Inlägg från: Anonym (Förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förälder)

    Vem bestämmer, barnet eller föräldern?

    Anonym (Titti) skrev 2021-01-28 06:45:57 följande:

    Men vad är poängen med att prestera på topp om man själv inte bryr sig? Varför ska barnet prompt ha högsta betyg? Vems mål är det egentligen de barnen uppfyller? Sina egna eller föräldrarnas?

    Det finns absolut elever som tycker att det är så roligt att räkna att de vill göra extrauppgifter. Mitt eget barn kom hem strålande glad häromdagen för att hen fått plats i extra-mattegruppen.


    Barnet i fråga bryr sig i allra högsta grad, men har svårt att greppa poängen med frivilliga uppgifter.

    Hon pratar massor om att hon vill börja på högstadieskolan med spetsämnen och vet tom vilken gymnasieskola hon vill satsa på. Det är helt hennes eget, inget vi har propsat på.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Ångest!) skrev 2021-01-28 07:45:22 följande:

    Klart som sjutton att barnet vill prestera på topp eftersom hon vet att det är vad ni föräldrar vill. Snacka om att ge sitt barn presationsångest. Det är påtryckningar som det här som gör att många unga, framför allt flickor drabbas av presationsångest. Lägg ner, er dotter kommer vilja göra extraarbetet när hon själv vill. Det viktigaste är att hon gör det hon måste, det andra måste komma frivilligt, just för att det är frivilligt!


    Nej det har inget med oss att göra, hon var likadan redan på förskolan, långt innan vi hade några speciella krav alls.
  • Anonym (Förälder)
    Citronsaft skrev 2021-01-28 07:36:11 följande:

    Och nej. Hon vet inget om vilken gymnasieskola hon ska välja. Hon är 12 år hennes tankar och känslor kommer ändras 1 miljon gånger till. Och fortsätter ni hetsa henne och bete er såhär så kanske hon till och med väljer att skita i gymnasiet.


    Det vet inte du något om.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Titti) skrev 2021-01-28 07:35:25 följande:

    Då föreslår jag att ni pratar med läraren och ber hen vara tydligare när hen ger läxor så att barnen vet vad som gäller - vill de få högsta betyg så gör extrauppgifterna, tex.


    Ja jag ska nog göra det. De borde kalla det för extra- eller bonusfrågor eller dyl istället för frivilliga.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (aaa) skrev 2021-01-28 08:17:00 följande:

    Jag är lärare. Nu har jag bara läst TS så det har säkert kommit en massa bra input. 

    Som jag förstår det är barnet 12 år. Mer vet jag inte om situationen. Har barnet lätt eller svårt för matte? Hur är motivationen? Hur arbetar matteläraren? 

    Det jag vet av lång erfarenhet är att i värsta fall "dödar" ni motivationen om ni trycker på för hårt/om eleven har svårt för matte osv. Om det däremot är ett ämne barnet gillar så kan det säkert fungera med lite "press". Om barnet har svårt med skolan och många andra läxor - tagga ner, är mitt råd. 

    Man kanske inte heller behöver göra extratalen varje gång det är matteläxa, utan bara de gånger man ser att det finns gott om tid och att barnet inte haft så lång läxstund redan, vid det tillfället. 

    Om ett barn har stora prestationskrav på sig själv, som det verkar, så kan faktiskt ett sånt barn snarast behöva hjälp att tagga ner lite, för att lära sig att inte stressa upp sig om hen gör det. Du skriver att det inte beror på er föräldrar men jag kan tänka  mig att det finns en "atmosfär" i hemmet så att barn verkligen vill prestera på topp/visa mamma och pappa hur duktig man är osv (behöver inte vara negativt). Visst har alla en egen personlighet och ett driv också, men det går inte att så enkelt säga att "det beror inte på oss". 

    Kanske en sidodiskussion. 

