• cosinus

    Vem bestämmer, barnet eller föräldern?

    Är det frivilligt hade barnet sluppit lämna in den uppgiften. Däremot hade de fått redogöra för en muntlig lösning för mig.

    Jag är inte brydd om att de ska lämna in om de inte vill och behöver men jag är intresserad av att de förstår och kan.

  • cosinus
    Anonym (Förälder) skrev 2021-01-28 08:29:08 följande:
    Skolan är väldigt lätt för henne. Hon skulle behöva hoppa upp en klass eller två, men hon vill inte byta klass.

    Skolan säger alltid att de ska ge mer utmanande saker, men hittills har de inte nåt någon bra nivå.

    Matteläxan tar max tjugo minuter för henne att bli klar med.

    Vi använder aldrig ordet "bestämmer" inför barnen, vi förklarar varför vi resonerar som vi gör. Det är just att läraren kallade de för frivilliga som skapade sitsen. Oftast finns inte ens några frivilliga på matteläxorna. I tex naturämnen gör hon alltid allt, men där säger ingen rakt ut att de är frivilliga, utan där heter de bonus.

    Hon förstår varför skolan är viktig, hon var bara på dåligt humör och hade väl ställt in sig på att hon var klar efter en viss fråga.
    Jag var barnet som hade galet lätt i matte och genuint hatade alla matteläxor på mellan och högstadiet för att det var rent apgöra. Hade jag sluppit dessa läxor hade det inte påverkat min inlärning ö h t jag var ju ändå inte kvar på de kapitlen under lektionstid.

    Min ena son har också otroligt lätt för sig i matte men faktiskt i skolan överlag. Hade också kunnat hoppa upp rent kunskapsmässigt men har inte varit mogen i övrigt så det har inte varit aktuellt att sätta honom med äldre barn. Hur som helst så är han väldigt betygsdriven men om något är frivilligt eller inte betygsgrundande då vägrar han om han inte ser vitsen med det. Samtidigt som han kan ta på sig extrauppgifter om han är intresserad eller det ligger ett högre betyg i potten. En gång ville han och en kompis göra ett arbete om ett visst ämne medans läraren valde ett annat åt dem. Då gjorde de dubbla arbeten (vilket var ok för läraren).

    Han har redan konstaterat att nu under högstadiet (han går i årskurs 8) så behöver han eg inte ha bättre betyg, han har tänkt gå natur och dit är det högst humana intagskrav. Han behöver kunna saker bra, han behöver lära sig hur man studerar om man vill och han måste vara beredd på att jobba hårdare på gymnasiet. Allt det har han redan listat ut på egen hand och han har helt rätt. Om han då väljer att avstå frivilliga uppgifter i t ex matte eller något annat ämne för att han redan kan och inte har lust att göra det så helt ok för mig. Kanske kostar det honom lite i meritpoäng om han någon gång skulle missa att skriva A på provet men dit han siktar kommer ingen ö h t att bry sig om hans högstadiebetyg. För rent krasst, måste du visa upp dina högstadiebetyg då har du inte läst mycket där efter.
  • cosinus
    Anonym (Förälder) skrev 2021-01-28 13:32:38 följande:
    Barnen lever inte under en diktatur om ni tror det. Tråden handlade om en enda läxa och ni blåser det till enorma proportioner.
    Jag tänker snarare att det är ni som förstorar det hela.

    Du har en skötsam unge, som är mån om sina studier och vid ett enda tillfälle vill låta bli att göra en frivillig läxa...
  • cosinus
    Xenia skrev 2021-01-28 14:36:36 följande:
    Jag tycker det är en konstig men typiskt svensk inställning. Låtom oss alla sträva efter medelmåttighet i Jantelagens Sverige, ingen bör utmärka sig.

    Min dotter vill alldeles själv prestera och gärna vara bäst. Jag anser inte att det är min uppgift att hålla henne tillbaka.

    När det gäller TS dotter så vill hon ju vara på topp. Föräldrarna har bara hittills misslyckats att få henne att inse att man måste göra det extra för att vara på topp. Det kostar nämligen att vara på topp. 

    Och tror du att ambitiösa barn inte är glada? Det ena utesluter inte det andra.
    Men om hon har lätt för matte så kommer det inte ge henne det minsta lilla mer att skriva ner och lämna in den uppgiften. Det är en sak att vilja vara bäst men om man inte lär sig var man faktiskt får utdelning för sitt slit och var man kan vila så kommer man bränna ut sig.

    Klart man måste kämpa för att ligga på topp, i vissa fall. Men just matte så är livet så orättvist att vissa tar sig genom hela grundskolan och mer eller mindre hela gymnasiet utan att överanstränga sig det minsta.

    Bättre uppmuntra till att slita lite extra i ett ämne man har lite svårare för än att bara för sakens skull skriva ner en uppgift man kan lösa i huvudet så fort man läst den.
Svar på tråden Vem bestämmer, barnet eller föräldern?