Inlägg från: Anonym (Anonym (syster)) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anonym (syster))

    Kan läkare säkert utesluta självmord?

    Är det någon som vet om en läkare som undersöker en död person skulle kunna missa att det är självmord?

    Jag frågar för att min syster har dött och det gick att avgöra vad hon dog av. Hon var över 50 och hade en väldigt osund livsstil, men hon var också ganska deppig den senaste tiden. 

    Om någon skulle överdosera tabletter - skulle en läkare då se det om de undersöker kroppen? De flesta andra sätt för självmord skulle man antagligen inte missa, eller är det något mer som jag inte tänker på? Personen satt hemma i en fåtölj. 

  • Svar på tråden Kan läkare säkert utesluta självmord?
  • Anonym (Anonym (syster))

    Det blir tyvärr ingen obduktion. Det är inte i Sverige heller. Om jag vill att en obduktion ska göras, så får jag bekosta den själv. Och det vill jag ändå inte göra, eftersom jag måste betala hennes räkningar, hyra, m.m. Har inte råd. De verkar dock ha kollat ganska noga utifrån och såg inga tecken på att det inte skulle vara en naturlig död. 

    Och då undrar jag om det alltid syns. Framför allt - om någon nu skulle ta en överdos läkemedel - syns det då?

  • Anonym (Anonym (syster))
    elin1989 skrev 2021-01-20 00:12:27 följande:
    Man ärver inte skulder så du borde inte behöva betala några räkningar
    Helt fel, dessutom gäller det ju inte Sverige (utan Tyskland). Jag ärver definitivt skulderna.
  • Anonym (Anonym (syster))
    Anonym (Mi) skrev 2021-01-20 00:01:52 följande:
    Nej, det kan ju vara svårt då såklart, men misstänker man ex att hon ska tagit tabletter borde det ju finnas bevis i lägenheten. Utan en obduktion kan man ju aldrig vara 100. Men de har säkert tittat på hela bilden och tagit allt i beaktande. Men om det inte är i Sverige så vet jag inte exakt hur de jobbar där.
    Det är Tyskland, de är noga. Jo, jag tänkte också - om man tar tabletter då borde det finnas ett glas vatten eller liknande. Ska kolla det, jag ska ju åka dit. Och min man menade att hon då skulle ha lagt sig på sängen och inte suttit i fåtölj. Jag grubblar liksom överhuvudtaget hur man kan dö så plötsligt att man inte ens lägger sig ner? Polisen sa att hon satt där ganska avslappnat, så det kan inte ha hänt något dramatiskt. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Kjell2 skrev 2021-01-20 08:48:17 följande:
    Ja, i ett läge som detta, mycket tabletter och osunt levande samt ingen obduktion, är det svårt att säga vare sig dödsorsak eller om det var aktivt valt självmord.

    Även med obduktion kan det vara svår. Om det går att konstatera någon form av överdos eller farlig kombination kan det vara svårt att avgöra om det skedde medvetet eller bara av misstag/otur.
    Hon åt inga mediciner i vanliga fall. Tvärtom, hon borde ha medicinerat för minst en sak, men gjorde inte det. Men utan obduktion kan man ju inte veta om hon nu skulle ha fått för sig att ta fram eventuell gammal medicin i självmordssyfte. 

    Jag fick prata med en professor på rättsmedicin i telefon och han sa att han vågar inte gissa vad det kan ha varit, men det vanligaste naturliga dödsorsakerna i såna lägen skulle ju vara att hjärtat la av, eller t.ex. en blodpropp. Jag sa att jag funderar på att kontakta sjukhuset där hon varit för en månad sedan (hon sa att hon hade lunginflammation, inte covid). Det tyckte han var en bra idé. Jag har redan skickat ett mail till dem. Får se om de ens får säga det, jag är inte säker om sekretess gäller där efter döden. 

