• Mandel

    Människor som inte har några vänner

    Är kvinna och snart 47 år och jag vet inte riktigt vad jag ska kalla de människor som finns runt omkring mig.
    Har som vuxen aldrig haft problem att få kontakt med människor och jag har genom alla år hittat på massa saker och bjudit hem folk och bjudit med folk på olika aktiviteter.
    Det är sällan som någon har tackat nej till mina inbjudningar och folk som kommer tycker att det är jättetrevligt. Samma människor kan alltså komma hem till mig på "fest", fika osv. om och om igen. 

    Jag hör av mig till folk och stämmer av hur de mår, hur det har gått med något som de berättat om, hur de har det på jobbet, hur familjen mår, om de har något roligt på gång i framtiden osv. 
    Detta ovan stämmer även in på min familj - föräldrar och syskon. De bjuds också osv.

    Får ofta höra av andra att de "beundrar"/ är imponerad av mig. De säger att jag är stark, driftig, modig, företagsam osv. 

    Grejen är bara den att ingen hör av sig för att fråga hur jag mår, hur jag har det, vad som händer i mitt liv eller undrar om jag vill komma till dem på en fika osv.
    Mamma ringer, men det är en monolog från hennes sida. När jag försöker säga något så fortsätter hon att prata om sitt. Mina syskon bjuder aldrig in till något förutom födelsedagar (de umgås dock med varandra).
    Jag har slutat att ringa till mina "vänner" eftersom de inte hör av sig tillbaka så nu är det heldött. 
    En som ändå sa att hon ansåg mig vara en av hennes bästa vänner när jag lackade ur rejält på hur hon behandlade mig i en viss situation, men det går ändå inte in att jag också kanske behöver någon som visar intresse för mig och mitt liv.. Nu hör hon av sig sporadiskt, men hon frågar fortfarande inte hur jag har det eller mår utan hon vill bara kräkas ur sig det som trycker henne om hennes jobb och livssituation.

    Om jag vore en omöjlig person kan jag förstå att ingen vill vara med mig, men varför är jag alltid omtyckt på arbetsplatser och varför tackar inte folk nej till att komma hem till mig då?

    Det är skitjobbigt att ha ett liv där jag kan halka på en isfläck hemma och ingen saknar mig förens de inser att jag inte dyker upp på jobbet. Tänk då hur det känns i semestertider... Jag kan ligga och ruttna i flera veckor utan att någon skulle märka det.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Lo) skrev 2021-01-15 10:04:20 följande:
    Och nej, ens äkta hälft kan inte lämna en. "Tills döden skiljer oss åt". Visdomsord som många moderna människor glömt bort.
    Kan du dra den för min x-make som inte ens vill prata med mig. Efter 25 år ihop och med tonårsbarn så var det bara att konstatera att vi verkligen växt ifrån varandra. Trodde att vi ändå kunde ha ett civiliserat sätt mot varandra efter skilsmässan, men han blev kränkt och vägrar prata med mig trots att 2 år har gått och han blev sambo med en ny efter 1 år.

    Var alltså inga andra inblandade och orsakade skilsmässan utan klassikern att han jobbade jämt och prioriterade sig själv medans jag fick ta hand om barn, hem, matlagning osv.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Postman skrev 2021-01-16 16:58:01 följande:

    Jag tror knappast på att det hänger på hur levnadsglad man är. Jag tror mer det beror på hur mycket man vill spela med i den sociala teatern. Många som har många vänner spelar med i en teater där man i olika grader låtsas vara intresserad av andra trots att man kanske inte är det. De som inte riktigt är beredda att vara med i den teatern hamnar efter eller utanför.

    Mycket av det sociala idag är rätt ytligt och påklistrat.


    Fast jag bryr mig på riktigt och gläds med folk. Är givmild, generös, omtänksam , driftig osv. Men ingen vill vara min vän ändå. Jag är bara slasktratten och den som ställer upp när folk behöver hjälp.

    Sedan får jag klara mig själv...
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Postman skrev 2021-01-16 19:11:18 följande:

    Då kan du mer har blivit deras terapeut. Jag hamnar många gånger i den situationen. Man vill gärna prata av sig på mig men det är bara enkelriktat. Det blir aldrig mer sen.

    Jag har hållit upp dörren till många men det är aldrig någon som har hållit upp den för mig.


    Trodde faktiskt att jag skull få lite stöd när jag skilde mig, men inte ens den väninna som jag stöttat i 6-7 år genom sjukdom, vårdnadstvist, graviditet osv fanns där när jag tyckte att vi kunde fokusera på mig för en gång skull. Då slutade hon helt att höra av sig.

    I alla år var jag bara hennes slasktratt...

    Vet inte vem jag är mest arg på. Mig själv som tror att jag är värd att bli respekterad och älskas för den jag är eller om jag är argast på dem som bara utnyttjar mig utan att bry sig om mig. Hur kan kan man göra så mot en annan människa?
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Inte min man heller) skrev 2021-01-17 01:29:03 följande:

    Ja, det där verkar tyvärr också vara en vanlig erfarenhet, Att duga som slasktratt men anses alldeles för tråkig för att duga som någonting annat.