    Om ni tycker ni har ett vettigt barn, så resonera mer om det här, tala inte om för henne att ni bestämmer att hon ska göra mattetalen, utan försök hitta en medelväg där hon känner att ni respekterar vad hon säger själv. Vissa 12-åringar är faktiskt väldigt klarsynta bara man låter dem tänka efter och komma till tals. 


    Skolan är väldigt lätt för henne. Hon skulle behöva hoppa upp en klass eller två, men hon vill inte byta klass.

    Skolan säger alltid att de ska ge mer utmanande saker, men hittills har de inte nåt någon bra nivå.

    Matteläxan tar max tjugo minuter för henne att bli klar med.

    Vi använder aldrig ordet "bestämmer" inför barnen, vi förklarar varför vi resonerar som vi gör. Det är just att läraren kallade de för frivilliga som skapade sitsen. Oftast finns inte ens några frivilliga på matteläxorna. I tex naturämnen gör hon alltid allt, men där säger ingen rakt ut att de är frivilliga, utan där heter de bonus.

    Hon förstår varför skolan är viktig, hon var bara på dåligt humör och hade väl ställt in sig på att hon var klar efter en viss fråga.
  • Anonym (Förälder)
    Citronsaft skrev 2021-01-28 08:35:22 följande:

    Lika lite som du vet!


    Jasså, känner du mitt barn? Vart har du träffat henne?
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 08:38:32 följande:

    Och då väljer ni att göra en stor sak av det...

    Ja, fingertoppskänsla saknar ni föräldrar definitivt.

    Jag lovar dig, de där frivilliga uppgifterna spelar absolut ingen roll varken idag eller om 10 år. 


    Det gör vi inte, det är vi som känner henne. Hon var väldigt nöjd och glad med sig själv att hon gav det några minuter till.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 08:54:06 följande:

    Som sagt, om 10 år spelar det ingen roll...


    Frågar du om det gör skillnad att man fått lära sig att alltid göra mer än minimum? För isf ja, det kommer spela stor roll om tio år.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 11:55:56 följande:

    Varför inte hålla dig till det som det hela handlar om, en flicka som är duktig i skolan, har ambitioner osv, och som fått en frivillig matteläxa hon inte ville göra. Denna läxa spelar ingen som helst roll, det blir bara en maktdemonstration från föräldrarnas sida att kräva det. 

    Men jag förstår att du inte förstått frågeställningen eftersom du kommer med helt irrelevanta jämförelser. 


    Nej det är inte en maktdemostration att förklara varför den bör göras. Hon var som sagt väldigt glad att hon gjorde det när hon var klar.
  • Anonym (Förälder)
    Just Precis skrev 2021-01-28 12:55:13 följande:

    Klart hon var lättad efteråt, nu var nöjda med henne.

    Men kärnfrågan är ju: vem bestämmer i den här typen av situation, barnet eller föräldrarna. Hos oss hade solklart ett så stort barn själv fått fatta beslutet kring de frivilliga uppgifterna, efter att vi föräldrar berättat hur vi tänker.

    Jag är 100% säker på att det gynnar både vår långsiktiga relation till barnen, såväl som deras förmåga att känna inre motivation.


    HON var nöjd med sig själv och har pratat om det flera gånger sen dess. Vi tvingar ju inte handgripligen, men barnen vet att vissa saker är vi fasta med och säger vi att de ska göras och om de inte har något giltigt skäl till att inte lägga några minuter extra så blir det som vi säger om de ska få använda ipaden sen.

    Jag växte upp med föräldrar som aldrig tvingade mig till något, det är inget att eftersträva. Barn behöver tydliga regler. Mina barn är lyckliga och välmående och vi har en väldigt fin relation.
  • Anonym (Förälder)
    sextiotalist skrev 2021-01-28 13:22:01 följande:

    Jag växte upp med att bli tvingad och massor av regler, vilket jag lade mycket energi på att bryta (eftersom jag tyckte flera var totalt värdelösa). Vi har haft så få regler som möjligt och vet du, jag har en fullt fungerande vuxen son som tar ett ansvar över sitt liv och sina studier. Och vi har också en nära relation. 

