink under året så har man inte råd att betala avgiften för hockeyn eller ridningen....

    En ungdom kommer alltid i alla lägen att bränna alla sina tillgångar på nöjen som ger snabb och direkt tillfredställelse, detta är ingen hemlighet för någon.
    Det som är absolut nödvändigt är att samma ungdom även får uppleva de negativa konsekvenser som ofelbart kommer av sånt beteende, det får h*n aldrig om mamma/pappa direkt kommer där o viftar med kontokortet så fort ungen sitter o tjurar över att alla pengar är borta....
    Eller att mamma/pappa tar ansvaret över alla vettiga/nödvändiga utgifter och det värsta ungen behöver utstå är att inte ha råd med redbull till lunchen sista veckan på månaden... 

  • Anonvm
    TvillingmammaVästgöte skrev 2020-11-30 09:54:20 följande:

    Våra tvillingar i övre tonåren får 500 kr i månaden plus betald mobil och busskort. Kläder och allt nödvändigt beralar vi föräldrar. De 500 kr skall gå till nöjen , godis och liknande. Jag gör så för att jag inte vill att de skall ha så mycket pengar att röra sig med, för att inte skapa frestelser av olika slag.


    "övre tonåren" betyder i min värld att man är myndig, eller är nära på iaf...

    Jag blir nyfiken på hur du resonerar när du inte har mer tillit till dina barns förmåga att fatta "rätt" beslut trots frestelser?
    Inser du inte vikten av att träna på detta? Som vuxen behöver man ständigt motstå frestelser att fatta fel beslut som kan få otroligt stora konsekvenser.

    Om nu dina myndiga söner skulle förfoga även över de pengar som du nu köper kläder till dem för. vad är det värsta som kan hända? De fryser om de köpt pizza istället för vinterjakor? De blir våta om fötterna om de prioriterat festande över vinterskor?  
    Ta då med dem till nån secondhand o tvinga dem köpa de fulaste jackor och skor du hittar för ett förskott på nästa månadspeng. Sen får du se några som lägger undan pengar och köper vettiga kläder när det börjar bli kallt igen nästa höst, förhoppningsvis...
Svar på tråden bortskämd tonåring?