Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Kan läkare säkert utesluta självmord?

    elin1989 skrev 2021-01-20 00:12:27 följande:

    Man ärver inte skulder så du borde inte behöva betala några räkningar


    Ts bor inte i Sverige och i andra länder kan man ärva skulder
  • sextiotalist
    Anonym (Anonym (syster)) skrev 2021-01-20 10:31:25 följande:
    Helt fel, dessutom gäller det ju inte Sverige (utan Tyskland). Jag ärver definitivt skulderna.
    Till skillnad från Sverige, där man inte ärver skulderna. Det är dödsboet som tar skulderna, inte arvtagarna, däremot kan det bli tomt i dödsboet, som en fd kollega råkade ut för. Hans pappa var belånad över nocken, men nog försökte de som han var skyldig att kräva in skulden från honom och hans syskon. Men det gick inte. 
  • sextiotalist
    Anonym (Anonym (syster)) skrev 2021-01-20 11:10:31 följande:
    Jag trodde dödsboet omfattade arvtagarna? Jag skulle kunna vägra arvet, men jag vill inte göra det, för då kan jag inte ta foton och andra personliga saker. Det finns även en hel del ifrån våra föräldrar som jag vill ta hand om. Inget av värde dock. Jag hoppas att det kanske finns nån liten försäkring eller sparkonto, så att det kan täcka en del av kostnaderna. Jag måste också betala hennes hyra i tre månader till. 
    Nej, i Sverige är dödsboet en juridisk person. Arvet blir inte arvtagarnas förrän arvet är skiftat. Däremot förvaltas dödsboet av arvingarna, eller en som är utsedd av arvingarna att förvalta detta.
  • sextiotalist
    elin1989 skrev 2021-01-20 13:34:48 följande:
    När min mamma gick bort hade hon bara skulder, inga tillgångar. Jag vägrade inte ärvet och har alla hennes saker etc, men hennes skulder har jag aldrig haft något att göra med. Om hon hade haft tillgångar hade de ju förstås behövt användas för att betala skulder men det fanns det som sagt inte. Eller om hon hade ägt saker av värde typ bilar eller bostäder, då måste det ju användas också. Man behöver verkligen inte vägra ärvet för att inte behöva betala skulder! Och man kan definitivt fortfarande ta emot hennes personliga saker och foton etc. Även om hon nu bor i Tyskland så kan de ju inte plötsligt kräva pengar av dig? Hur skulle de ens avkräva dig pengarna, du bor ju inte ens i Tyskland (antar jag?)?
    Det är avhängigt vilket land den avlidna bor i. Det har varit en del i media om detta, då det finns regelverk inom EU som styr detta. Så om ts syster  var boende i Tyskland, oavsett medborgarskap, och inte skrivit något annat, så är det tysk arvslag som gäller. Ts syster hade däremot valet att välja svensk eller tysk lagstiftning, men om hon inte hade gjort detta, så är det den tyska som träder in

    europa.eu/youreurope/citizens/family/inheritances/planning-inheritance/index_sv.htm
Svar på tråden Kan läkare säkert utesluta självmord?