• Anonym (Qwerty)

    Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?

    Jag bor i en av Stockholms kranskommuner i vad jag tror man från början kallade för en villastad. Man har nu byggt massor av lägenheter vid kommunens större centrum och även i villastaden ska det byggas ett 5-våningskvarter med lägenheter vilket så klart alla fastighetsägare som bor i närheten har motsatt sig. Flera av grannfastigheterna har också bytt ägare senaste året innan bygget kom igång.

    Det byggs så tätt och gärna också högt idag att jag därför undrar om folk egentligen vill bo så eller om det så gott som alltid är en nödlösning för det är vad man har råd med fast å andra sidan är nybyggt så gott som alltid svindyrt också så det går inte riktigt ihop. Tycker inte det borde finnas SÅ många människor som är beredda att betala så mycket pengar för att bo i lägenhet. Drömmer

    Så hur ligger det till? Vill verkligen väldigt många som bor i lägenhet bo just i lägenhet eller är det bara i väntan på nåt bättre? Vi skaffade hus när vi bildade familj och nu skulle jag ha väldigt svårt att gå tillbaka till lägenhetsliv. Om maken hade dragit och barnen flyttat ut så det bara var min vilja som gällde så skulle jag helt klart fördra att bo i ett tämligen litet hus men med lite tomt istället för att bo i en större lägenhet även om det innebär mer "jobb" och man blir kanske mer bunden till hemmet. Känner flera singlar som alla bor i lägenhet som vill bo i hus, men endast om dom lyckas skaffa sig en respektive först. Hur resonerar ni andra?

  • Svar på tråden Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?
  • Frallan78
    Frallan78 skrev 2021-03-01 16:54:39 följande:

    Har inte läst varje svar men första halvan av tråden.

    Slås av hur verklighetsfrånvänd hela frågan är. För vem och vilket samhälle är det ekonomiskt-, kostnads-, miljö- och befolkningsvettigt att bygga FÄRRE lägenheter?

    Uppväxt i och bor i Stockholm. En sån här tråd kan bara skapas av någon som antingen är ekonomiskt typ oberoende eller bor i en by någonstans.

    Att man skulle vilja lämna arv, släkt, vänner och rötter för att bo i hus är inte allmängiltigt. Mina föräldrar köpte villan min pappa växt upp i av sina föräldrar för 60.000 kr. Taxerad, med mark, till 20 miljoner nu. Tror kvm boyta är 150 (max) totalt.


    Vad jag menar är alltså mer eller mindre: vadå VILL?

    Som att ställa frågan "Varför vill inte alla ha yachter?"

    "Vill" är nog inte alltid det enda kriteriet att uppfylla...
  • Anonym (Qwerty)
    Anonym (Skaffa) skrev 2021-03-01 12:29:55 följande:
    Så du kommer att skaffa ett litet radhus?
    Radhus är nog det sista jag skulle kunna tänka mig för då tycker jag man verkar ha som mest med grannarna att göra, men nåt stugliknande på 60 kvm och uppåt med tomt från runt 800 kvm skulle funka. Där jag bor finns det ett fåtal stugor kvar men dom blir färre och färre. Dom säljs nästan alltid som "tomt" för ca 4 mkr och uppåt beroende på läge och tomtstorlek och stugorna är vanligtvis i dåligt skick. 
  • Tom79
    Anonym (Katja) skrev 2021-01-15 10:29:42 följande:
    Tom79 skrev 2021-01-14 13:39:52 följande:

    Men jag tror också att bopriser i och runt Sthlm i framtiden kommer att sjunka. Möjligheten att jobba hemifrån kommer enligt all rimlighet leda till att fler väljer att bosätta sig en bit från stan. Det är trots allt massor av människor som bor och jobbar i Sthlm, som egentligen inte alls vill vara där, leva så. De tycker bara det är buller, trängsel, stress. De kommer, om de kan jobba hemifrån, i större utsträckning flytta längre ut, där det är mindre hetsigt och trångt.

    Och många kommer såklart inte ens att flytta till Stockholm i första hand, då de inte behöver det för att ta jobbet. Om tio år tror jag vi har en ganska stor demografisk förändring på gång. Intressant att se vart det tar vägen.


    Du skriver både att folk i framtiden kommer vilja bo trångt av miljöskäl och att folk i framtiden kommer bo långt från storstan för att inte ha det trångt. Hänger inte med.

    Nej, jag skriver inte att folk i framtiden kommer VILJA bo trångt, utan att det kommer att krävas, med hänsyn till mängden människor och miljö osv. I de stora städerna är detta en självklarhet. Ser lika ut i hela världen.

    Och ja - rimligtvis kommer också en del att flytta ut för att slippa trängsel.

    Sen om vi långt i framtiden kommer att kunna ha mänskliga bosättningar som går ut över odlingsmark och naturresurser är tveksamt. Blir vi så många som det verkar får nog samhället tänka om. Och folk lägga ner sin romantiska idé om "det egna huset i den lilla byn". Då blir det städer och storskalig effektivitet som gäller. Att bo i ett stort nybyggt hyreshus är ju per person extremt mycket mer energieffektivt och miljövänligt än en egen villa.
  • Anonym (Skaffa)
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-03-02 08:32:59 följande:

    Radhus är nog det sista jag skulle kunna tänka mig för då tycker jag man verkar ha som mest med grannarna att göra, men nåt stugliknande på 60 kvm och uppåt med tomt från runt 800 kvm skulle funka. Där jag bor finns det ett fåtal stugor kvar men dom blir färre och färre. Dom säljs nästan alltid som "tomt" för ca 4 mkr och uppåt beroende på läge och tomtstorlek och stugorna är vanligtvis i dåligt skick. 


