• AndraSladdis

    Vi som startar ivf behandling 2021

    Inalina skrev 2021-03-03 08:48:27 följande:

    En liten fråga ang. äggplocket.. jag har ÄP i morgon (kommer sövas då jag gör detta i Schweiz) men på kvällen har jag en middag hemma med några vänner, tror ni att det skulle kunna vara ett problem ni som genomgått detta nyligen?

    Jag gjorde detta för 2 år sen men minns inte om jag låg o sov hela dagen sen eller om man var hyfsat normal så man står ut ett par timmar på en middag samma kväll...


    Jag har också blivit sövd för ÄP. Tyckte det var ok efter några timmar fast man är något tröttare än vanligt. Jag tycker man är ungefär lika trött efter sövning som utan sövning efter ÄP (smärtlindring i det senare fallet gör mig lika trött). För mig hade det funkat med middag, men stå med högklackat i flera timmar hade jag typ velat undvika.
  • AndraSladdis
    Lalaeha skrev 2021-03-07 12:15:43 följande:

    En fråga... Ni som plockat ut ägg. Hur mår man efteråt? Jag ska plocka på onsdag eller torsdag. Är lärare och kommer vara borta den dagen, men hur mår man dag två. Klarar man av att jobba då?

    Och hur har ni mått av Fyremadel? Bara jag som upplever att den sprutan gör mer ont än Gonal?


    Min klinik sa generellt att dagen efter kan man leva precis som vanligt, inklusive jobba. Det kunde jag göra. Undantaget skulle kanske vara om man blivit väldigt överstimulerad.
  • AndraSladdis
    Jill92 skrev 2021-04-23 17:28:50 följande:

    Har en undran som kanske nån kan svara på! Många här skriver att de får ut många ägg (vissa över 10). Kanske dum fråga, men detta måste ju innebära att ens äggreserv minskar rejält? För man har ju bara ett visst antal ägg sedan födseln. Då ?förkortar? man ju tidsmässigt möjligheten att skaffa de barn man önskar. Är det inte bättre då att de får ut färre, bra ägg.


    Nej, det påverkar inte äggreserven. De antralfolliklar som stimuleras till att växa av IVF-hormoner finns där ändå, men i normala fall finns det en ledande follikel som "vinner" kapplöpningen och börjar utsöndra så mycket östrogen att kroppen slutar producera FSH och de andra inte kan växa längre. Så de andra folliklarna skulle ändå försvinna under menscykeln. I IVF däremot tillsätts FSH så att alla folliklar fortsätter växa.

    Vi alla har otroligt många fler folliklar i vilande stadie än det enstaka ägget som lossnar varje månad.
  • AndraSladdis
    Inalina skrev 2021-04-23 22:10:57 följande:

    Oj vilken bra förklaring, tack för det =)


    Roligt om man kan göra någon nytta. Hoppas jag kan joina er som ruvare snart, FET planerad i maj.
  • AndraSladdis
    Jill92 skrev 2021-04-24 07:48:37 följande:

    Wow tack för ett så tydligt svar, har klurat på detta länge ;)


    Ingen orsak, jag har hållit på med IVF i ett år nu med några pauser och fått lära mig mer än jag önskar, haha. Hoppas bli ruvare igen i maj.
  • AndraSladdis
    Estelle011 skrev 2021-05-05 11:39:34 följande:

    Blev lite nyfiken på bilden som Jenzia postade från fertilitetsguiden (mest på texten vid slutet) och var tvungen att kolla. Vad tycker ny om det här: 

    Lev som vanligt..?

    Hur ska man kunna leva som vanligt under den mest onaturliga behandling som kanske finns? Så klart ska man passa på att göra allt för att det ska lyckas. Här har vi listat de vanligaste rekommendationerna för leverne efter transer från ledande kliniker runt om i världen:

    inget sex till hjärtslag syns

    inget bad, varken i kar eller hav

    Inte sola för varmt, dvs medelhavsvärme

    ej golf eller cykling

    lyft inte och bär inte över 5 kg, helst inget alls

    utför ingen aktivitet man blir andfådd eller får puls av

    Håll dig varm

    drick inte kallt, bara ljummet och varmt

    ät inte glass

    Ät inte glass?? Utför ingen aktivitet man får puls av? Låter som dumheter. 


    Ja, min utländska klinik ger sådana råd. Den främsta anledningen är att de gör behandlingen i en stimulerad cykel, dvs en cykel utan ägglossning där hormonerna tillsätts utifrån (jag äter östrogen och senare progesteron). Har man ingen ÄL så bildas heller ingen gulkropp så kroppen kan inte styra hormonbalansen. Tydligen "förbrukas" hormonerna fortare om man ansträngt sig jättemycket, eller mår illa.

    Förra året gjorde jag FET i naturlig cykel och då kunde jag fortsätta springa mina vanliga rundor till v. 17, aldrig blödning eller andra problem. Kan vara individuellt dock, så bra att lyssna på kroppens signaler.
  • AndraSladdis
    Frida123123 skrev 2021-05-07 19:48:45 följande:

    Hej alla som kämpar! Imorgon har jag testdag, dvs graviditetstest, vilket blir på dag 16. Har satt in en 3-dagars. Så pirrigt. Som jag skrivit i tråden tidigare så är detta mitt tredje försök, men hittills bästa, för denna gång kunde vi även frysa in två blastocyster. Jag är 41 år så detta är verkligen i sista snurran med barnförsök. Inga andra barn sedan tidigare. Så håll tummarna för mig imorgon, så gör jag detsamma för er ??


    Håller tummarna!!
  • AndraSladdis

    Stort grattis för era plus, Jenzia och Frida123!!

    Har följt tråden fast inte skrivit så mycket eftersom jag själv bara väntat länge på att få göra FET. Nästa vecka ska jag äntligen sätta in en blasto om allt går bra :).

  • AndraSladdis
    Frida123123 skrev 2021-05-08 21:52:30 följande:

    Till Andrasladdis: åh, är det första FET? Hoppas allt går bra! Vi började vår ivf resa i februari 2020. Hade ett AMH på 0,95. Första försöket 5 ägg, andra försöket 10 ägg, sista gången 13 ägg och överstimulerad.


    Nej, det blir andra FET. Min resa började också våren 2020 och på första FET blev jag gravid men fick avbryta sorgligt nog för ett kromosomfel som inte var förenligt med liv.

    I november 2020 gjorde jag en ny stimulering och nu har vi gjort PGT-A (utomlands). Av olika anledningar blir det inte FET förrän nu.

    Roligt att höra att du är 41 och lyckats bli gravid, det är jag också nämligen!
Svar på tråden Vi som startar ivf behandling 2021