    Dvs det finns inte "barn måste ha tydliga regler", det finns barn som behöver det, det finns barn som inte behöver speciellt mycket regler.

    Jag hade nog vuxit mer och utvecklats mer om jag inte hade varit så styrd av regler


    Barnen lever inte under en diktatur om ni tror det. Tråden handlade om en enda läxa och ni blåser det till enorma proportioner.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 13:26:22 följande:

    Om man måste tvinga sina barn att göra saker så har man gjort fel från början...


    Skönt att höra att vi gör ett bra arbete då, med tanke på att vi väldigt sällan behöver säga till på skarpen här.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 13:40:23 följande:

    Ändå tycker du att man ska eftersträva att tvinga barn...

    Jag växte upp med föräldrar som aldrig tvingade mig till något, det är inget att eftersträva


    Tvinga och tvinga, det handlar om att de ska lära sig att det lönar sig att göra lite extra. Hade hon haft det kämpigt med läxan i övrigt, varit stressad för att hon hade fler läxor, mådde dåligt eller dyl hade det självfallet varit en annan sak, men läxan var superlätt för henne och det enda argument hon hade till att inte göra det var att hon ville spela.
  • Anonym (Förälder)
    cosinus skrev 2021-01-28 13:42:14 följande:

    Jag tänker snarare att det är ni som förstorar det hela.

    Du har en skötsam unge, som är mån om sina studier och vid ett enda tillfälle vill låta bli att göra en frivillig läxa...


    Är för sällan det är frivilliga läxor för att kunna argumentera så.
  • Anonym (Förälder)
    cosinus skrev 2021-01-28 14:47:10 följande:

    Men om hon har lätt för matte så kommer det inte ge henne det minsta lilla mer att skriva ner och lämna in den uppgiften. Det är en sak att vilja vara bäst men om man inte lär sig var man faktiskt får utdelning för sitt slit och var man kan vila så kommer man bränna ut sig.

    Klart man måste kämpa för att ligga på topp, i vissa fall. Men just matte så är livet så orättvist att vissa tar sig genom hela grundskolan och mer eller mindre hela gymnasiet utan att överanstränga sig det minsta.

    Bättre uppmuntra till att slita lite extra i ett ämne man har lite svårare för än att bara för sakens skull skriva ner en uppgift man kan lösa i huvudet så fort man läst den.


    Finns ärligt talat inget ämne hon har svårt för.

    Att man kan räkna ut tal i huvudet betyder väldigt lite i skolan om man inte kan redovisa hur man kommer fram till det.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 15:15:22 följande:

    Om man ska prestera på topp då är det bättre att man lägger tid på att lära sig något man inte kan istället för att göra en jättelätt läxa. 


    Då ska hon inte lägga tid på något i skolan i nuläget isf. Hon lär sig mycket hemma. Språk och instrument tex lär hon sig själv, men det gör ingen skillnad för skolbetygen.
  • Anonym (Förälder)
    Citronsaft skrev 2021-01-28 15:22:21 följande:

    Stackars tjej vilken ångest hon måste känna att hela tiden behöva vara er till lags och prestera. Istället för att få vara ett barn som hon faktiskt fortfarande är.


    Nu får du ge dig, det du säger är helt fel. Hon är en helt normal tolvåring, hennes barndom står och faller inte med några extra mattetal.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 15:32:27 följande:

    Tydligen. eftersom det var så viktigt att dessa jättelätta mattetal gjordes...

    Alla dina inlägg går ju ut på hur viktigt det är att göra dessa mattetal, annars kommer man ingenstans, enligt dig.


    Nej, som jag sagt om och om igen så är det inställningen till att göra lite extra vi vill åt.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 15:35:15 följande:

    Vilken inställning? Att man tar sig till toppen om gör jättelätta mattetal?


    Som jag sa i det du besvarade, inställningen till att göra lite extra.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 15:44:07 följande:

    Som inte ger något? 


    Ger det inget att göra mer än minimumkraven?
Svar på tråden Vem bestämmer, barnet eller föräldern?