Inlägg från: Anonym (NK) |Visa alla inlägg
  • Anonym (NK)

    Söka jobb när man planerar graviditet?

    Anonym (Ylva) skrev 2021-01-29 18:58:30 följande:

    Jobbar inom rekrytering och mitt råd är att söka jobb inom din utbildning. Personligen hade jag rekommenderat dig att avvakta med graviditetsförsök beroende på hur lätt det är att få jobb inom din utbildning.

    Företag får som sagt inte diskriminera mot gravida men det kan vara svårt att bevis att man inte fick ett jobb pga det särskilt inom privata sektorn. Att du försöker bli gravid eller är tidigt gången i din graviditet har arbetsgivaren inget med att göra! Undantag om arbetet medför risk för gravida såklart. Min erfarenhet är att många personer överinformerar i sina personliga brev och under intervju. Det kan vara av olika anledningar, man som arbetssökande säger att dem vill vara ärliga och ger hela sjukdomshistoriken typ. Ett personligt brev ska vara personligt men inte privat! Ta upp det som är relevant för tjänsten. Att du är gravid hindrar dig i största grad inte från att klara av jobbet.

    Förstår att samvetet gnager lite att du kanske blir föräldraledig efter ett halvår, men tänk inte så.

    Det jag ser i mitt jobb är att arbetsgivare blir skraja av glapp i cvt tyvärr. Utbildning och erfarenhet ses som en färskvara särskilt om man söker jobb i en ny bransch. Har en bekant som blev klar med sin utbildning i somras och har haft svårt att få jobb. Hennes tidigare erfarenheter är inom något helt annat. Nu är hon även gravid och bli mammaledig om nån månad. När hon är tillbaka från mammaledigheten har det gått minst 1,5 år sen hon tog examen och det kommer att påverka henne. Inom de yrken hon söker är konkurrensen väldigt tuff och det är risk att hon kommer få svårt att få jobb, tråkigt nog.

    För att summera så är det bästa att börja försöka skaffa barn när du h fått ett jobb. Förhoppningsvis får du ett inom 6 månader.


    Hej! En fråga till dig inom HR. Din bekanta som blev klar med utbildning i somras och har svårt att få jobb, du tänker inte att HR och framtida arbetsgivare någonstans kan förstå att just året 2020 var ett helvete för nyutexade? Jag är själv i den sitsen tillsammans med många andra, dock inte gravid vilket jag förstår vad du menar inte direkt ökar chanserna för jobb. Men jag hoppas verkligen att ni som arbetar inom HR och arbetsgivare i framtiden kan lägga ihop att corona ställde till det och därför fick din bekanta med flera det svårt efter studier och inte blir skraja av glappet i cv:t...

    TS, sök enbart jobb som du vill ha, börja redan nu! En man hade aldrig tänkt som du i det här skedet. Du har inte tid att slösa bort år på nått du inte har utbildning för och därmed förlora chansen att få jobb i om det området. Du kanske vill ha fler barn och då kommer åren ticka på snabbt...
  • Anonym (NK)
    Anonym (Ylva) skrev 2021-01-30 13:42:13 följande:

    Hej! Jo det tror jag arbetsgivare kommer förstå. Min bekant söker jobb inom HR och där jag bor är konkurrensen stenhård!! Hon saknar relevant erfarenhet och har inte arbetet mycket innan hon började studera. En arbetsgivare vill gärna ha en nyexaminerad med tre års erfarenhet typ.

    Dock har vi kandidater som arbetsgivare tackat nej till för att dem varit från arbetsmarknaden i några år, en var allvarligt sjuk i cancer vilket hen berättade under intervjun men arbetsgivaren kan inte bortse från glappet oavsett orsak utan ser bara de år som gått. Man blir förbannad att vissa arbetsgivare inte vågar ge personer en chans!


    Tack för svar!! Jag hoppas jag och många nyexade kommer ur denna sits innan några år har gått iaf och att HR och arbetsgivare förstår glappet.

    Finner inga ord hur det måste kännas för den personen... fy fan asså vad hemskt att överleva cancer men sen inte ha ett liv ändå sen...
Svar på tråden Söka jobb när man planerar graviditet?