Inlägg från: Hippolyte |Visa alla inlägg
  • Hippolyte

    Är du för dödsstraff? Borde Sverige återinföra det?

    Storbritannien avskaffade dödsstraff efter att en oskyldig man blev hängd. Han anklagades för mord på sin gravida fru. Visade sig att grannen begått mordet på inte bara den kvinnan utan flera andra. När de bröt upp väggarna hittade man kroppar. En hade gömts i en brunn. Han hade lockat till sig kvinnor som behövde göra abort, sövt ner, våldtagit och mördat dem. Den som först blev avrättad flyttades från fängelsets begravningsplats till en kyrkogård Hade erkänt mordet för att han var deprimerad. Den skyldige avrättades men man kan knappast säga att rättvisa skipades. Fallet drog igång debatten om dödsstraffet som ledde till att det avskaffades.

    I Sverige blev det helt avskaffat 1973. Fram tills dess kunde man avrättas för landsföräderi och sådana saker. Rosenbergs i USA var ett uppmärksammat fall. Barnen vädjade. Döda inte vår mamma och pappa. Den sista som dömdes till döden i Sverige var en kvinna. Hon begick självmord innan domen verkställdes. Siste i Frankrike att dömas benådades 1980. Då avskaffades giljotinen.

    I Malmö skedde den sista avrättningen 1900.

  • Hippolyte
    Anonym (Nja) skrev 2021-02-15 20:03:42 följande:

    Krävs dock mer än ett erkännande för att någon ska bli dömd. När hände detta i England och när avskaffades dödsstraffet?


    Minns inte exakt när det hände. Kanske på 50-talet. Det fanns folk som var rejält störda när de återvände hem från kriget. Fattigdomen och arbetslösheten var stor. Den här snubben tog betalt för att utföra abort. Sen våldtog han och ströp dem. På grund av att han var intelligent och artikulerad lyckades han hålla sig undan misstankar. Han var slugare än sin unge och naive granne som han snärjde i ett nät. Först när en ny hyresgäst flyttade in och upptäckte lik i väggarna som man insåg sanningen. Jag tror dödsstraffet avskaffades på 60-talet. Reserverar mig lite.
  • Hippolyte

    Jag såg en dokumentär om dödsstraff. Man kan inte vara för dödsstraff efter att man sett den. Inte om man är normal. När folk snackar om sånt här handlar det ofta om teoretiska situationer där den skyldige är vidrigaste människan på jorden och det finns 100% bevis. Man behöver inte lära känna den som blir avrättad och se med egna ögon hur det går till. Kan fjärma sig och teoretisera utan att bry sig så mycket. Det är någon annan som avrättar. Ens enda del i det är en rubrik i tidningen. "Rätt åt den jäveln", medan man sörplar sitt kaffe och bläddrar vidare. Men varje människa har en historia. Hur hemskt den än betett sig är den ändå en människa. Priset för dödsstraff är högt. Det kostar vår mänsklighet. Gör oss bara mer råa och förhärdade. Dödsstraff är ett farligt verktyg i händerna på populistiska politiker. Ingen tillfällighet att senatorer i USA brukar "nacka" några inför varje val. Visar på den handlingskraft och beslutsamhet som pöbeln vill ha. Bush hade rykte om sig att avrätta även förståndshandikappade. Texas är den stat som avrättar flest. Även den mest religiösa staten.

Svar på tråden Är du för dödsstraff? Borde Sverige återinföra det?