• Trent

    Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.

    Anonym (Tror) skrev 2021-01-27 12:45:49 följande:

    Jag skulle säga att han är negativ till all tro som inte går att mäta i forskning. Nej han kan eller vill inte ge djupare förklaring, vet inte om det skrämmer honom eller vad det är som gör att han inte kan förklara.

    Ja vi försöker verkligen nu, att båda ska acceptera varandras ståndpunkt. Det jag förstått idag är att han tror att jag vill sätta igång en diskussion när jag tar upp något som rör min tro. Det vill jag inte, jag vill bara dela med mig av MIG och mitt inre för att komma nära varandra. Förhoppningsvis har han förstått det nu men kan nog ändå vara svårt för honom att lyssna på.

    Är dock väldigt rädd för hur relationen utvecklar sig om jag inte FÅR nämna och prata om det som är jag.


    Vilken djupare förklaring behövs? Det heter "tro" för att det är precis det. Tro är ett av de sämsta sätten att hitta vad som är sant. Det finns ingenting man inte kan påstå och bara säga "jag tror det" om någon ifrågasätter.

    Jag tror att gud finns.

    Jag tror att enhörningar finns.

    Jag tror att träd finns.

    Vad är skillnaden på ovanstående påståenden?

    Din man tycks bry sig om vad som faktiskt är sant. Då är tro ett problem eftersom det kan leda till båda sanna och osanna slutsatser. Hur kan du avgöra vilken tro som är sann och vilken som är falsk?

    Det är din man som har standardåsikten så att säga. Du delar hans åsikt om alla andra gudar utom om just den du valt att tro på. Du behöver inte förklara varför du inte tror på Poseidon eller Ganesh.

    Han vill helt enkelt ha bevis. Har du bevis för guds existens, visa dem! Har du inte det är din tro irrationell. Den kan visserligen vara sann men om bevis fanns skulle du inte behöva tro.
  • Trent
    Anonym (528) skrev 2021-01-27 23:49:13 följande:

    Tråkigt höra din man trycker ned dig och inte accepterar dig för den du är.

    För mig skulle det inte funka om min partner inte accepterade min tro och hur jag lever i mina övertygelser. Han behöver inte dela den, men det skulle inte funka om han var irriterad eller svartsjuk på det jag tror på.

    Vissa som blir arga över andras tro kanske känner att sånt de inte kan kontrollera eller se med blotta ögat känns skrämmande eller som nonsens. De reagerar med ilska. 

    Kanske också skrämmande för din man att du hittat något som ger dig styrka och tillit i livet? Du utvecklas på ditt sätt och han är inte på samma våglängd längre?

    Han förstår inte detta, blir arg och gör dig ledsen.

    Tyvärr låter ni för olika här och som ni vuxit isär.

    Om han inte kan acceptera din tro och den du är och växer till, kommer ni nog gå skilda vägar. 

    <3<3<3


    Om min fru på riktigt utvecklades och fick mer styrka och tillit i livet skulle jag bli jätteglad. Om det skedde p.g.a. att hon började tro på något utan bevis skulle jag bli orolig.

    Hennes man söker fortfarande sanningen och vill ha bevis innan han "tror". Ts har lämnat den vägen. Kallar du det att växa?
  • Trent
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 01:11:08 följande:

    Vi vet väl inte vilka bevis TS har fått?

    Det är individuellt vad man "får" från sin tro och hur man känner.

    * Så du menar att ifall din fru börjar tro på något andligt skulle du bli orolig?

    * Menar du att du skulle tro hon har psykiska problem?

    * Blir du orolig över folk som tror på att människan har en själ?

    * Tycker du människor med tro ska avsäga sig den för att göra någon annan nöjd?

    Då antar jag varken din fru eller du är döpta eller konfirmerade och inte era barn heller om ni har några. Och inga i din närmsta vänskapskrets heller? För du skulle väl vara orolig för dem då? (Medlemmar i kyrkan då med tro och sånt utan bevis).