    Fast mig kommer man gärna till når jag bjuder. Har haft mängder med olika bjudningar genom livet och samma människor kommer om och om igen och alla säger varje gång att det varit trevligt och att vi måste göra om detta.

    Det kanske de gör, men de frågar inte mig om jag vill vara med.

    Hade jag varit en hemsk människa på ett eller annat vis så skulle väl folk tacka nej till mina inbjudningar???

    Förr om åren så summerade jag mitt "partyindex". Hur många olika gäster/par jag bjudit och hur många gånger jag själv blivit bjuden.

    Var aldrig balans. Inte ens i närheten.

    Skulle det vara balans skulle jag behöva bli bjuden i princip varje helg i minst 5 år...

    Har bestämt att nu är det nog! Mer än nog! Hoppas bara jag håller det för jag brukar tröttna efter drygt ett halvår när ingen hört av sig och bjuda ihop till något, men inte denna gång!
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Bekanta, ingen bästa vän) skrev 2021-01-17 00:52:38 följande:

    Hemskt att läsa hur vanligt det här är. 

    Jag har ingen vän.  Jag känner människor däremot. De är bekanta. 

    Ingen bästa vän. De jag träffar skulle jag inte träffa ifall det inte var styrelsemöte eller körövning. 

    Blev lämnad och står med hus och barn. Inte en kotte hör av sig, Inte ens min mamma som bor granne. Inte min syster som bor i samma by.

    Fyller 50. Ingen firar mig, inget kalas. inte ens av familj.

    Sjuk i covid. Inte ens barnen frågar hur jag mår. 

    Har en granne jag umgås med ibland men det är det närmaste en vän jag haft. Jag har absolut ingen jag kan luta mitt huvud emot och gråta. Det var min man men vi är skilda.

    Skulle jag dö och sonen vore bortrest skulle ingen märka det förrens nästa möte. 


    Förstår precis hur du känner. När ens egna familj inte ens kan bry sig. Trodde också att mina föräldrar och syskon skulle bry sig på något vis när jag skilde mig men inte. Även om skilsmässan inte kom som någon överraskning för någon förutom x-maken och hans bror, så har det så klart ändå varit jobbigt.

    Min systers svägerska är den enda som faktiskt kramade om mig extra länge den gången vi sågs och med motiveringen att jag verkligen behövde det nu. Ingen annan har lyft ett finger för att visa omtanke eller försök att muntra upp mig.

    Och just den där känslan av att kunna ligga död länge innan någon skulle sakna en...
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Steven01 skrev 2021-01-17 22:18:30 följande:

    Har inte läst hela tråden så det kanske har varit uppe men en stor anledning till att män inte har vänner är faktiskt kvinnor. Dom styr o ställer på ett sådant sätt det är mycket svårt för män att fortsätta att hålla kontakten. Och det vet ni är sant tjejer.


    Om du bara visste vad jag tjatade på x-maken att umgås med sina vänner och ägna sig åt någon fritidsaktivitet istället för att bara jobba! 
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (A-M) skrev 2021-01-18 00:27:30 följande:

    Ni andra som är eller har varit ensamma, har ni också upplevt att folk förstår att det är så? T.ex. på arbetsplatsen. Man skulle ju kunna ha massor av kompisar och älskare/älskarinnor, som man inte vill prata om där, för att man vill skilja på arbete och privatliv... eller så blir det många Mållgans man nämner lite i förbigående: "jag var med några kompisar", "en väninna till mig", "jag känner en kille som - tihi!" Men det verkar ändå, som att arbetskamraterna förstod, att man inte hade några vänner att umgås med på fritiden. 

    Känner ni igen det, och vad tror ni att det beror på i så fall..? Ska kanske säga att detta inte har varit något problem för mig sedan jag fick barn, för sedan dess är det helt normalt, att man berättar att man har gjort något tillsammans med dem på helgen. När man var ung och bara hade sina föräldrar att göra saker med, var det däremot skämmigt.


    Mina kollegor är väl medvetna om att mina vänner svikit mig totalt sista 1,5 åren. Min chef tyckte så synd om mig att han köpte bubbel, blommor och choklad inte som chef som han sa utan som medmänniska...
    Jobbar med bara män så att få till något umgänge privat utanför jobbet med dem är svårt.

    Jag har rent ut sagt till hon som påstod sig vara min bästa väninna att jag hatar denna ensamhet, men hon förstod inte alls. Vad hade hon som jag inte hade? 
    Rabblade massa vänner att umgås med, träffa sin man och barn varje dag, tät kontakt med sin pappa osv och jag har ingen som hör av sig för att höra hur jag mår eller om jag vill komma lite spontant på en fika. Ingen. Hon förstod ändå inte eller så lyssnad hon inte.

    Jag tycker att jag har blivit öppnare och öppnare med vad jag känner inför ensamheten, men det är ändå ingen som tänker att åh, jag hör av mig till "Mandel" och hör om hon vill umgås för hon sitter ju ändå ensam hemma.
    Vare sig "vänner", mina föräldrar eller syskon.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden Människor som inte har några vänner