    Jag vet att hon var i ganska dålig skick iom att jag till slut fick tag på ett slags socialpsykiatrisk ställe, som faktiskt berättade för mig att grannarna hade ringt och varit oroliga för att hon verkade deppig och inte tog hand om sig själv eller något annat. Och de sa också att hon var i dålig skick när hon var i sjukhuset (uppenbarligen hade hon bara ätit skräpmat och hade dåliga blodvärden eller liknande) och att man hade erbjudit henne hjälpinsatser men hon tackade nej. 
    Det är invecklat, hon hade ett lättare handikapp, en slags hjärnskada... 
  • Anonym (Anonym (syster))
    sextiotalist skrev 2021-01-20 11:04:53 följande:
    Till skillnad från Sverige, där man inte ärver skulderna. Det är dödsboet som tar skulderna, inte arvtagarna, däremot kan det bli tomt i dödsboet, som en fd kollega råkade ut för. Hans pappa var belånad över nocken, men nog försökte de som han var skyldig att kräva in skulden från honom och hans syskon. Men det gick inte. 
    Jag trodde dödsboet omfattade arvtagarna? Jag skulle kunna vägra arvet, men jag vill inte göra det, för då kan jag inte ta foton och andra personliga saker. Det finns även en hel del ifrån våra föräldrar som jag vill ta hand om. Inget av värde dock. Jag hoppas att det kanske finns nån liten försäkring eller sparkonto, så att det kan täcka en del av kostnaderna. Jag måste också betala hennes hyra i tre månader till. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    elin1989 skrev 2021-01-20 13:52:04 följande:
    Kan du inte hämta de här personliga sakerna och fortfarande vägra ärvet? Vem skulle ens få reda på att du har tagit några fotoalbum? Även om man i Tyskland ärver tillgångar och skulder så borde du ju kunna ta småsaker utan monetärt värde och ändå vägra ärvet.
    Det är just det jag har rett ut under dem senaste dagarna. Om jag så mycket som går in i lägenhet så har jag automatiskt accepterat arvet (och jag behöver hämta nyckeln av polisen, så då vet de). Och om jag vägrar arvet så får jag inte ta något ifrån lägenheten (inte ens sakerna efter mina föräldrar eftersom jag då inte kan bevisa att det inte var syrrans). Jag har kollat upp det noga.
  • Anonym (Anonym (syster))
    elin1989 skrev 2021-01-20 13:34:48 följande:
    När min mamma gick bort hade hon bara skulder, inga tillgångar. Jag vägrade inte ärvet och har alla hennes saker etc, men hennes skulder har jag aldrig haft något att göra med. Om hon hade haft tillgångar hade de ju förstås behövt användas för att betala skulder men det fanns det som sagt inte. Eller om hon hade ägt saker av värde typ bilar eller bostäder, då måste det ju användas också. Man behöver verkligen inte vägra ärvet för att inte behöva betala skulder! Och man kan definitivt fortfarande ta emot hennes personliga saker och foton etc. Även om hon nu bor i Tyskland så kan de ju inte plötsligt kräva pengar av dig? Hur skulle de ens avkräva dig pengarna, du bor ju inte ens i Tyskland (antar jag?)?
    Nej, jag bor i Sverige. Men det är tysk lag som gäller där och den är sån. Däremot menar min man att vi kanske kan skippa telefonräkningen (som jag vet att hon inte har betalat) och böterna som hon har fått för att hon misskött sitt uppdrag som god man för vår mor. Jag talade nämligen om för dem att man inte bör låta henne vara god man, för att hon inte kommer att klara av det. Och så fick hon böter för att hon har misskött det. Där kommer jag definitivt att säga att jag varnade dem och att jag inte tänker betala dessa böter. 

    Och tro mig - man får INTE ta personliga saker. Polisen har nyckeln och om jag hämtar ut den, så har jag tagit emot arvet. Så är det. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Anonym (FYI) skrev 2021-01-20 15:39:10 följande:
    Det måste inte finnas ett glas vatten, det kan hon ha ställt undan. Och sedan finns det verkligen inga regler för ett självmord. En del vill ligga i sängen, andra sitter i en fåtölj, eller på tusen andra platser, så det din man säger om att hon borde ha legat i sängen är ren bs. Tar man tabletter så dör man inte knall och fall från en minut till en annan, först blir man allt mer dåsig och hinner med en hel del, så länge man orkar. T ex hinner man gott och väl sätta sig i en fåtölj för att dra sina sista andetag där.