    "Sanningen"? Berätta gärna vad den är för något, låter intressant.


    Sluta lägg ord i munnen på mig.

    Jag pratade om MIN fru. Ingen annan. Och jag skrev specifikt UTAN BEVIS.

    Sanningen? Antingen finns det en gud eller så finns det inte en gud. Båda kan inte vara sanna. En av de är falsk. I brist på bevis tror jag att gud inte finns. Det betyder inte att min brist på tro på gud är det som är sant. Jag är villig att ändra mig. Men då vill jag ha bevis.

    Byt ut gud mot enhörningar, älvor, vittra, Zeus, hustomtar eller något annat så ser du att du håller med mig.

    Och om ts fått bevis från sin tro hade hon inte behövt tron.
  • Trent
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 10:30:30 följande:

    Du håller på att tala om saker som du inte förstår, det vore klädsamt om du faktiskt ägnade åtminstone två minuter åt att reflektera över vad det kan tänkas betyda innan du uttalar dig tvärsäkert. Tror man att Gud är en gubbe som sitter i molnen så är man förståndshandikappad och om du tror att miljarder människor följer kristendomen på den premissen så är du mer än lovligt arrogant. Utgå ifrån en mer filosofisk infallsvinkel, det finns liksom hur många maxim som vittnar om hur bildlig och metaforisk kristendomen är, börja med att ingen ärlig och genuin präst någonsin har sagt att man kan förvänta sig att Gud ska lösa ens problem åt en. Vad tror du det kan tänkas betyda? Att om du ber till Gud om 200 kr så får du det? Jävla idiot.


    Istället för att snacka en massa irrelevant skit kan du väl visa på vilket sätt mitt resonemang är fel istället.
  • Trent
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 10:30:30 följande:

    Du håller på att tala om saker som du inte förstår, det vore klädsamt om du faktiskt ägnade åtminstone två minuter åt att reflektera över vad det kan tänkas betyda innan du uttalar dig tvärsäkert. Tror man att Gud är en gubbe som sitter i molnen så är man förståndshandikappad och om du tror att miljarder människor följer kristendomen på den premissen så är du mer än lovligt arrogant. Utgå ifrån en mer filosofisk infallsvinkel, det finns liksom hur många maxim som vittnar om hur bildlig och metaforisk kristendomen är, börja med att ingen ärlig och genuin präst någonsin har sagt att man kan förvänta sig att Gud ska lösa ens problem åt en. Vad tror du det kan tänkas betyda? Att om du ber till Gud om 200 kr så får du det? Jävla idiot.


    Och bara för att det vore kul. Visa hur du vet att ingen ärlig och genuin präst någonsin har sagt att man kan förvänta sig att gud ska lösa ens problem åt en.

    Jag inser precis som du att det i sig är har noll bäring på guds eventuella existens men som sagt så vore det kul med belägg. För du sitter väl inte och påstår saker utan bevis? Du är väl ingen jävla idiot?
  • Trent
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 10:24:56 följande:

    Nja, det är inte typiskt troende men absolut finns det många som är på det viset. Det finns olika varianter av religiösa människor, men många har bara fått höra talas om den mindre begåvade varianten. En person som är filosofiskt självsäker i sin religion, på det viset jag ser mig själv, har inte behov av att gå i diskussion med diverse barnsliga ateistiska argument. Jag känner inte behov av att få min tro bekräftad av andra och använder aldrig den som argument i diskussioner. Däremot delar jag gärna insikter som jag har fått via den utan att nödvändigtvis härleda dessa till min livsåskådning.

    När du talar om tolerans så bör du vara lite mer ödmjuk, du är ju inte direkt en lysande ledstjärna för toleransen som rörelse. För övrigt så är tolerans våldsamt överskattat och många som är helt insiktslösa om kristendomens budskap pikar gärna kristna om att deras tro kräver oändlig tolerans. Det är en förfulning av Jesus budskap, ingen vill längre minnas att han välte ockrarnas bord och piskade dem, utan vill hellre minnas och acceptera Snälla Jesus som en ryggradslös mes.