    Om du bor ute på landet så ska du nog kunna hitta en mindre stuga
  • Anonym (Skaffa)
    Anonym (Skaffa) skrev 2021-03-02 18:12:39 följande:

    Om du bor ute på landet så ska du nog kunna hitta en mindre stuga


    Såg först nu att du bor i en större stad har du funderat på att flytta ut till en mindre stad ?
  • Anonym (Qwerty)
    Anonym (Skaffa) skrev 2021-03-02 18:16:27 följande:
    Såg först nu att du bor i en större stad har du funderat på att flytta ut till en mindre stad ?
    Nej, kommer aldrig hända. Jag är från storstan och har släkt och vänner här. 
  • Anonym (Skaffa)
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-03-05 17:52:43 följande:
    Nej, kommer aldrig hända. Jag är från storstan och har släkt och vänner här. 
    Hur har du tänkt göra då
  • Anonym (Qwerty)
    Anonym (Skaffa) skrev 2021-03-07 10:44:01 följande:

    Hur har du tänkt göra då


    Jag fortsätter bo i min villastad tills nåt annat ev blir aktuellt.
  • Anonym (KB)
    Tom79 skrev 2021-01-13 22:09:34 följande:
    Ok. Men varför är det viktigt för dig att sitta i en sån här tråd och berätta om hur fint du bor, i jämförelse med de som bor "trist, fult, dyrt?". Jag vet inte vilken stad du bor i, men är det en storstad borde du vara fullt medveten att för den absoluta merparten finns det ingen som helst möjlighet, för de som vill bo i lägenhet, att bo i en "130 kvadratmeter sekelskifteslägenhet med ok hyra". I småstäder - definitivt.

    Jag tycker bara man ska vara mer ödmjuk när man diskuterar boende och boendeformer. Jag har ofta reagerat på när folk t ex ser ett miljonprogram och kör med "Jag skulle aldrig kunna bo så". Nähä. För det första är det ett märkligt bortskämt förhållningssätt, på samma sätt som att "jag skulle aldrig kunna jobba med det eller det" (med undermeningen att statusen är för låg) och för det andra är det korkat, då livet ger och livet tar och man vet aldrig vilka kort man får på handen. Allting kan förändras, och man blir tvungen att anpassa sig eller gå under.

    Och ja - de flesta lägger viss vikt vid hur deras bostäder ser ut. Men för mig är det vad bostaden - i den här diskussionen lägenheten - fylls med. Liv, värme, glädje, kärlek, personliga uttryck är helt överlägset "högt till tak och vackra detaljer". Jag går alltså inte runt och tänker att de som bor i exempelvis vackra gamla lägenheter på Östermalm har en bättre boendesituation än de som bor i nyproduktion i Liljeholmen eller i en lägenhet i Tensta. Jag har ju ingen aning om i vilket hem det skrattas mest!

    Men det är enbart min personliga åsikt. Jag har all respekt i världen för att andra fungerar annorlunda.
    Otroligt bra inlägg och världsbild!
  • Anonym (Skaffa)
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-03-07 21:41:52 följande:
    Jag fortsätter bo i min villastad tills nåt annat ev blir aktuellt.
    Varför inte fortsätta bo där om du trivs 
  • Anonym (Qwerty)
    Anonym (Skaffa) skrev 2021-03-08 10:02:15 följande:
    Varför inte fortsätta bo där om du trivs 
    Det var inte det tråden gick ut på utan snarare en diskussion på dom boenden som konstant trycks ut i drivor numera dvs (i mitt tycke) fula, dyra lägenheter (med dåliga planlösningar dessutom). Det fanns en tid då politikerna brydde sig om hur folk ville bo och strävade efter att dom som ville skulle kunna bo i hus istället för lägenhet. På den tiden var det visserligen tal om hyresrätter och inte bostadsrätter, men ändå. Och det var inte tal om stora lyxiga hus, men ändå ett alldeles eget hus. Man tog fram egnahemslösningar där folk själva billigt kunde bygga ett litet hus på en liten markplätt som i det läget nog räknades som "på vischan". Man fick några få husalternativ att välja på. Såna initiativ finns inte idag trots att man i undersökningar lätt ser att fler vill kunna bo i hus än dom som faktiskt har möjlighet att göra det. Och drömmen om att bo i eget hus blir för många just en dröm i storstadsområdena för att det är så dyrt att hitta ett hus inom rimligt avstånd till jobb och liknande att det blir nästintill omöjligt.

    Finner dock reaktionerna i tråden mycket intressanta då många lättkränkta direkt ser det som ett påhopp för att ev. just dom inte vill bo i hus eller som nån nedlåtande grej om att alla faktiskt inte har råd att bo i hus. Man kanske istället i sistnämnda fallet skulle fundera över vad politikerna skulle kunna göra för att få till nån ändring. Fast politikerna tycker säkert dom sjuka bostadsrätts- och huspriserna är kanonbra eftersom staten kännar multum på dom när dom tar 22% av vinsten så fort någon säljer sitt boende utan hänsyn till inflation och dylikt.
Svar på tråden Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?