    Jag beklagar naturligtvis sorgen men så länge ni inte hittar någon tom tablettförpackning kan man omöjligt gissa dödsorsaken. Hon kan lika gärna ha haft nån sjukdom ni inte visste om som hon dött av i förtid. Det bästa du kan göra är att försöka sluta fred med tanken att du aldrig kommer få konkreta svar. Det kommer att ta tid men ju fortare du kan acceptera det på ett teoretiskt plan så kommer du dit en vacker dag.
    Tack, det var sånt jag kanske var ute efter. Någon som kanske har hört hur folk har gjort och vad som förekommer. Du har nog rätt där att det inte går att säga. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Anonym (Ambulansen) skrev 2021-01-20 16:05:13 följande:

    Om hon tagit tabletter så syns det på blodprover förutsatt att såna tas. Om de inte tas går det inte att utesluta den orsaken. Det behöver inte finnas något tex vattenglas bredvid för beror på vilka tabletter , hur lång tid det tar. Det tar ju ett tag efter att du svalt tabletterna tills de verkar (beroende på vilka tabletter). Däremot borde det isåfall finnas burk/förpackning efter tabletterna tex i sopporna.

    Tyvärr finns det även många plötsliga sjukdomar som gör att du kan avlida omgående om man drabbas av dessa. Oftast utan att personen hinner känna något innan. Tex en stor propp i lungan eller i hjärtat som gör att det blir stopp i hela systemet och du då avlider snabbt efter det. Så utan obduktion går det ju tyvärr inte att utesluta överdos av tabletter eller vilken orsak som ligger bakom dödsfallet.


    Tack. Soporna är en bra idé. Egentligen skulle jag inte tro på självmord, då hon inte är den typen egentligen. Dvs för passiv och ängslig. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Plupp73 skrev 2021-01-20 16:18:40 följande:

    Det beror på hur lång tid hon legat död innan hon befanns död. I en hel del fall kan man inte helt förklara orsaken till döden trots obduktion.


    2 - 3 dagar. Så jag tror inte att det skulle vara ett hinder. Men som sagt, man kan inte veta säkert vad som har hänt. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Pope Joan II skrev 2021-01-20 23:26:43 följande:

    Att begå självmord med hjälp av tabletter är mycket sällan en sådan fridsam sak som de flesta verkar föreställa sig.


    Det är det jag misstänker också. Så det skulle ju tala emot det. Kan dock hända att det varierar beroende på vilken medicin det är?
  • Anonym (Anonym (syster))
    Anonym (Också förlorat syster) skrev 2021-01-20 23:05:18 följande:

    Hej, beklagar verkligen din förlust. Förstår att det är många frågor runt dödsorsaken.

    Jag har också förlorat en syster som dog hastigt i hemmet. När min syster dog gjordes en fullständig rättsmedicinsk undersökning. Det gjordes det säkert på din syster också, eftersom ni har fått svar om dödsorsaken.

    Rapporten från undersökningen går att få ut och där kan man läsa om vilka prover som tagits osv. Vi kontaktade polisen och de skickade då hem den till min pappa.

    Vad jag minns så tog de prover på alla möjliga kemiska substanser så jag har mycket svårt att tro att de skulle kunna missa om din syster tagit en överdos av någonting.

    Det är alltid många frågor man vill ha svar på när någon för hastigt. Hoppas att du ska kunna hitta svar på det du behöver för att komma vidare. Kram!


    Tack, men de gjorde ju ingen obduktion utan tittade bara utifrån. Och jag pratade ju med professorn i telefon och han sa att man inte hittade orsaken och de var alltså klara. Det kommer inget mer nu. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Plupp73 skrev 2021-01-22 17:09:23 följande:
    Ja, men de gör inte det. Så är det. 

    Förresten så såg jag att jag skrev fel i TS. Jag menade förstås att jag INTE vet dödsorsaken. 
  • Anonym (Anonym (syster))
    Plupp73 skrev 2021-01-28 20:52:39 följande:
    Men all oväntad död hos människor som inte har klar orsak att dö skall utredas med obduktion. Något stämmer inte här. Det finns regelverk som styr i dessa fall.
    I tysk lag? Säkert? 

    De säger att man avgör om man kan utesluta att någon annan har orsakat döden, och det har de uteslutit. 
Svar på tråden Kan läkare säkert utesluta självmord?