    Ateism är avsaknaden av en gudstro. Vilka ateistiska argument pratar du om?
  • Trent
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 11:44:20 följande:
    "Om min fru på riktigt utvecklades och fick mer styrka och tillit i livet skulle jag bli jätteglad. Om det skedde p.g.a. att hon började tro på något utan bevis skulle jag bli orolig.
     
    Hennes man söker fortfarande sanningen och vill ha bevis innan han "tror". Ts har lämnat den vägen. Kallar du det att växa?"

    Ditt resonemang är direkt ignorant eftersom att du utgår ifrån att det handlar om att tro på spöken eller ej, eller att tro att jorden är platt eller rund, eller att tro att vatten fryser vid 0 grader vid havsytan eller 2500. Den här frågan handlar inte om vetenskapliga bevis eller fakta. Det är en fråga om livsåskådning. Det är direkt barnsligt, arrogant och framförallt fegt att sitta och tycka att kristna är dumma i huvudet eftersom att ingen har bevisat att det sitter en gubbe i ett moln. Den enda som säger emot det är som sagt förståndshandikappad.

    Det tar emot rejält men jag kan väl ge dig en minsta lilla början på din reflektion, vet du vad Hawking Radiation är? Om du sätter dig ner och funderar på hur det fenomenet går ihop med att Gud enligt kristendomen är allsvetande så har du en bra startpunkt. Vet du vad nihilism är? Förstår du varför den är förödande? Det här forumet har tusentals gnälltrådar om hur dåligt livet blev utan att knappt någon någonsin förstår hur det blev så, eftersom att insikten om att man är nihilist eller föll för nihilistiska tankar är så jävla skrämmande. 

    "Kallar du det att växa?", jag har aldrig i mitt liv träffat en kristen person som faktiskt har gjort några som helst insikter som inte har vuxit rejält som ett direkt resultat av sin tro.
    Återigen skriver du bara massa irrelevant skit. Om du t.ex. vill göra en poäng angående Hawkings radiation och gud, gör det! Skriv inte flummiga antydningar.

    Och du har fortfarande inte berört vad som är felaktigt i mitt resonemang.
  • Trent
    KostasSonawj skrev 2021-01-28 15:20:09 följande:

    Okej, jag får hålla det kort. Du förväntar dig externa bevis och jag försöker förklara att det inte finns några, utan att det handlar om livsåskådning och således blir klassiska naturvetenskapliga bevis meningslösa. Nu kan du testa att läsa igen.


    Varför skulle "klassiska naturvetenskapliga bevis" bli meningslösa bara för att det handlar om vad du påstår är livsåskådning?

    Definiera gud. Det skulle göra det hela enklare och du slipper skriva mer onödig skit.
  • Trent
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 17:08:00 följande:

    Men du vet ju inte vilken tro TS har eller om den har att göra med någon specifik gud?

    Varför skulle du ändra dig om du fick "bevis", det behöver du väl inte, vi har fri vilja för vad vi tror på?

    Jag ställde frågor för jag var nyfiken på varför du skulle bli orolig.

    Du har inte svarat på några av dem.


    Du måste sluta lägga ord i munnen på mig. Jag skrev att jag är villig att ändra mig.

    Oavsett om gud eller inte är inblandad tycks det krävas tro. Vad gör det då för skillnad?

    Och angående min fru så skulle jag utifrån hennes tidigare agerande bli orolig.

    Hur vet du att vi har fri vilja för vad vi tror på?
  • Trent
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 19:11:06 följande:

    Ts önskar alltså att hennes man hade "öppensinnad inställning"...

    Hon tycker det det kanske varit lättare om hon fått makens acceptans.

    Hur får du det till att hon vill att han ska säga att hon har rätt???

    Det står ju ingenstans så det är bara något du fått för dig då?


    Nu är du bara direkt oärlig. I inlägg 100 skrev du:

    "Var står det i TS text att hon vill att han ska säga att hon kan ha rätt?"
Svar på tråden Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.